Draadbreuk verlinkt Vice, The Guardian & GigaOM
Man, internet is mooi. Eindeloze Youtube-filmpjes van mensen die op hun gezicht vallen en meer lolcats dan je in een mensenleven kunt bekijken. Maar er wordt ook regelmatig iets zinnigs gezegd door intelligente mensen. Bijvoorbeeld over tech. Wij doen ons best om bij te blijven, zodat we ook af en toe iets zinnigs te zeggen hebben. Maar in plaats van de beste artikelen te herkauwen in een eigen nieuwsberichtje, verlinken we ze gewoon. Dit zijn de artikelen waar Draadbreuk iets van opgestoken heeft.
Vice.com biedt de helpende Facebook-hand
‘De Facebook-groep Klachten over Facebook biedt een soort soelaas’
Vice.com
Naast het feit dat we met regelmaat genieten van diepgaande, intellectueel verantwoorde artikelen willen we ook weleens gewoon effe een half uurtje lachen. Op zo’n moment komt Vice.com altijd van pas. Dit keer heeft auteur Sander Roks niemand minder dan Rene Smit geïnterviewd. Smit is de beheerder van de Facebook-groep ‘Klachten over Facebook’ en hij spreekt openhartig over de frustraties die de einddertiger heeft met de website van Mark Zuckerberg. Het resulteert in een al dan niet hilarisch bedoeld tweegesprek. Een must read voor de Facebook-addict.
Lekker interactief en web 2.0
NSA files decoded: what the revelations mean for you.
Ga hier gerust even goed voor zitten, dit is genieten. The Guardian somt alles op wat we tot nu toe weten of de National Security Agency en de afluisterpraktijken die klokkenluider Edward Snowden aan het licht bracht. Als je alles zo op een rijtje ziet, klap je het liefst de laptop dicht, gooi je de smartphone in de magnetron en ga je in een hutje op de hei wonen. Minstens zo indrukwekkend is overigens de vorm waarin The Guardian dit verhaal heeft gegoten. Een prachtig interactief artikel met videointerviews, soundbites en animaties met heldere voorbeelden. Aanrader!
Halloween horror-virus
Meet “badBIOS,” the mysterious Mac and PC malware that jumps airgaps
Het was dit weekend Halloween, tijd voor een goed horrorverhaal voor systeembeheerders: in het laboratorium van beveiligingsexpert Dragos Ruiu begonnen drie jaar geleden computers een beetje vreemd te doen. Ruiu weet alles van computers, dus had hij het virus snel verwijderd. Maar als hij vervolgens nieuwe software wilde installeren, dan kwam het virus steeds weer tot leven. Sterker nog: zelfs een computer met geen enkele verbinding met de buitenwereld werd geïnfecteerd. Engste scene doet zich voor wanneer Ruiu een laptop zónder netwerkkaart, zonder bluetooth-unit en zonder stroomkabel naast een geïnfecteerde computer zet. Dit virus, BadBios….verpreidt zich via geluid!
Apple haat jouw iPhone
No, Apple’s not trying to bust your phone
Vaste prik als er een nieuwe iPhone of een nieuwe versie van iOS uitkomt: mensen die er van overtuigd zijn dat Apple oudere iPhones flink trager maakt. Via software wordt de iPhone 4 en 4S vernaggeld tot een onbruikbaar stuk metaal en glas. De reden: dan blijven die mensen niet te lang met hun gadget rondlopen, maar kopen ze weer een nieuwe. Het waren altijd geruchten, maar nu zegt de gezaghebbende New York Times het ook. En dan is het waar. Toch? Nope. Gizmodo reageert op het (overigens matige) artikel in de NYT, en maakt gehakt van deze moderne mythe. Next!
Nog even over Android
Samsung is pulling another Amazon on Android, but this is even bigger
Samsung ‘doet’ een Amazon. Wat dat betekent? Dat ze net als bij Amazons Kindle tablets gebruik maken van Android, maar daar zelf de belangrijkste apps voor bijleveren en zo Google op een tweede plaats schuiven. En GigaOM signaleert op een ontwikkelaars congres van Samsung dat dit nog maar het begin wordt. Samsung wil van Touchwiz een soort eigen besturingssysteem maken, met ergens daaronder Android als basis. Ondertussen signaleert Tweaker Arnoud Wokke juist dat Google de andere kant op beweegt. In een blogje zet hij uiteen waarom hij denkt dat Google vanaf Android 4.4 af wil van de launchers zoals Touchwiz. De discussie die vorige week op Draadbreuk gevoerd werd krijgt dus nog een staartje.
-
Ik vind de reactie van Gizmodo op het artikel van de New York Times eigenlijk ook niet bijzonder overtuigend. Ze benadrukken voornamelijk dat álle telefoons gedateerd raken en dat batterijen nou eenmaal capaciteit verliezen naarmate ze ouder worden. Maar waar ze aan voorbij gaan, is dat de software-updates van Apple er in veel gevallen voor zorgen dat zelfs basale functies als het kantelen van het scherm (of het tevoorschijn toveren van het toetsenbord) op oudere apparaten tergend schokkerig gaat (denk aan iOS7 i.c.m. een iPad 3). De waarheid zal ongetwijfeld in het midden liggen, ik heb namelijk begrepen dat de nieuwe iOS zelfs op vlottere hardware niet zo consistent is in de framerate als vroeger.
Reacties