Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Uitbuiken (17) met CES, Apple’s flater en de Fairphone

Dennis de Vries

Ook wij hebben goede voornemens die betrekking hebben op een aantal pondjes. Geen XXL aflevering dus ditmaal. Maar ook een gewone aflevering van Uitbuiken is niet te versmaden. Zeker niet aan de vooravond van een van ’s werelds belangrijkste gadgetbeurzen elektronicabeurzen, de CES in Las Vegas. Maar er is meer, en het ligt bij Ger en Dennis op tafel.

 • De Fairphone stond als hoogst genoteerde smartphone in de Draadbreuk 101. Dat is een hele prestatie. In de laatste uurtjes van 2013 plofte hij ook daadwerkelijk op de deurmat, dus nu kunnen we er eens beter naar kijken. En omdat Ger niet gemakkelijk te overtuigen is, volgt een overhoring.
 • Kort nieuws wordt beheerst door noodlijdende telefoonmakers. Specifieker door HTC, die alleen positieve kwartaalcijfers heeft behaald omdat het zijn aandeel Beats Audio heeft verkocht. En Blackberry klaagt een toetsenbordmaker aan. Ondertussen maken wij ons op voor een vloedgolf aan gebogen smartphones, nu Corning buigbaar Gorilla Glass heeft.
 • Vanaf morgen begint de jaarlijkse Consumer Electronics Show pas echt in Las Vegas, maar ook vandaag is er al genoeg nieuws. Samsung ‘connect’ je hele huis met Smart Home. Het persbericht vertelt verder niet wat het is. We kijken even terug op Palm en HP, met hun WebOS telefoons, en doen dat alleen maar omdat LG het besturingssysteem nu gebruikt voor zijn tv’s. En Nvidia lanceert een nieuwe 192-core chip voor mobiele telefoons. Dat lees je goed. 192.
 • Apple is niet op de CES. Dan kunnen ze daar in ieder geval geen flater slaan. Maar als we jullie moeten geloven gaat dat in 2014 sowieso niet gebeuren. De stelling luidde: “2014 wordt het jaar waarin Apple een flater slaat”. En hoewel Ger dat best eens geinig zou vinden, geloven jullie er niet echt in. Toch is er in de reacties genoeg onvrede over de koers van deze populaire fabrikant te vinden.

Tot volgende week!

Reacties

 1. BroodjeKaas

  Ik ben erg benieuwd naar de tv’s met WebOS. Ik weet niet of tv’s dé apparaten zijn om te voorzien van dat besturingssysteem (want dan heb je nog steeds een gebrek aan apps. NPO Gemist en Netflix zijn echt een must), maar ik heb WebOS altijd een interessant besturingssysteem gevonden. Als je nu terugkijkt naar apparaten zoals de Palm Pre (of Veer), dan ziet het er misschien wel ietwat gedateerd uit, maar het is zeker met veel meer oog voor detail gemaakt dan Android (en meer coherent).
  Ook ben ik benieuwd hoe de Fairphone bevalt. Ik kan niet zeggen dat ik ‘m erg mooi vind, maar het idee erachter is mooi. Maar zou het (afgezien van werkomstandigheden) voor de wereld niet veel beter zijn om een tweedehands toestel te kopen, of langer met je huidige telefoon door te lopen?

  • Dennis de Vries

   Het meest verantwoorde is inderdaad om helemaal geen nieuwe telefoon te kopen. Maar goed…soms wil je wel eens wat, niet? Overigens is dat ook het idee van de losse accu en dubbele sim: dat er minder noodzaak is om bij het minste of geringste een extra of nieuw toestel te kopen. Daarbij nemen ze deel aan allerlei recycle-programma’s zoals ‘Closing the loop’ ( http://closingtheloop.eu/ ) om ook afgedankte toestellen een goed plekje te geven.

  • BroodjeKaas

   Ik snap het wel hoor, dat je een nieuwe telefoon hebt gekocht. Maar in mijn achterhoofd vroeg ik me vooral af: is de stap van de Galaxy Nexus naar de Fairphone het geld waard?

   Losse accu’s zijn sowieso een groot voordeel. De ingebouwde accu van mijn telefoon houdt dapper stand, maar ik sluit niet uit dat die ooit vervangen zal moeten worden (en echt makkelijk zal dat niet zijn). Dat recycleprogramma is inderdaad ook interessant, goed dat daar eindelijk meer aandacht voor komt.

  • Dennis de Vries

   Is de stap van de Galaxy Nexus naar Fairphone het geld waard? Nee. Als je puur op zoek bent naar een goede smartphone, dan zijn er betere toestellen te krijgen dat de Fairphone.
   Volgens mij moet je dit toestel echt hebben omdat je iets in het initiatief zelf ziet. Omdat je de bijbedoelingen fijn vindt en omdat je graag in het idee investeert. Daar krijg je in dit geval dan ook nog een aardig telefoontje voor waar je vandaag de dag goed mee voor de dag kunt komen.
   Review komt morgenochtend trouwens.

  • Sianto

   Netflix is beschikbaar op het nieuwe WebOS. http://www.theverge.com/ces-2014/2014/1/6/5282348/lg-at-ces-2014