Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Review: wat is de Microsoft Surface Pro 2 eigenlijk?

Dennis de Vries

Reviewoverzicht

Hardware
8
Design
7
Functionaliteit
3.5
Prijs
2.5

Net niet

Van alles een beetje is niet genoeg.

Microsoft doet de Surface Pro in de herkansing. De nieuwe Surface Pro 2 lijkt in veel opzichten op zijn voorganger, maar moet alles net een beetje beter doen. Dat is gelukt. Waar de originele Windows 8 tablet de mist in ging, zoals de kickstand en de accuduur, is de Surface Pro 2 een stuk beter. Maar het fundamentele probleem dat aan onze grootste bezwaren ten grondslag lag, blijft ook nu nog parten spelen. Want wat is deze Surface Pro 2 nou eigenlijk?

Is het een tablet?

De Surface Pro 2 heeft dezelfde vormfactor als alle andere tablets, maar echt een volbloed tablet kun je het niet noemen. Formaat en gewicht zijn voor tablets belangrijk, en de Surface Pro 2 heeft dan te kampen met zwaar overgewicht. 1,3 centimeter dik en een goede 907 gram is misschien niet veel als je ziet wat het apparaat allemaal in zich heeft. Maar je zult het maar in je had moeten houden voor een potje Asphalt 8 of zo: die biceps komen vanzelf. Het is misschien niet helemaal een eerlijke vergelijking, maar de iPad Air weegt minder dan de helft.

Ook kleinere broer de Surface 2 heeft met een 0,9 centimeter dikke behuizing en een gewicht van 675 gram meer tablet-esque afmetingen en ook nog eens een betere accuduur. Met Windows 8.1 RT heb je weliswaar geen toegang tot de desktopapplicaties, maar voor een tablet zijn die toch niet interessant.

Is het een laptop?

Qua prestaties kan de Microsoft Surface Pro 2 zich meten met de nieuwe generatie laptops. Je merkt dat de nieuwe Core i5 processor een goede keuze is. Weinig vertragingen bij dagelijks gebruik en een voor laptops uitstekende accuduur van maximaal een werkdag. Daar kun je mee aankomen. Daarnaast is de Surface Pro 2 voorzien van de nodige aansluitingen die onmisbaar zijn op notebooks: USB 3.0 van volledige grootte, een microSD-kaartlezer en een mini displayport. Het verschil tussen tablet en laptop wordt gemaakt door de kickstand die er voor zorgt dat het apparaat rechtop kan staan (in twee standen!). Met een bijbehorende toetsenbordcover heb je in theorie een prima notebook.

Maar ook voor een laptop heeft de Microsoft Surface Pro 2 teveel mankementen. Een klein scherm, met 10,6 inch, om te beginnen. De prijzige toetsenbordcovers die je er bij nodig hebt. Het feit dat de mooiste en meest aantrekkelijke keuze, de ultra-platte en sterk verbeterde Touch Cover 2, nog altijd niet echt lekker typt. Het feit dat je maar een usb poort tot je beschikking hebt. Kortom: als laptop schiet de Surface Pro 2 gewoon te kort.

De veelzijdigheid zorgt er juist voor dat hij op geen enkel vlak uitblinkt en zeker niet de voordeligste keuze is

Is het een camera?

Haha, schei toch uit. Heb je gezien wat voor foto’s er uit de camera op de achterkant van de Surface Pro 2 komen? Je zult waarschijnlijk vaker de 720p front facing camera gebruiken, al is het maar omdat je bij het apparaat een jaar ‘unlimited world‘ abonnement op Skype krijgt.

Is het een desktop-vervanger?

De Microsoft Surface Pro 2 zou de desktop kunnen vervangen. Kernwoorden in die zin zijn ‘zou kunnen’. Want hoewel het apparaat er goed voor is uitgerust, gaat in dit geval de prijs een belangrijke rol spelen. De voordeligste versie heeft een adviesprijs van €889,-. Maar voor een desktop is de 64GB aan opslaggeheugen wel heel erg karig. De 200GB aan Skydrive die er bij hoor (voor een duur van twee jaar) gaat dat gat niet opvullen. Je kunt kiezen voor meer geheugen, maar dan loopt de prijs ook rap op. En om van de Surface Pro 2 een volwaardige desktop te maken, moet je flink lappen voor een berg aan accessoires. Het dockingstation is min of meer verplicht (€200) voor de extra aansluitingen. Een groter beeldscherm, een toetsenbord, een muis, wellicht een externe HDD. Tel uit je winst.

Is het een vogel, is het een vliegtuig?

Grappig hoor.

Is het een super alles-in-een-Windows-apparaat?

Nee. Microsoft heeft met de Surface Pro 2 een prachtig stuk hardware afgeleverd. Ziet er lekker uit, werkt goed, vakwerk. Maar de veelzijdigheid zorgt er juist voor dat hij op geen enkel vlak uitblinkt en zeker niet de voordeligste keuze is. Ben jij een puissant rijke zakenman die veel buiten kantoor werkt en niet gevoelig is voor RSI? Go for it. Maar in 99,99% van de andere gevallen is de Surface Pro 2 niet de beste keuze.

Reacties

  1. stijn v brummelen

    Vindt de review niet helemaal terecht. Het ding is veel te duur inderdaad maar is wel heel productief. Het is een ideale uitkomst voor mensen die een tablet laptop willen. Als je hem zakelijk thuis als tabletlaptop gebruikt en op je werk aan een display aansluit, dit kan met de €200,- (!) kostende dock, is hij ideaal, maar wel ontzettend duur.

    • Dennis de Vries

      Dat ben ik dus niet met je eens. Het idee is dat hij ideaal is als tablet/laptop, maar dat is hij dus niet. Als tablet is hij niet goed, als laptop ook niet. Dat lig niet zozeer aan de prestaties en hardware -nogmaals, prachtig spul- maar wel aan de keuzes die Microsoft heeft moeten maken. Als je tablet/laptop/desktop wilt, dan heb je veel meer aan een ultrabook met een tablet er naast.