Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Nokia presenteert N1: zijn eerste Android tablet

Nokia presenteert N1: zijn eerste Android tablet
Dennis de Vries

Nokia heeft de Nokia N1 gepresenteerd. De tablet met 7,9 inch beeldscherm draait op Android 5.0 Lollipop, en is voorzien van Nokia’s Z Launcher, een intelligente interface. Op een startup-congres in Helsinki liet de Finse fabrikant het apparaat voor het eerst aan de wereld zien.

Bovenstaande kop willen we al sinds 2011 schrijven, maar nu komt het er eindelijk van. Voor de duidelijkheid, we hebben het hier over het ‘oude’ Nokia, het bedrijf dat niets met Microsoft te maken heeft en ook geen smartphones onder eigen naam meer maakt. Dat Nokia heeft nu dus een tablet met de nieuwste versie van Android. Het apparaat heeft qua uiterlijk erg veel weg van de iPad Mini, en moet een verkoopprijs krijgen van rond de $250.
 

Specs Nokia N1

 • Formaat: 200,7×138,6×6,9millimeter
 • Gewicht: 318 gram
 • Scherm: 7,9 inch IPS
 • Resolutie: 2048×1536 pixels
 • Opslag: 32GB
 • RAM: 2GB
 • Processor: 2,3Ghz Intel Atom
 • Camera: 8MP en 5MP
 • Accu: 5300mAh
 • OS: Android 5.0 met Nokia’s Z-launcher

nokia-n1-specs

Het uiterlijk doet verdacht veel denken aan een iPad Mini. Al is het maar omdat het beeldscherm hetzelfde formaatje heeft met 7,9 inch diagonaal. Verder is de plaatsing van de camera, de speakers en de aansluitingen in de aluminium behuizing allemaal hetzelfde. Qua specificaties lijkt Nokia het wel op orde te hebben. Het 7,9 inch beeldscherm heeft een 2K resolutie en binnenin het apparaat snort een 64-bit 2.3GHz quad-core Intel Atom Z3580 met 2GB aan werkgeheugen. Verder is de Nokia N1 voorzien van ‘reversible USB’ aansluiting. Nooit meer klungelen met USB-plugjes die je om onduidelijke redenen drie keer verkeerd om doet dus. Klasse.

Nokia N1 met Android 5.0

De Nokia N1 draait op Android 5.0 Lollipop, daar overheen staat Nokia’s Z launcher. Deze intelligente interface is al een tijdje beschikbaar voor smartphones, en leert van zijn gebruiker zodat hij op een gegeven moment zelf de juiste apps kan voorschotelen. Z Launcher biedt ook de mogelijkheid om gewoon een letter op het scherm te tekenen, en zo apps met een corresponderende naam naar voren te halen. Vast erg handig.

De presentatie was kort en niet heel krachtig. Veel verder dan ‘deze tablet denkt vooruit’ kwam het niet. Uit het persbericht blijkt dat Nokia slechts zijn naam heeft verhuurd aan een andere tablet-fabrikant, die de productie, verkoop en service op zich neemt. Wie deze fabrikant is, wordt niet verteld. Er zijn berichten dat het om Foxconn gaat, de fabriek waar ook de iPads uit rollen. Dat zou veel verklaren. De Nokia N1 wordt in de eerste instantie in China verkocht, half februari gaat hij in de verkoopt. Daarna komt hij ook naar een select aantal Europese landen. Of Nederland daar bij zit, is nog niet bekend.
 

Video: Nokia’s Android tablet, de N1

Reacties

 1. Niels J. NIjenhuis

  Yes!! Een ECHTE Android van Nokia/Microsoft!!!

  • Dennis de Vries

   Nee. Dit is het deel van Nokia dat overbleef nadat Microsoft de hardware-divisie overkocht. Het deel dat helemaal niets te maken heeft met Microsoft dus.

   Damn, dit is inderdaad onnodig verwarrend.

 2. stijn v brummelen

  http://androidworld.nl/nieuws/n1-tablet-door-nokia-zelf-ontworpen-en-wordt-geleverd-met-google-apps/
  Kleine evt. update.
  Grappig dat Nokia zegt dat ze hem zelf hebben ontworpen. Volgensmij is Apple een belangrijke ontwerper hiervan