Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Hola Unblocker is niet zo sympathiek meer

Hola Unblocker is niet zo sympathiek meer
Paul Gersen

Het leek te mooi om waar te zijn, en nu blijkt dat ook. Hola Unblocker, de plugin voor de browsers waarmee je internetvideo’s kunt bekijken die voor je land zijn geblokkeerd, blijkt tegenwoordig helemaal niet zo vriendelijk te zijn. Bij de gratis versie van de tool blijkt de plugin extra advertenties in je browser te kunnen zetten en er gaan verhalen dat het programmaatje malware installeert.

Advertenties injecteren

Ja, wij waren ook onder de indruk van Hola Unblocker, zo kon je maanden geleden al lezen op Draadbreuk. Het programmaatje zorgt ervoor dat je internetdiensten die in Nederland niet beschikbaar zijn, zoals Hulu, Pandora of de Amerikaanse versie van Netflix, toch kon kijken. Met een druk op de knop denkt zo’n website dat je ergens in de Verenigde Staten zit, simpel via een proxy. Wij waren laaiend enthousiast.

Dat was echter voordat er dubieuze verhalen begonnen rond te gaan over de video-ontgrendelaar. Sinds kort heeft het moederbedrijf van de plugin het in zijn hoofd gehaald veel meer advertenties op websites die je via Hola bezoekt te zetten. Dat is natuurlijk niet tof en de recensies in de Chrome Web Store zijn niet mals. Vooral de sneaky manier waarop het gebeurt krijgt bakken met kritiek.

Malware?

Daarbij schijnt Hola Unblocker tegenwoordig Superfish Window Shopper te installeren. Dat claimt een app te zijn waarmee je goedkoper op internet zou kunnen winkelen, maar er zitten een paar nare kanten aan. Allereerst is het rete-irritant (Google maar eens op de naam en je ziet duizenden websites die uitleggen hoe je het moet verwijderen), maar het lijkt ook verdacht veel op malware. En daar houden we natuurlijk niet van.

Overname van pugins voor advertentiedoeleinden lijkt trend

Het schijnt dat het steeds vaker voorkomt dat op reclame beluste bedrijven populaire plugins gebruiken of zelfs overnemen om er flink geld aan te verdienen. Fasterfox Lite, BlockSite en AutoCopy: allemaal extensies die volgens ghacks.net de ‘verkeerde kant’ zijn opgegaan. Hola Unblocker heeft nog wel een betaald abonnement waarmee je advertentieloos het programma kunt gebruiken.

Alternatief: Media Hint

Is het dan afgelopen met het kijken van filmpjes die voor Nederland afgeschermd zijn? Nee, wij zijn overgestapt op Media Hint. Werkt een beetje hetzelfde als Hola, maar dan gratis, snel en zonder advertenties. Tenminste, voor nu. Wij testten het nu een paar dagen, maar zijn nog geen gekke dingen tegengekomen. Maar bij extensies is het natuurlijk altijd afwachten geblazen, dus we gaan er zéér voorzichtig mee om…

Reacties

  1. Sianto

    Gelukkig, ik begon me ook al te ergeren! Thanks for the tip

  2. bw_van_manen

    Helaas is media hint niet meer gratis. Enig idee voor een alternatief?

  3. Van Oorschot

    Media Hint kost niet alleen geld, maar je hebt een creditcard naast je PayPal account nodig om je te abonneren. Het kost $3,50 per maand of $35,- per jaar, trouwens.