Het was misschien wel het meest geestige verhaal van vorig jaar. Fabrikanten lanceerden massaal Ultra HD-tv’s. Waarom? Konden we met zijn allen naar lekker scherpe 4K-beelden kijken. Daarom. Maar er was er alleen een probleem: geen zender of filmmaker leverde UltraHD-beelden. Behalve Netflix dan. Oh nee, toch niet. Of eigenlijk wel, maar het werkte niet. Snappen jullie het nog?
Even razendsnel terug naar 2013. We wisten nog niet dat Nederland op gelukkige wijze de halve finale van het WK voetbal zou halen, de term blackfacing zei niemand nog iets en de fameuze website Draadbreuk.nl bestond nog maar net. Maar in dat bijzondere jaar gebeurde er ook iets anders. De Ultra HD-tv zag het levenslicht. Oké, misschien al ietsje eerder, maar het is op z’n minst zo dat fabrikanten van allerlei pluimage opeens zo’n belachelijk scherp scherm op de markt brachten. Vonden wij tof, vonden jullie tof.
Een tv waar door de hoge resolutie haast geen pixel meer op te zien is, wie wil dat nu niet? Samsung, Sony, Panasonic, LG – allen kwamen ze met een heuse Ultra HD-tv op de proppen. Maar een eerste generatie (of tweede – mochten er mierenneukers ronddwalen op deze site) gadgets heeft nagenoeg altijd kinderziektes. Bij de Ultra HD-tv was die algemeen bekend: het gebrek aan fatsoenlijke content.
Er waren (en zijn, trouwens) gewoon amper partijen die films, series of andersoortige items in 4K aanleverden. Dus dan kun je wel leuk zo’n flinke en dure unit in je huiskamer hebben staan, als er geen hol in de inmiddels vermaarde resolutie van 3840 × 2160 pixels te bekijken valt dan is dat toch een beetje zonde.
Netflix op 4K-tv
Toen kwam daar de streamingdienst Netflix. Met zijn gave series. Binnen no-time een van de populairste diensten op tablet, pc en zelfs smartphone. En uiteraard ook op tv’s, middels een heuse app. Netflix kon al vrij snel trots verkondigen dat het 4K-content had. House of Cards, een in eigen huis geproduceerde serie met Kevin Spacey in de hoofdrol, was het product. Kwestie van afspelen op een apparaat dat Ultra HD ondersteunt en klaar is Kees (of Kevin, in dit geval). Bleek die aanschaf van een 4K-tv toch de moeite waard. Dacht men.
Maar toen bleek er een euvel. De eerste generatie Ultra HD-tv’s miste namelijk specifieke codecs om de 4K beelden van Netflix te kunnen streamen. Er had namelijk niemand gerekend op zo’n streamingdienst die gebruik maakte van die specifieke codecs. En dus? Geen 4K. Op je 4K-tv.
Voor de duidelijkheid: een 4K-tv kostte op dat moment toch minstens een paar duizend euro. Nu houden wij van geld over de balk smijten, maar dit ging toch wel erg ver. Het zou ons niet verbazen als Vincent Everts-achtige early adopters huilend naar een ‘slechts in Full HD’ getoonde Kevin Spacey hebben zitten kijken. Dat idee, dat noopt tot grinniken.
Firmware-updates en hilarische mediaspelers
Gelukkig kan Everts nu zijn traantjes drogen, want elektronicaproducenten hebben heel goed door dat zonder Netflix een 4K-tv nog altijd vrij zinloos is. De oplossing: firmware-updates. Fabrikant Panasonic AX800 doet vandaag een eerste duit in het zakje, door haar Panasonic AX800 Ultra HD-tv nu te voorzien Netflix-ondersteuning. Even je tv aansluiten op internet – als je dat al niet standaard hebt – en automatisch wordt een update geïnstalleerd. Goed werk.
Het zal niet lang duren voordat andere merken ook deze stap zetten, al is Sony wat eigenwijzer. Dat merk introduceerde een speciale mediaspeler om Netflix af te kunnen spelen op oude 4K-tv’s. Prijs: 400 euro. Heb je een belachelijk dure 4K-tv gekocht, moet je nog eens vierhonderd euro extra lappen om Netflix te kijken. Vinden wij grappig.
Zal Vincent Everts een 4K-tv van Sony hebben?
[divider]Panasonic AX900 video [/divider]
Geïnteresseerd in een coole 4K-tv? Panasonic introduceerde op de IFA in Berlijn een opvolger van de AX800. De 55 inch versie van de Panasonic AX900 kost momenteel zo’n 4000 euro en geen zorgen: Netflix met Ultra HD-ondersteuning staat gewoon standaard geïnstalleerd. Hieronder een preview. Binnenkort komt Draadbreuk.nl met een uitgebreide review.