Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Panasonic gooit de TZ-serie om

DMC-TZ60 test
Ger
  • Op 6 januari 2014

De compacte camera’s uit de TZ-serie van fabrikant Panasonic krijgen een likje verf. Vandaag introduceren de Japanners twee nieuwe modellen: de Panasonic DMC-TZ60 en de DMC-TZ55. De TZ60 valt vooral op door de aanwezigheid van een viewfinder, terwijl de TZ55 heel erg compact is gehouden.

De Panasonic TZ-lijn is al jarenlang erg populair. De combinatie tussen eenvoud en beeldkwaliteit werkt. Maar tegenwoordig is ‘eenvoud’ niet langer meer een enkele automatische stand. Nee, de fotograaf wil meer. En dus zitten de nieuwe TZ-modellen boordevol nieuwigheden.

 

Panasonic DMC-TZ60

De Panasonic DMZ-TZ60, vanaf maart verkrijgbaar voor een bedrag van zo’n 450 euro, heeft de meest gekke aanpassing gekregen. Deze compacte gadget heeft nu een elektronische zoeker. Volgens de cameraboer is de DMC-TZ60 daardoor ‘de ultieme digitale compactcamera die de gebruiker een onbeperkt aantal mogelijkheden biedt in elke opnamesituatie’. Temeer omdat de DMC-TZ60 eindelijk is voorzien van RAW-functionaliteit, wat voor de fotograaf met iets meer ervaring een uitstekende uitkomst is en meer flexibiliteit oplevert.

Het persbericht meldt verder dat de DMC-TZ60 liefst 30x optische zoom bevat en voorzien is van de nieuwste communicatiemiddelen zoals wifi, GPS en NFC. Onder motorkap zit onder meer een High Sensitivity MOS-sensor van 18,1 megapixels die onder meer in 1080/50p kan filmen. Dat laatste is erg interessant en hebben we nog niet vaak teruggezien op digitale camera’s in deze prijsklasse. Ook heeft het model een sterk verbeterde accu, met 1250 mAh heeft het voor een camera een flinke accucapaciteit.

Tot slot zijn er tal van populaire creatieve filters, die ook toepasbaar zijn bij gebruik van de videomodus.

Video Panasonic DMC-TZ60

 

Panasonic DMC-TZ55

De Panasonic DMC-TZ55 is een stuk minder spannend. Deze digitale camera is het kleine broertje van de TZ60 en vooral erg degelijk. Het design van deze budgetcam van Panasonic –  de adviesprijs bedraagt 250 euro – is wel op de schop gegaan. Meest opmerkelijke wijziging? De DMC-TZ55 heeft nu een uitklapbaar scherm, om zo flexibel te kunnen fotograferen. Je kunt het scherm tot 180 graden draaien wat in principe meer dan voldoende moet zijn om vanuit alle hoeken en standen een plaatje te maken.

De TZ55 is wat dik en komt qua specificaties bij lange na niet in de buurt van de DMC-TZ60. Zo heeft de TZ55 slechts 20x optische zoom, een 16,1 megapixelsensor en is de framerate bij Full HD video maximaal 25 beelden per seconde. Ook ontbreken GPS en NFC. Wel is er de wifi-functionaliteit om bestanden uit te wisselen met je smartphone of tablet.

De LUMIX DMC-TZ55 zal verkrijgbaar zijn vanaf april 2014 in de kleuren zilver en zwart.

Lumix DMC-TZ55 camera

 

 

Nog meer Panasonic-gadgets

Tegelijkertijd met de Panasonic DMC-TZ60 en de TZ55 lanceerde het bedrijf nog meer fotografieproducten. Zo komt het met de Panasonic DMC-SZ8 op de proppen, dat is een ultieme budgetcamera en moet de DMC-LZ40 door een nieuw ergonomisch design ‘perfect in de hand liggen’. Beide gadgets zullen in de loop van 2014 beschikbaar zijn.