Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Live-cameraman spelen dankzij ’tiled streaming’

Live-cameraman spelen dankzij ’tiled streaming’
Ger
  • Op 5 augustus 2014

Soms krijgen we bij Draadbreuk persberichten binnen waarvan de inhoud net iets te mooi klinkt. Vandaag leek het weer zover. “Navigeren en inzoomen met live UltraHD-beelden op tablet of smartphone”, schrijft onderzoeksinstituut TNO in haar kop (artikel ook hier te vinden). Zal vast, dachten wij. Gelukkig zat er een filmpje bij.

En voor we verder ingaan op de inhoud, kijken we die eerst maar gewoon effe. Let niet op de veel te overbodige teksten aan het begin van deze iMovie.

Wat is nou zo bijzonder aan dit (vrij eenvoudige) filmpje? Allereerst zien we een nauwelijks haperende stream op een iPad. Dat is al goed nieuws, maar het feit dat dit een UltraHD-stream is nog een beetje meer. Tegelijkertijd is dat ook weer niet heel spectaculair. Wat dan wel?

We zien een vingertje scrollen. Scrollen door live-beelden welteverstaan. De vinger bepaalt in dit geval de kijkafstand en hoek van een voetbalwedstrijd. Wat betekent dit concreet? Stel, je hebt een vrije trap en bent zelf niet tevreden over hoe de NOS – of in dit geval de BBC – dit in beeld brengt. Pas dit zelf met een vingervlugge beweging aan en je kijkt gelukkiger dan ooit naar die pot voetbal. Heel tof dus.

Tiled Streaming van TNO

Dit videootje is afkomstig van TNO, dat samen met de BBC een proef deed onder iets minder dan tachtig kijkers die de wedstrijden in UltraHD via hun smartphone of tablet volgden. De deelnemers konden zelf navigeren en inzoomen, om zo de beste kijkervaring te krijgen. Dit heet tiled streaming, een door TNO ontwikkelde technologie die beeldopnames van hoge resolutie naar mobiele apparaten kan brengen.

Wanneer tiled streaming daadwerkelijk bij live-(sport)uitzendingen mogelijk wordt, is nog onduidelijk. De video is in ieder geval veelbelovend. Misschien iets voor het EK 2016?