Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Sony Playstation 4 heeft tijd nodig

Dennis de Vries

We zitten al ruim zes jaar naar onze huidige game-consoles te koekeloeren. Dus als er dan eindelijk een nieuwe versie van zo’n apparaat uitkomt, dan slaan we direct door. Gamen gaat een nieuwe generatie in en dan verwachten we een compleet nieuwe ervaring. Graphics die we nog nooit gezien hebben, gameplay zo soepel dat we van de stoelen afglijden, spel-ideeën die onze bekrompen geesten maar nauwelijks kunnen bevatten. Dat werk. Maar nu we bij Sony uitgebreid konden gamen op de Playstation 4 lijkt het aan die hoge verwachtingen niet helemaal te kunnen voldoen.

Zoals wij bij Draadbreuk plegen te zeggen, de Playstation 4 zit ‘boordevol specs’. De hardware ziet er niet alleen modern, een tikkeltje futuristisch, uit maar is ook op het gebied van prestaties klaar voor de toekomst. De 86-64 AMD Jaguar processor met acht rekenkernen maakt het een volwaardige computer. De nieuwe AMD Radeon verzorgt het grafische werk en 8GB aan werkgeheugen laat alles soepel draaien. Opslaggeheugen is 500GB en dat zul je nodig hebben ook. De games worden er tenslotte niet kleiner op. Net als bij de PS3 kun je die overigens vervangen voor een beter, groter exemplaar. Moet je wel een beetje handig voor zijn.

Gamen, verdomme!

Een review kun je dit niet noemen. Daarvoor konden we bij Sony te weinig testen. Ze wilden het niet hebben over Remote Play, over het delen van in-game beelden of over de apps die er bij lancering beschikbaar zijn voor het apparaat. Ze wilden dat we gingen gamen, verdomme. Nou, vooruit dan maar. Ze hadden allerlei verschillende huiskamertjes ingericht met enorme tv’s en verschillende games. Dus konden we zo lang als we wilden proeven aan Assassins Creed: Black Flag, Killzone Shadow Fall, Battlefield 4 en Fifa 14. Grote titels, epische gameplay.

Wat daar in ieder geval fijn aan is, is dat die games gespeeld worden met de nieuwe Dualshock 4 controller. Het is de grootste verandering van Sony’s controller sinds de allereerste Playstation. En hoewel ik mij afvroeg waarom die zo nodig van vorm moest veranderen, is Sony er in geslaagd ‘m inderdaad beter te maken. De vorm, het materiaal, de thumbsticks, het voelt allemaal beter. Het trackpad midden op de bovenkant van het apparaat vereist enige oefening. Tijdens een spel als Killzone wil je eigenlijk liever niet je vingers van de knoppen halen om hiermee wapens te wisselen.

Wat betreft de games zelf zal de PS4 zich nog moeten bewijzen

Maar hoezeer ik ook wilde dat deze nieuwe generatie een openbaring zou zijn: dat was het niet. De games zagen er prima uit, waren leuk om te spelen. Meestal weet je pas wat je hebt als je het kwijt bent. Waardeer je Full HD pas als je daarna weer eens een HD Ready scherm ziet. Maar toen ik na uren PS4 thuis de PS3 weer opstartte en de games bekeek dacht ik: “Nou, ziet er ook helemaal niet verkeerd uit”.

Komt tijd, komt ‘wow’

Dan ga ik natuurlijk even voorbij aan het feit dat de Playstation 4 oneindig veel sneller spellen en apps opstart. Je kunt moeiteloos een spel uit duiken om iets anders op de console te gaan doen, om vervolgens weer zonder vertraging de game op te pakken waar hij gebleven was. Maar wat betreft de games zelf zal de PS4 zich nog moeten bewijzen. Ontwikkelaars hebben tijd nodig om hun spellen optimaal gebruik te laten maken van de krachtige hardware van de PS4. Het feit dat een simpel (maar prachtig!) spelletje als Resogun de hoogste wow-factor heeft, klinkt niet als een aanbeveling voor een next-gen console. Maar geef het tijd. Het komt gerust.

Playstation 4 kopen?

De Playstation 4 is vanaf morgen, 29 november verkrijgbaar in Nederland voor een adviesprijs van €399.

Reacties

  1. Plaki

    Ik weet nog dat Perfect Dark Zero in 2005 uitkwam voor de 360 en recensies er lovend over waren. Het spel liet zogenaamd zien hoe krachtig de 360 wel niet was en destijds werd het ook beschouwd als een topspel met supergraphics. Ik heb het spel 2 jaar geleden gespeeld en het leek net een simplistisch nintendo 64 spel.
    Bij de Playstation 4 zal het hetzelfde zijn. De spellen die over een paar jaar uitkomen zullen de spellen van nu laten verbleken.