Prime of zoom, welke lens is het best?

Prime of zoom, welke lens is het best?

Je vindt fotografie zo leuk dat je de overstap hebt gemaakt naar een spiegelreflexcamera. Leuk, maar met zo’n eenvoudige lens kom je nog niet heel ver. Een beetje fotograaf kiest voor iets extra’s, maar dan moet je wel eerst door het woud heen. Het woud der lenzen. We leggen de belangrijkste keuze voor je uit: prime- of zoomlens?

Grote kans dat je bij de aankoop van een spiegelreflexcamera een kitlens kreeg. Je weet wel, zo’n plastic (helaas niet fantastic) geval van meestal 18-55mm, waarmee je bij lange na niet het volledige potentieel uit je camera haalt. Leuk om mee te beginnen, maar na een maand krijg je door dat je bij weinig licht niet zo heel veel kunt. En dat zoomen, dat gaat ook niet zo ver als je zou willen. Tijd om te shoppen, mits het budget het toe laat. Want in cameraland schrik je je soms een ongeluk wat je voor een stukkie glas betaald.

In de winkel zul je constateren dat je keuze hebt uit 2 soorten lenzen: een prime- of zoomobjectief. Om de keuze tussen deze twee varianten eenvoudiger te maken, volgt hier een heuse guide!

Prime-objectief

Een prime-objectief is simpel gezegd een lens met een vaste brandpuntafstand. Nog simpeler gezegd, je kan er niet mee zoomen. Dus waarom zou je in hemelsnaam zoiets aanschaffen?

  • Gewicht: Een prime-objectief is kleiner en lichter dan een zoomlens, omdat deze objectieven zijn ontworpen voor specifieke toepassingen en bevatten daarom minder lenzen.
  • Diafragma: Dit is de lichtopening van je lens en wordt aangeduid met f en kan variëren van 1.4 tot 32. Hoe groter de opening, des te meer licht naar binnen komt, maar des te kleiner het getal. Knap verwarrend ja. Maar wat de hell heeft dit nou dit maken met die prime lens? Een prime lens kan simpelweg meer licht opvangen voor de prijs van een zoom lens, dit is bijvoorbeeld handig bij fotografie in weinig licht. Ook zul je met een groter diafragma, nogmaals dit is dus f/1.4 en niet f/32 een kleinere scherptediepte krijgen. Hiermee kan je als het ware een object of persoon goed in de focus zetten en de achtergrond flink vervagen. Natuurlijk kan dit ook met een zoom lens maar de *bokeh is bij een prime objectief simpelweg beter en mooier. Ja, in vervagingen op de achtergrond bestaan gradaties!
  • Prijs: Voor een prime-objectief met diafragma f1.8 kan je als je goed kijkt al voor een kleine 150,- euro klaar zijn. Dit verschilt natuurlijk per merk maar wil je bijvoorbeeld een f1.8 op een zoomlens dan moet je daar gelijk al dik in de 700,- euro voor opdokken. Koek koek.
  • Techniek: Omdat je met een prime-objectief aan een vast brandpuntafstand zit en niet de luxe hebt van zoom, ben je gedwongen om te denken hoe jij het beste je shot kunt uitvoeren. Waar ga je staan en vanuit welke hoek; zomaar wat vragen waar je dan mee bezig bent. Uiteindelijk zul je door een prime-objectief aan te schaffen echt een betere fotograaf worden omdat je nu hierover nadenkt. Master in compositie!

 

* Bokeh komt van het Japanse woord ‘boke’ wat ‘wazig’ betekent. Altijd toch weer die Japanners.

 

I’ts all about that diafragma, tho

Zoomobjectief

  • Geen objectief wissel: Dat je in je uppie lekker aan je compositie werkt, dikke prima, maar men is soms gewoon gebaad voor een zoomobjectief. Als je op vakantie bent, zeg Colombia en gewoon lekker kiekjes aan het schieten bent wil je niet, echt gewoon niet, om de seconde je lenzen verwisselen, terwijl je door Los Katíos National Park loopt en net een Giant Anteater misloopt omdat je een objectief aan het wisselen was omdat die vorige het moment niet goed in beeld bracht.
  • Veelzijdigheid: Als je iets fotografeert wat beweegt, zoals die Giant Anteater of gewoon een druk kind van 3 jaar die niet stil wilt zitten wil je gewoon een lens die even wat kan in- of uitzoomen om alles perfect in beeld te krijgen.

 

Giant anteater

 

Welke van de twee is nou het best?

Dit hangt erg af van wat je aan het fotograferen bent. Ben je iemand die actie fotografeert, snel bewegende objecten/personen, dan is het gemak van een zoom onverslaanbaar. Als je op je gemak een portret, product, landschap of, ja deze hoort er ook bij, het beruchte food photography doet dan heb je te maken met relatief stilstaande objecten en is een prime-objectief een must met alle voordelen van dien.

 

1 reactie

  1. Oskar de Jonge

    Niet focken met standaard 18-55 lenzen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.