Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

3 opvallende punten van de HTC One M9 (video)

Bart
  • Op 3 maart 2015

Nieuwe ronde, nieuwe kansen voor HTC. De One M8 zag er gelikt uit, maar er waren een aantal zaken die toch een beetje teleurstellend waren, waaronder de camera. De M9 moet deze minpunten doen vergeten. Daarom sommen we drie punten op die opvielen aan het nieuwe vlaggenschip van HTC.

Design

Hoe upgrade je een mooie telefoon zoals de M8? Lastige vraag, zo bleek wel toen ik op de stand van HTC aankwam. Want er moest even goed gekeken worden om te zien of het toestel dat uitgestald lag nou een M8 of M9 was – zo erg lijken ze op elkaar. Maar kijk je wat beter, dan vallen een aantal zaken op: allereerst de kleurstelling, of – marketingpraatalert – duo-tone. Bullshitbingoterm voor ‘deze telefoon heeft twee verschillende kleuren’, wat er overigens wel fraai uitziet. Ik ben zelf niet echt fan van goud, want dat heeft al snel een hoog kermisgehalte. Maar het staat de M9 wel. De aan- en uitknop is naar het midden van de rechterzijkant verplaatst, wat geen overbodige luxe is als je vijf inch in handen hebt. Als ze het mij hadden gevraagd had ik nog geadviseerd om het randje rond de zijkant te schrappen. Dat laat zich moeilijk uitleggen, check vooral de video, maar het voelt alsof de M9 in een hoesje zit en dat is zonde.

Camera

Hoewel de hele marketingmachine van HTC vol lof sprak over de camera van de M8, bleek de fotokwaliteit niet opgewassen tegen de hype. UltraPixel was een leuk idee, maar in praktijk niet bijzonder en ook nog eens lastig uit te leggen aan Jan Lul met de korte achternaam in een telecomwinkel.

“Nee, klopt – het klinkt inderdaad minder dan 20 megapixel, maar het werkt anders, waardoor 4 UltraPixel toch… oke, laat maar. Een Samsung maar doen dan?”

Het goede nieuws is dan ook dat HTC het UltraPixel-verhaal naar de voorzijde van de M9 heeft verplaatst en de achterkant het nu moet doen met een ‘gewone’ 20 megapixel camera. Of de kwaliteit van de foto’s ook écht een stuk beter is moeten we nog zien. Op de beursvloer is het licht zo armetierig, dat we er nog geen zinnig woord over kunnen zeggen.

HTC Sense 7

Vaste prik bij HTC is dat ze bij de release van een nieuw vlaggenschip ook Sense, de schil om Android, een opfrisbeurt geven. Grootste vernieuwing deze keer is dat het homescreen automatisch aangepast wordt op basis van je locatie. Zo krijg je thuis de apps voorgeschoteld die je vaak gebruikt als je op de bank hangt, terwijl je op het werk of school je email, roosterapps of – beter nog – je games op het startscherm hebt. Zag er best handig uit, als was het menu om handmatig van locatie te verwisselen dankzij de witte letters niet heel goed te zien. Kwam ook door het thema dat was ingesteld – ook een dingetje waar over gesproken werd trouwens. Een hele collectie aan verschillende thema’s moet de telefoon nog persoonlijker maken. Het is daarnaast ook mogelijk om een foto te maken, die te gebruiken als achtergrond en dan automatisch de hele kleurstelling van de menu’s te laten corresponderen met de kleuren van je foto. Klinkt leuk, al is het niet iets wat ik zou gebruiken – ik laat het meestal bij het standaard thema.

 

De HTC One M9 is vanaf 1 april verkrijgbaar voor een vermoedelijke prijs van 749 euro.

Meer over de HTC One M9:

HTC One M9 gepresenteerd: lijkt op de M8

Galaxy S6 vs One M9: specs battle