Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Het is 2016 en Technics brengt zijn legendarische platenspeler terug

Technics SL-1200G
Dennis de Vries

Gaan we het toch tijdens deze CES 2016 wéér even hebben over vinyl. Want Technics is terug, en ditmaal voor het eggie. Het audiomerk, eigendom van Panasonic, brengt opnieuw hun legendarische SL-1200 platenspeler op de markt.

Daar zaten we al even op te wachten, om heel eerlijk te zijn. Toen we op de IFA 2014 hoorden dat Technics weer audio-apparatuur maakte, gingen we op een holletje naar de stand. Toen vonden we daar twee onbetaalbare hifi-installaties. Maar niet die wheels of steel waar elke DJ vanaf de jaren ’70 zijn platen op legde. Op de CES 2016 is het er toch van gekomen.

Technics SL-1200G en SL-1200GAE

De nieuwe varianten heten de Technics SL-1200G en SL-1200GAE en zijn op het oog grotendeels gelijk aan de voorgangers. Het maakt nog steeds gebruik van een direct-drive motor die op belangrijke punten gemoderniseerd is. Daarnaast wordt het geheel bijgestaan door high-precision rotary positioning sensors, aangedreven door verschillende nieuwe processoren. Het resultaat is dat snelheidsverschillen – bij vinyl hebben die direct invloed op het geluid – tot het verleden behoren en vibraties gedetecteerd en gecorrigeerd worden. Zoals Technics het zelf zegt: ‘analoge problemen van vroeger zijn opgelost.’ Welkom in 2016 dus.

Technics SL-1200G

Het klinkt misschien gek om te horen dat er een platenspeler gepresenteerd wordt op een high-tech beurs als de CES. Technics is niet eens de enige. Ook Sony toonde eerder vandaag al een gloednieuw exemplaar. De reden is simpel: vinyl is in opkomst, zo constateerden wij ook vorig jaar al. Dat is ook exact waarom Panasonic/Technics heeft besloten om de SL-1200 nieuw leven in te blazen. In 2010 werd de productie van de platenspeler gestaakt omdat er te weinig vraag naar was. Nog geen zes jaar later, is dat al weer een heel ander verhaal.

Anniversary Edition voor de liefhebbert

De Technics SL-1200G wordt in de herfst van 2016 op de markt gebracht. Dat duurt dus nog even, vooral omdat Technics eerst even de aandacht wil voor de limited edition Technics Grand Class SL-1200GAE. Die AE staat voor ‘Anniversary Edition’ omdat het audiomerk grofweg 50 jaar bestaat. De SL-1200GAE is op enkele details na (de arm is bijvoorbeeld van magnesium in plaats aluminium) hetzelfde als de SL-1200G, maar komt wel in gelimiteerde oplage van 1200 stuks. Elk exemplaar is genummerd. Voer voor de verzamelaar dus, die tot het einde van de zomer hebben om te sparen.