Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Hema voor de rechter voor het kopiëren van smartphones

Hema voor de rechter voor het kopiëren van smartphones
Dennis de Vries

Vechten! Knokken! Om vier uur, in het fietsenhok. HEMA ligt sinds deze middag hopeloos overhoop met smartphone-importeur Zopo. Die laatste claimt dat HEMA’s pas gelanceerde smartphones de H3 en H5 klonen zijn. Hema ontkent.

ZopoBenelux zegt op de eigen site dat HEMA inbreuk maakt op hun merkenrecht met de verkoop van de HEMA H3 en H5. Die zouden namelijk rechtstreeks gekopieerd zijn van de Zopo ZP590 Budget en de ZP1000S Millia. Met veel gevoel voor drama en spektakel teasert Zopo op de homepage hun persbericht. “De geruchten zijn waar…”, om op de pagina daarachter in all-caps en met schuim op de mond HEMA voor rotte vis uit te maken.

 

Duidelijk heel anders. Links de Zopo ZP1000S Millia, rechts de HEMA H5. Of andersom, kan ook.

Duidelijk heel anders. Links de Zopo ZP1000S Millia, rechts de HEMA H5. Of andersom, kan ook.

Nu heb je misschien nog nooit van Zopo gehoord, dat kan. Wij dachten in de eerste instantie dat het ging om een pak kleurenwasmiddel. Maar Zopo is een bloedserieus bedrijf dat zelfs een jurist in dienst heeft. Die laat aan Metro weten dat hij Jan en alleman kapot gaat claimen. Natuurlijk de HEMA, maar ook de fabrikant van Zopo en zelfs de Nederlandse douane verschijnt als het aan hem ligt binnenkort voor het beklaagdenbankje.

‘Klinkklare onzin!’

HEMA schreeuwt ondertussen terug dat de aantijgingen ‘klinkklare onzin‘ zijn, aldus een verklaring op de website: “De smartphones van HEMA zijn speciaal voor HEMA ontworpen en geproduceerd. HEMA kent een eigen garantieregeling en reparatieservice. HEMA heeft van de producent exclusieve rechten gekregen op de H3 en H5 telefoons om deze onder eigen merk te verkopen.” De verklaring wordt afgesloten met de toezegging dat HEMA op zijn beurt weer een aanklacht tegen Zopo overweegt voor het bezoedelen van de goede naam.


 
Nu zal het ongetwijfeld waar zijn dat HEMA van de fabrikant goedkeuring heeft gekregen om de H3 en H5 te verkopen. Maar dat ze ‘speciaal voor HEMA zijn ontworpen’ vinden wij op onze beurt weer klinkklare onzin. Met een uitroepteken. Als je de Zopo-toestellen naast die van de HEMA legt, dan is alleen het logootje anders. Komt nog eens bij dat er in de software van de HEMA-smartphones ook gewoon vermeld wordt dat het toestellen van Zopo zijn. Dat is verder niet erg. De kans bestaat dat de Zopo’s van deze wereld ook mislukte kopieën zijn van iPhones en Galaxy’s. Maar kom daar gewoon voor uit, weetje.

Ondertussen is het nu natuurlijk wachten op het eerste Chinese B-merk dat aanspraak maakt op de verkooprechten van de HEMA-tablet H10 of H8. En we zouden een beetje teleurgesteld zijn als Zopo binnenkort geen rookworst op zijn site te koop aanbiedt.
 

Zo. Opgelost. En nu iedereen weer aardig doen.

Zo. Opgelost. En nu iedereen weer aardig doen.

Reacties

  1. IkBenBrian

    Ik neem de HEMA-verzekering.