Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Review: hoe verder na de iPad Air?

Dennis de Vries

Reviewoverzicht

Design
9
Prestaties
9
Functionaliteit
8.5
Prijs/kwaliteit
7.5

iPad Air

Beste iPad ooit

Een iPad per jaar: het is een strak schema waar Apple mee werkt. In 2013 is het niet de beurt aan de iPad 5, maar heet het iPad Air. De verwijzing naar de ultraplatte MacBook Air’s is niet over het hoofd te zien. Als je de nieuwe iPad voor het eerst oppakt, is ook direct duidelijk waar dat vandaan komt. Mijn god, wat is dit ding lekker licht.

Met plat bedoelen we exact 7,5 millimeter plat. Dat is plat. Het is niet de dunste tablet, maar de iPad krijgt hiermee wel het dieet dat het nodig had. Want laten we eerlijk zijn: het feit dat Apple zijn tablets na de iPad 2 flink dikker en zwaarder maakte was logisch, maar heeft toch nooit echt lekker gezeten. Die onvolkomenheid is nu volledig weggepoetst. Alle sterke punten van de eerdere iPads, inclusief dat nog altijd fantastische beeldscherm, in een compleet nieuwe behuizing. De iPad Air heeft nu hetzelfde design als de eerdere iPad Mini. Dat resulteert in een iets moderner uiterlijk, maar ook wat scherpere randjes voor onze kantoorhandjes.

Maar je kunt de buitenkant van een iPad niet veranderen zonder ook de binnenkant compleet opnieuw te maken. Dat zegt Apple’s top-designer Jony Ive altijd zo treffend in van die kleffe reclamefilmpjes. Hoe ze elk detail opnieuw hebben overwogen en zo tot een revolutionair nieuw apparaat zijn gekomen. Op het eerste gezicht lijkt het of je naar een raaskallende moderne kunstenaar zit te kijken die zijn eigen Kickstarter-project probeert aan te prijzen. Maar als je beter naar de iPad kijkt, dan heeft de beste man een goed punt. Het ís ook indrukwekkend dat Apple zoveel meer in zoveel minder weet te stoppen.

 

Zo’n promo-video bedoelen we dus

 

 

De iPad is voorzien van dezelfde A7-processor als de iPhone 5s, geklokt op 1,3Ghz. Dat is rap genoeg. Vertragingen zijn niet te merken, zelfs zwaardere apps werken zonder problemen. De grote voordelen van het feit dat het een 64bit-processor is, zijn nu nog niet te merken. Geef ontwikkelaars wat tijd om apps te schrijven die daar optimaal gebruik van maken.
Minstens zo indrukwekkend is hoe zuinig de processor werkt. De iPad Air is platter, dus is er minder ruimte voor de accu. Toch is er aan batterijduur weinig ingeboet. Apple claimt 10 uur aan webbrowsen op één lading. Dat ga je ook echt wel halen.

Fervente Apple-gebruikers zullen al bekend zijn met iOS7: het vernieuwde besturingssysteem van de mobiele apparaten van Apple. Het werkt in de basis nog zoals iPhones en iPads al sinds het begin der dagen werken, met enkele in het oog springende veranderingen. Ten eerste is het uiterlijk voor het eerst grondig aangepakt. De achtergrondjes van leer, papier of hout zijn de deur gewezen. Alles ziet er nu strakker, platter en moderner uit. Ook zijn er enkele uitschuifmenu’s toegevoegd om snel meldingen te bekijken of instellingen aan te passen. Dat zagen we eerder op bijvoorbeeld Android, maar een kniesoor die daar op let. Hoewel de iPad niet bekend staat als een werkpaard voor in de kantoortuin, doet Apple er wel een gratis versie van iWorks bij. Het is misschien niet de Office-suite die je gewend bent van je pc, maar het is gratis. Dus doe er maar twee dan.

 

De achtergrondjes van leer, papier of hout zijn de deur gewezen.

Eigenlijk blijft er maar één vraag hangen na het gebruiken van de iPad Air: hoe gaat Apple dit nog verbeteren? Daarmee is niet gezegd dat de Air perfect is. Als je dan toch een vijfmegapixelcamera in een tablet moet stoppen, zorg er dan voor dat hij niet zo belabberd presteert. En we zien nog wel eens een exemplaar met TouchID verschijnen. Maar verder is de iPad Air precies zo krachtig, zo licht, zo gemakkelijk in gebruik en zo fijn als we gehoopt hadden. Overtref dat maar eens.

Reacties

  1. stijn v brummelen

    Goeie review. Vind zelf het 16GB geheugen aan de weinige kant voor deze prijs, en vindt dat je belachelijk voor Eem geheugemupgrade betaalt. Dat is voor mij een nadeel

  2. Rob

    Ik heb de Air 32Gb gister gehaald. Apple was op deze dag bereid 50% van de geheugen upgrade (16 > 32) te betalen. (Black Friday actie)

    *zo had het moeten zijn*