Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Bier betalen met je tieten? Waarom die app écht niet bestaat

Bier betalen met je tieten? Waarom die app écht niet bestaat
Dennis de Vries

Waar een groot land klein in kan zijn: in Nederland, Amsterdam om precies te zijn, is binnenkort het allereerste café ter wereld gevestigd waar je bier kunt afrekenen door je tieten te laten zien aan de bartender. De barkeepers van Café Ruig maken een foto van je voorgevel met een speciale app, krijgen er bitcoins voor terug en je kunt proosten. Klein detail: het is onzin.

Dat laatste detail maakt voor Nederlandse journalisten overigens niets uit. Nadat het Amsterdamse AT5 het verhaal van café-uitbater Tjeerd Ros blind geloofde, gingen andere media ook nat. Van Telegraaf en Spitsnieuws verbaast dat niets. Maar van Bright en de NOS hadden we beter verwacht.

Het idee van de innovatie is als volgt: je gaat (als vrouw, dat is vrij belangrijk) naar de bar en bestelt een biertje. In plaats van €2,50 af te rekenen, trek je je shirt omhoog. De bartender maakt een foto waarna deze (anoniem) wordt geüpload naar de website Pornhub. Als dank voor jouw bijdrage, stort Pornhub de Bitcoin-variant Titcoin in de portemonnee van de kroegbaas. Die kan dat inwisselen voor echt geld, en de vrouw in kwestie kan haar biertje drinken zonder de portemonnee te hoeven pakken.

Maar daar klopt dus geen reet van. Waarom? Hierom:

 

1: Het hele verhaal is gebaseerd op een nep-video.

‘We zagen het initiatief voorbij komen en waren meteen enthousiast’, tekent AT5 op uit de mond van de kroeg-eigenaar. Hij zag waarschijnlijk deze video van dik een jaar oud, die ook bij elk nieuwsbericht staat.

Seems legit toch? Alleen komt de video uit de duim van ene Javi Iñiguez de Onzoño. Hij maakte het filmpje om kans te maken op een baan op de marketing-afdeling van Pornhub. Pornhub zelf verklaarde al snel openlijk dat de video niet bij hun afkomstig was en dat het hele idee niet bestaat.

 

2: Titcoin is niet wat je denkt dat het is

Nee, Titcoin is geen geld voor tieten. Niet in de letterlijke zin van het woord. Het bestaat overigens wel echt. Het is een cryptocurrency á la Bitcoin, maar dan eentje die zich vooral wil richten op het betalen bij pr0nsites. Een interessante niche voor wie geen zin heeft om zijn rukvoer met euro’s te betalen.
De bedenkers van Titcoin gaven overigens ook al een jaar terug aan dat een toepassing als in bovenstaande video een verzinsel is.

 

3: Bier is schandalig goedkoop bij Café Ruig (en je tieten zijn niks waard)

In een radio-interview op RTV Noord Holland geeft kroegbaas Tjeerd Ros wat meer details. “We krijgen voor de foto een Titcoin, die omgeruild kan worden voor echt geld”. Eén Titcoin! Dat is best een goede deal. Of niet. Geen idee eigenlijk. Wat doet een Titcoin tegenwoordig? Nou, na het nieuws over Café Ruig schoot de koers van de digitale valuta omhoog naar een dikke $0,000317! Jawel, een biertje in Café ruig kost driehonderdste dollarcent. Doe mij maar een meter of twee. En doe de rest van Amsterdam ook een biertje.

 

4: Tjeerd Ros weet niet waar hij het over heeft

De beste man blijft in elk interview maar vol houden dat Titcoin is uitgevonden door Pornhub. Dat klopt niet. Totaal niet. Titcoin is uitgevonden door cryptocurrency enthousiastelingen Edward Mansfield en Richard Allen. Beide hebben niets met Pornhub te maken. Titcoin is nog niet eens te gebruiken op Pornhub.

 

5: Niemand weet hier verder iets van af.

Om te laten zien dat de barkeepers van Café Ruig hun hart op de goede plaats hebben zitten, wordt een deel van de opbrengsten overgemaakt aan Pink Ribbon, de stichting voor bestrijding van borstkanker. Hebben ze goed geregeld, de mannen. Ware het niet dat ze helemaal niks geregeld hebben. “Pink Ribbon zelf is niet op de hoogte van de actie en ook niet van plan het geld te accepteren”, meldt AT5 (dat uiteindelijk toch wakker is geworden).
Datzelfde geldt voor Pornhub, dat desgevraagd aan Vice laat weten nergens van te weten.

 

6: Het hele idee slaat werkelijk nergens op

Weet je waarom het zo lang duurt voor Apple Pay en Samsung Pay en Android Pay voor iedereen beschikbaar zijn? Waarom die diensten jaren in ontwikkeling zijn? Nieuwe digitale betaalvormen bedenken en introduceren is ongelovelijk moeilijk. Een sms’je dat niet aankomt is vervelend, maar een bankoverschrijving die niet goed gaat kan desastreus zijn. Komt nog eens bij dat mensen enorm gehecht zijn aan hun centen. Niet voor niets hameren smartphone-fabrikanten erop hoe veilig hun soft- en hardware wel niet is. Pas in het tijdperk waarin smartphone geavanceerd genoeg zijn om biometrische gegevens uit te lezen, voelen we ons zeker genoeg om boodschappen te doen met onze telefoon.

 

tappende-trekberen

“Heeyyy, meisje. Mogen we een fotootje maken van je borstjes voor onze privécollec….heuh…het goede doel?

 

En dan dit idee. Neem een foto van een paar tieten in een donkere kroeg, upload die en Pornhub betaalt je geld. Really? Maar wat als die tieten niet aan een vrouw van vlees en bloed vast zitten, maar gewoon op een poster staan die aan de muur hangt? Pornhub ziet het verschil gegarandeerd niet. En wat als één vrouw heel veel biertjes wil afrekenen door haar voorgevel tientallen keren op een avond vast te laten leggen? Schijnbaar blijft Pornhub gewoon lappen. Als dat toch niet uitmaakt, waarom stuur je niet gewoon non-stop dezelfde foto door? Net zolang tot Pornhub failliet gaat. Omdat ze maar $0,000317 moeten blijven betalen.

 

Last but not least: Titcoin zelf aan het woord

Voor wie nog twijfelt aan het feit dat dit een PR-stuntje is: op het Titcoin forum geeft een van de ontwikkelaars aan dat ze maanden geleden een telefoontje ontvingen van een Amsterdamse kroeg die een stuntje wilde doen. Daarna hoorden ze niets meer, tot ze vandaag ineens het nieuws zagen: “The general idea is that they will give a free drink to any woman who flashes her breasts for a photo. For every photo we will make a donation. We will also create an online gallery of all photos for people to make donations, too. This is still in the planning stages of course and could change.” 

Je kunt de plannen gewoon zelf volgen op het officiële forum vanTitcoin.

Kortom: zuig een app uit je duim die iets met tieten doet en je wordt landelijk nieuws. Alles voor het goede doel, wat in dit geval aandacht voor het kroegje lijkt te zijn.