Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

De strijd barst los: FIFA 15 vs PES 2015

PES 2015 vs FIFA 15
Bart
 • Op 15 augustus 2014

Als je ook maar een beetje voetbal in je bloed hebt zitten, dan kijk je reikhalzend uit naar september: de maand waarin de nieuwe FIFA en Pro Evolution Soccer (normaliter) worden uitgebracht. En zeg nou eerlijk, weinig momenten zijn zo lekker als de eerste keer dat je het introfilmpje van je favo voetbalgame kijkt. Tijdens de Gamescom in Keulen, een enorme beurs in Duitsland, komt altijd veel nieuws over de games naar buiten, dus tijd voor een round-up. Laat de strijd maar losbarsten!

FIFA 15

Zet Blur’s Song 2 op en ik heb direct kippenvel (FIFA RTWC 98 intro!). Of wat te denken van Tubthumping van Chumbawamba (FIFA World Cup 98 intro!). De geweldige soundtrack die FIFA door de jaren heen gehad heeft, maakt de voetbalserie nog beter dan die eigenlijk al is. Goed, begin deze eeuw was er een enorme dip die mij deed overstappen naar het PES-kamp, maar de laatste jaren is FIFA de onbetwiste koning onder de voetbalgames.

Nou was FIFA 14 niet de beste footie die ze bij EA gemaakt hebben, sterker, het was (en tot september IS) bij vlagen een bloedirritant spel, maar nog altijd goed voor vele uren topvermaak. Met een beetje geluk poetsen ze zaken zoals het rennen naar de bal bij een ingooi, spelers die over elkaar duiken en vage beslissingen van scheidsrechters op en kunnen we er weer een jaar tegenaan.

Toffe nieuwe features in FIFA 15

 • FIFA heeft de officiële licentie van de Premier League uitgebreid waardoor de stadions van alle twintig clubs vertegenwoordigd zijn in het spel, samen met meer dan 200 gescande gezichten en zelfs doellijntechnologie!
 • Volgens de makers telt de game 600 nieuwe emotionele reacties. Als het balletje lekker rond gaat zijn de spelers vrolijk en blij, wordt op een cruciaal moment een levensgrote kans gemist, dan breekt de pleuris uit op het veld.
 • De keepers zijn onder handen genomen (valt ie?) en hebben een lading nieuwe animaties meekregen waardoor ze nog beter reageren, maar wat ook weer nieuwe mogelijkheden tot scoren oplevert.

Wat FIFA zo goed maakt

Voor mij simpel: het commentaar. Bij Pro Evo al jaren een troosteloze bedoeling, maar in FIFA een genot om naar te luisteren. Mits je ‘m op Engels zet, natuurlijk.

Gelikte video’s

Releasedatum FIFA 15

FIFA 15 ligt 25 september in de winkels in Nederland en België. Noord-Amerika heeft ‘m twee dagen eerder (23e), in het Verenigd Koninkrijk moeten ze een dag langer wachten dan de rest van Europa (26 september).

 

Demo FIFA 15

De versies voor de PC, Xbox One en PlayStation 4 krijgen een gratis demo in september, maar de exacte datum is nog niet bekend. Waarschijnlijk zal het ergens rond 9 september zijn.

 


 

Pro Evolution Soccer 2015 (PES 2015)

Waar ging het mis? Die vraag spookt elke keer weer door mijn hoofd als ik Pro Evolution Soccer 2014 na een half potje gefrustreerd uitzet. Begin deze eeuw maakte ik de overstap naar die ietwat rare game van de Japanse studio Konami. Het was eigenlijk compleet het tegenovergestelde van de FIFA-serie destijds: geen gelikte introfilmpjes, geen toffe soundtrack en geen strakke menu’s. Niks van dat alles eigenlijk, maar wel enorm goede gameplay. Voetbal zoals voetbal hoorde te zijn. Voor die tijd dan, hè.

Dat de menu’s anno 2014 nog altijd niet om aan te gluren zijn, dat kan gebeuren (de PC-versie is om te janken). Dat het intronummer Carnaval de Paris is van Dario G uit 1998 (!) neem ik ook nog voor lief. Maar dat PES 2014 speelt alsof je elf vogelverschrikkers aan het uitlaten bent is niet recht te praten. Ik had gehoopt dat 2014 het jaar van de wederopstanding zou worden. Dat de nieuwe FOX engine, die ook gebruikt wordt voor Metal Gear Solid, alles anders zou maken. Maar vooralsnog is dat niet het geval en levert PES 2014 vooral frustratie op. En een kleine traan, omdat het ooit zo mooi was.

Laten we hopen dat de vrienden van Konami dit jaar de FOX engine beter onder de knie hebben gekregen. Zo’n nieuwe engine kost tijd om te ontwikkelen, tijd om aan gewend te raken en tijd om te masteren. Een beetje zoals Pro Evo vroeger was. Als je er veel liefde in stak werd je goed, steengoed zelfs en kon je die maat die één keer in de week langskwam om te spelen met de staart tussen zijn benen terug naar huis sturen.

Eén ding hebben ze bij Konami in ieder geval nog niet geleerd. Of simpelweg geen geld voor, dat kan ook. MAR-KE-TING. Terwijl het officiële YouTube-kanaal van EA Sports volstroomt met gelikte FIFA 15-filmpjes die binnen een dag één miljoen keer bekeken worden, bruist het digitale clubhuis van Konami nog minder dan de plaatselijke bejaardensoos. Twee maanden geleden is het dat een teaser van PES 2015 werd geplaatst. Een nietszeggend filmpje zonder beelden. Veelzeggend.

 

Toffe nieuwe features in PES 2015

 • Ruim 1000 spelers zijn tot in detail nagemaakt, niet alleen qua hoofd, maar ook qua trekjes op het veld. Manier van lopen, dribbelen, juichen, alles lijkt op het echte werk.
 • Wekelijkse updates met de laatste transfers en actuele statistieken, zodat spelers die in het echt uitblinken ook beter worden in het spel.
 • Betere reactiesnelheid, waardoor het spel een stuk soepeler zou moeten spelen.
 • Duitse WK-held Mario Götze met zijn toeter op het doosje, volledige licentie van de Eredivisie en de officiële licentie van de Champions League, inclusief kippenvelhymne.

 

Wat PES zo goed maakt

De mogelijkheid om alles te editen was los en vast zit. Van stadiongeluiden tot tatoeages van de spelers. Voor pc-spelers zoals ondergetekende is PES Edit de beste website sinds ishetaltijdvoorbier.nl

Gelikte video

Nog eigenlijk niks dus, behalve deze waardeloze teaser:

En deze gameplaybeelden die gemaakt zijn tijdens Gamescom:

Releasedatum PES 2015

Ze nemen de tijd bij Konami en dat is een goed teken. Liever laat en goed, dan snel en ruk. Pro Evolution Soccer 2015 zal op 13 november (!) uitkomen voor de PlayStation 4, Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3, Wii U en de pc.

Demo PES 2015

Hoewel de game dus pas in november in de winkels ligt, komt de demo een week voor de release van FIFA 15 uit. Om precies te zijn op 17 september (prima Konami, dan vier ik mijn verjaardag wel de 16e).

Reacties

 1. YoyoMAMA

  Ik persoonlijk ben geen fan van PES, ik vind de besturing ervan veel te retarted maar FIFA daarin tegen is werkelijk een genot om te spelen: het commentaar, de graphics, de training alles zit wel goed. Dus ‘Come on lads FIFA15’

 2. cdbraber

  Vind alleen de E3 gameplay trailer (zie: http://www.fifa2015.nl/fifa-15-trailer/) van FIFA 15 alleen al baas! Alleen daarvoor zou ik al FIFA 15 spelen. 🙂 Ook bevalt het me niet zo dat Konami alleen maar terug kan trappen naar EA Sports, terwijl PES al jaren geen topgame meer is. Ik sluit me aan bij YoyoMAMA 😉

 3. jente

  Het comentaar van fifa goed ze hebben het elke wedstrijd 20x over het wk 2014