Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Ultiem instagram: stokoude lens op je nieuwe Leica

Ultiem instagram: stokoude lens op je nieuwe Leica
Dennis de Vries

Bloedirritant. Heb je flink geïnvesteerd in allerlei accessoires om aan je smartphone te hangen, komt er een nieuw model uit met nét een andere aansluiting. Kan de hele boel dus de kliko in. Zelfde met gameconsoles. Een nieuwe generatie betekent dat je complete gamecollectie op Koningsdag verkocht kan worden. En een nieuwe laptop betekent vaak ook een doos vol kabels die de schuur in kan. Het kan anders. Camera’s van de betere fabrikanten zijn rustig 100 jaar backward compatible met hun lenzen. Letterlijk.

Neppe Luftwaffe uit 1930

“We had a gentleman stop by with a 1930s era pure brass Leica Luftwaffe knockoff”, postte medewerkers van de Leica Store in Los Angeles afgelopen weekend op Facebook. Ze zullen gek hebben staan kijken, daar in de winkel. Eén of andere oude baas met een cameraatje die hij vond op de zolder van zijn pa ofzo. Niet eens een echte Leica, maar een nepperd. Uit de tijd dat iedereen Leica’s onovertroffen camera’s een-op-een kopieerde. Grote vraag bij cameranerds is dan meteen: kunnen we die oude, neppe lens testen op een knappe – nieuwe – camera? Jawel: “With the help of a screwmount adaptor, it slid onto the T perfectly!”

Een toevalstreffer of een teken dat camerafabrikanten niet zo flauw doen als het om accessoires gaat? Je zou bijna denken dat dat laatste het geval is. Dit is niet de enige keer dat een decennia oude lens op een moderne camera klikt. Een tijd terug wist iemand al een Wollensak – ja, dat is een merk – uit 1908 (!!1!one) op een nieuwe Nikon 5D te draaien. Anders dan de heren in de winkel in Los Angeles maakt hij er flink wat foto’s en zelfs een video mee. Het resultaat doet elk denkbaar Instagram-filter verbleken. Meer hipster dan onderstaande video gaat het niet worden.

Instagrammer dan dit wordt het niet

Kortom: gooi nooit iets weg. Die iPhone-dock die je niet meer gebruikt sinds ze anders connectors hebben? Neem ‘m over 80 jaar mee naar de Apple Store. Kijken wat zo’n Genius er mee kan.