Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Netflix in 2015: deze series willen we zien!

Netflix in 2015: deze series willen we zien!
Paul Gersen

Het gaat hard met Netflix. Vorige week werden de meest recente cijfers bekend gemaakt en de groei was immens. Toch kijkt de streaming-dienst nerveus over zijn schouder, want de illegale tegenhanger Popcorn Time wint terrein. Hoe kan Netflix terugslaan? Nou, door deze series beschikbaar te maken!

Sinds de lancering van Netflix in Nederland kijkt de redactie van Draadbreuk geen normale televisie meer. Een tijdstip afwachten om een serie te bekijken? Reclame tijdens films? Doe eens even normaal zeg! Over een paar jaar weten we niet anders dan dat we zelf bepalen wat we wanneer kijken. On demand is het toverwoord en langzamerhand begint de hele wereld dat door te krijgen. Dat bleek wel toen Netflix vorige week de laatste cijfers naar buiten bracht. Het aantal leden steeg met 13 miljoen naar 57,4 miljoen. De winst groeide van 48 miljoen dollar in 2013 naar 83 miljoen in 2014. Cijfers die je doen duizelen. Wij schreven eerder waar het succes van de streaming-dienst vandaan komt en afgelopen week praatte Paul op BNR Nieuwsradio ook de rest van het land bij. Nee jongens, dat Netflix gaat ooit nog eens heel groot worden.

Billenknijpen

En toch knijpt de dienst zelf met de billetjes. Reden: Popcorn Time, die andere streaming-dienst die gratis is. En o ja, ook illegaal. De dienst werkt met torrents, alleen hoef je ze niet te downloaden, maar kun je ze streamen. Handig, maar de makers van de content hebben geen toestemming gegeven en dus wordt er inbreuk gemaakt op het eigendomsrecht. In Nederland wordt hierover momenteel niet heel erg druk gedaan, maar in Duitsland krijg je gewoon een boete van meer dan achthonderd euro aan je broek als je betrapt wordt.

Het lijkt Popcorn Time niet te deren, want de dienst groeit als een malle. Zo snel zelfs, dat Netflix-topman Reed Hastings het ziet als zijn grootste concurrent. Netflix mag dan we mooie cijfers overleggen, Hastings vindt de groei van Popcorn Time in vergelijking met betaalde streaming-diensten ontnuchterend.

Pak die content

Tja, wat kun je er tegen doen? Goede content aanbieden is natuurlijk het begin. Toen Netflix in Nederland werd gelanceerd, waren we een beetje sceptisch vanwege het ietwat verouderde en bij lange na niet complete aanbod, maar anno 2015 kunnen we wel concluderen dat we ons prima vermaakt hebben. Vooral ook door de zelf geproduceerde series van de dienst. Fargo en House Of Cards zijn briljant en ook Marco Polo was niet verkeerd. Dit jaar staat een nieuw seizoen rond Frank Underwood op het programma en de Breaking Bad’s spin-off Better Call Saul. Dat is natuurlijk een mooi begin, maar Draadbreuk weet nog wel wat titels die beschikbaar mogen komen. Nee, we gaan niet smijten met The Sopranos, True Detective of Game Of Thrones – die zijn immers van HBO en komen toch niet – maar kiezen voor realistische doelen. Hallo Netflix, dit willen we in 2015 zien!

Draadbreuk’s wensenlijst voor 2015

Justified

 

Vorig jaar werd deze serie van Netflix af gehaald. Zonde, want wij wilden juist méér seizoenen zien! Justified draait rond Raylan Givens, een U.S. marshal die in zijn thuisstaat Kentucky wordt gestationeerd. Het is een moderne cowboy die niet per se het wetboek als leidraad neemt, maar zijn eigen gevoel voor recht. Eigenlijk speelt acteur Timothy Olyphant een moderne variant van de rol die hij in Deadwood speelde, maar aangezien die briljant was klagen we niet.

Peaky Blinders

 

Uitermate gewelddadige, maar zeer hoog aangeschreven serie over de bende Peaky Blinders in Birmingham. Het verhaal is op waarheid berust en speelt zich net na de eerste wereldoorlog af. Fantastisch geacteerd en prachtig in beeld gebracht.

 

The West Wing

 

The West Wing speelt zich af in Het Witte Huis en gaat over de Amerikaanse president, maar nog meer over zijn staf. Het bevat spanning, humor en geeft een geweldig inkijkje in de Amerikaanse politiek, zonder dat het saai wordt. Komt ook door de fantastische rollen van Martin Sheen, Bradley Whitford en Allison Janney.

 

Firefly

 

Inmiddels bijna legendarische serie, want ondanks een enorm trouwe fanbase werd hij na een seizoen al stopgezet. Draait om een team aan boord van een ruimteschip dat na een burgeroorlog een nieuw bestaan probeert op te bouwen. Gemaakt door Josh Whedon, die we kennen van Buffy The Vampire Slayer en de film The Avengers. Actie met humor dus. Overigens roepen fans heel hard dat Netflix de serie moet voortzetten, maar de streaming-dienst heeft nog niet gehapt.

 

12 Monkeys

 

Van sommige films moet je gewoon geen serie willen maken, maar bij 12 Monkeys knijpen we een oogje dicht. Geen Bruce Willis of Brad Pitt, maar wel een tijdreiziger die ervoor moet zorgen dat The Army Of The 12 Monkeys geen dodelijk virus loslaat op de wereld. Nog steeds een fantastisch verhaal.

 

Seinfeld

 

Nooit was er een comedy die zo ontzettend nergens over ging als Seinfeld en dat maakt het juist ook zo goed. Jerry Seinfeld speelt Jerry Seinfeld die uiteindelijk een serie maakt over Jerry Seinfeld. Combineer dat met basloopjes aan het begin van elke scene en het karakter Kramer en je blijft kijken.

 

Gotham

 

Wie Gotham zegt, zegt Batman, maar die speelt maar een bijrol in dit verhaal. Het is politieman James Gordon waar het om draait. Bruce Wayne is nog maar een kind en de grote schurken uit de verhalen moeten zich nog ontwikkelen, en juist dat zie je gebeuren in deze serie. Misschien niet briljant, wel lekker kijkvoer.

 

Community

 

De eerste keer dat we Community zagen, dachten we: dit is weer zo’n geijkt verhaal. Studieclubje met een mooiboy en een lekker wijf en de rest van de karakters zijn raar. Totdat bleek dat iedereen in de serie krankjorem is, tot de bedenkers aan toe. De meest bizarre comedy van dit moment.

 

Bob’s Burgers

 

Niet zo scherp als South Park, niet zo bizar als Family Guy, maar toch kunnen we ons kapot lachen om Bob’s Burgers. Dat komt natuurlijk door de bizarre situaties en de hilarische conversaties. En Tina, de seksueel iets te bewuste dochter van Bob.

 

Hannibal

 

De beste slechterik ooit is zonder twijfel Hannibal Lecter. Intelligent, beschaafd en ondertussen zijn slachtoffers oppeuzelen: het blijft fascinerend. En dan hoeft hij niet eens door Anthony Hopkins gespeeld te worden, zo laat Mads Mikkelsen zien in deze serie.

 

Reacties

 1. IkBenBrian

  De enige 2 series die ik op Netflix het geweldigst vond, was Breaking Bad en Sherlock. Gelukkig komt er, dit jaar dacht ik, een serie uit van de advocaat van Walter White, Better Call Saul. Die zal ik wel graag willen zien en in 2016 een nieuw seizoen van Sherlock 😀

  • Paul Gersen

   Check ook effe Deadwood en Luther. Die zijn ook zeker de moeite waard!

 2. moszaad

  Waarom blijft iedereen toch het vergelijk maken met popcorn time ?
  Alsof we het ook goed zouden vinden dat FC Twente met 16 spelers op het veld mogen staan, tegen 11 van de tegenpartij ….
  Zolang er geen rechten betaald worden voor content is het mooi weer spelen, als je niet naar kosten hoeft te kijken is dat wel heel makkelijk.

  Waarom een huis kopen, als je gewoon bij je buren kan intrekken, zonder dat er consequenties zijn

 3. stijn v brummelen

  Sommige titels staan inmiddels op Netflix US. VPN is nog steeds geen probleem, dus firefly en community zijn inmiddels te bekijken, als je dan aan VPN wil beginnen.