Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Bewijs: telefoons worden steeds groter

Telefoons worden steeds groter
Bart
 • Op 30 mei 2014

Het is eindelijk onomstotelijk bewezen: telefoons worden steeds groter. Dat blijkt na een analyse van bijna vijfduizend toestellen die uitkwamen sinds januari 2007. Opvallend is vooral de snelheid waarmee telefoons groeien. Zo is de stap van gemiddeld vier inch naar vijf inch in slechts twee jaar gezet.

Als je puur naar de conclusie ’telefoons worden steeds groter’ kijkt lijkt het alsof Stichting Open Deur weer een persbericht heeft rondgestuurd, maar het blijkt te gaan om een onderzoek van somospostpc (Alex Barredo). Hij kwam onlangs al met een interessante infographic over hoeveel procent van je telefoon nou daadwerkelijk het beeldscherm is en heeft nu het schermformaat van 4906 toestellen vergeleken.

Was het gemiddelde schermformaat van telefoons die in januari 2007 uitkwamen nog drie inch, ruim zeven jaar later is dat vijf inch. Een behoorlijke stijging dus en wat vooral opvalt is de snelheid waarmee de schermen groeien. De stap van drie naar vier inch duurde vijf jaar, terwijl de stap van vier naar vijf inch slechts twee jaar in beslag nam.

 

Groei van telefoons van 2007 naar 2014 (bron: somospostpc)

Groei van telefoons van 2007 naar 2014 (bron: somospostpc)

 

In 2009 was de HTC HD2 met een 4,3 inch scherm nog een enorme reus in de telefoonwereld en twee jaar later zakte de broek letterlijk en figuurlijk af door de Galaxy Note (2011), met dat ‘belachelijke’ 5,2 inch scherm. Maar tegenwoordig lachen we om toestellen onder de vijf inch. De ware revolutie wordt pas echt goed zichtbaar als wordt ingezoomd op de laatste twee jaar. In 2012 had zo’n tien procent van de telefoons een scherm groter dan 4,5 inch, in 2014 ligt dat op ruim tachtig (!) procent.

 

Telefoons zijn de laatste twee jaar enorm gegroeid (bron: somospostpc)

Telefoons zijn de laatste twee jaar enorm gegroeid (bron: somospostpc)

Samsung loopt vooruit

Hoewel fabrikanten zoals HTC, LG en Sony tegenwoordig qua schermformaat niet onderdoen voor Samsung, loopt laatstgenoemde volgens de onderzoeker wel op de markt vooruit. Tenminste, sinds 2010. Daarvoor maakte Samsung behoorlijk kleine telefoons, kleiner dan op dat moment gebruikelijk was. Rond de start van dit decennium kwam de ommekeer en sindsdien maakt de Koreaanse fabrikant bovengemiddeld grote toestellen.

 

Samsung versus het soepie (bron: somospostpc)

Samsung versus het soepie (bron: somospostpc)

iPhone kleiner dan de rest

Treffend is ook de vergelijking met de iPhones van Apple, die de eerste jaren na de introductie nog groter waren dan het gemiddelde op de telefoonmarkt, maar sinds eind 2010/begin 2011 een slag kleiner zijn dan de rest. Dat gat werd met de komst van de iPhone 5 wel een stukje kleiner, maar is sindsdien ook weer enorm gegroeid. Op basis van deze grafiek zou het niet verwonderlijk zijn als Apple ook overstag gaat en de volgende keer met een iPhone komt die in ieder geval naar 4,5 inch gaat of misschien zelfs vijf inch aantikt.

 

iPhones lopen de laatste jaren achter de muziek aan (bron: somospostpc)

iPhones lopen de laatste jaren achter de muziek aan (bron: somospostpc)

 

Dunne randen & algemeen formaat

Naast het schermformaat bevat het onderzoek ook interessante conclusies over de randen om het scherm en het daadwerkelijke formaat van telefoons in vierkante centimeters. Zo blijkt dat toestellen tot 2010 steeds kleiner werden, maar anno 2014 weer meer oppervlak hebben. Gelukkig is het formaat niet evenredig gegroeid met de afmeting van het scherm, mede dankzij de dunnere behuizing van tegenwoordig. Check vooral de site van somospostpc voor deze en nog meer leuke infographics en conclusies.

Fotocredit: theaustralian.com.au

Reacties

 1. albertams

  “Vroeger” in 2001 hadden we allemaal een Nokia, hoe kleiner hoe beter, nu heeft iedereen Android en moet het allemaal weer groter, naar de 5″schermen toe, ben er zelf ook 1 van, 😉

 2. Eenmothafuckingkaasschaaf

  Ik ben blij met mijn 4 inch telefoon, die ik ten minste met 1 hand kan bedienen

 3. Imausr

  Ik heb een Samsung Galaxy Mega met 6.3 inch en ben erg blij mee!!
  De grootte van het scherm valt me niet meer op en ik gebruik hem volledig als vervanger van de tabletincl. tv kijken, heb dus altijd mijn “tablet” bij de hand!! :).