Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Nokia leeft, dit is OZO: een VR-camera

Nokia leeft, dit is OZO: een VR-camera
Dennis de Vries

De geruchten deden al even de ronde. Nokia, het Finse bedrijf dat overbleef nadat Microsoft de smartphone-tak overnam, was bezig met iets nieuws. Iets met VR. Wat zou het zijn? Een headset? Een bril? Sinds gisteravond weten we het: OZO is Nokia’s virtual reality camera. En hij is niet voor jou.

Nokia OZO: niet de eerste

De Nokia OZO is een camera die tegelijkertijd met 8 camera’s 3D-beeld rondom opneemt. Dat geldt ook voor audio, die door acht microfoons worden opgenomen. Nokia is zeker niet de eerste met een VR-camera. Bedrijven als Google, GoPro, Samsung en het van oorsprong Nederlandse Jaunt zijn daar al een tijdje mee bezig. Maar de Nokia OZO heeft een flinke stap voor op die pogingen.

 

Extragratis nietszeggende promo-video: Nokia OZO

 

Het is namelijk mogelijk om beelden die de OZO schiet live terug te zien als 360graden beeld. Ik stel me voor dat het een beetje werkt als een viewfinder op een camera. Daarmee kun je zien wat je opneemt. Dat was tot voor kort niet mogelijk bij VR-camera’s. Die namen via de camera’s rondom gewoon meerdere platte beelden op, die dan vervolgens achteraf aan elkaar geknoopt werden tot 360 graden beeld. OZO doet dat direct en live. Helemaal vlekkeloos werkt dat niet, merkt The Verge in een hands-on op. Maar het is eindeloos veel beter dan wanneer je eerst alles aan elkaar moet rijgen voor je überhaupt iets terug kunt zien.

Ideaal voor regisseurs

Dat betekent niet dat we binnenkort live news-feeds kunnen checken met onze Cardboard of Gear VR op. Wel dat regisseurs en producenten tijdens de opnames met een Oculus op hun neus kunnen checken wat er wordt opgenomen. En dat maakt het produceren van video’s voor VR een stuk minder ingewikkeld, kunnen we ons zo voorstellen.

 

ozo-press-photo-shade

 

Nokia OZO prijs? Wil je niet weten.

Leuk en aardig, maar dat betekent wel dat de Nokia OZO is voorbehouden aan professionals die er vanaf eind 2015 mee aan de slag kunnen. Een kleine domper,we hoopten dat Nokia iets tofs voor ons, de gewone man, in petto had. Een exacte prijs van de OZO-camera is niet bekend gemaakt, maar er wordt gefluisterd over ‘five figures’: minimaal € 10.000 dus. Of zoals we hopen dat ze bij Nokia zeggen: ‘Je kijkt oh-zo zuur naar m’n OZO gear want m’n OZO gear is oh-zo duur’. Niet? He, jammer.