Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

4K-filmpjes op de telefoon: onzin/eindelijk!

4K-filmpjes op de telefoon: onzin/eindelijk!
Dennis de Vries

Het was niet de vraag ‘wanneer’, maar ‘of’ het zou komen. Een smartphone die video’s kan opnemen in 4K-resolutie. Op de IFA in Berlijn schoten we ons eerste 4K-smartphone filmpje met de Samsung Galaxy Note III, maar de primeur ging enkele dagen eerder naar de Acer Liquid S2. Wat je er aan hebt? Helemaal niets. Maar toch verdienen Acer en Samsung een oprecht applaus voor het introduceren van deze functie.

Het klinkt wel cool, een filmpje met je smartphone opnemen in een resolutie van pak ‘m beet 3840×2160. Dat is een stuk meer dan de magere 1920×1080 pixels die een Full HD-filmpje telt. En meer is beter, toch? Toch?

Voorbeeld: Ultra HD video van de Galaxy Note 3

Direct na de lancering van de Samsung Galaxy Note 3 schoten wij alvast een filmpje met het apparaat. Zeg nou zelf…dat 4K is nergens voor nodig toch?

Je hebt er geen hol aan…

Om eerlijk te zijn, zijn er weinig redenen om warm te worden van een Ultra HD camera op je smartphone. Moeten we ze even opnoemen? Vooruit, komen er een paar.
Ultra HD levert enorme bestanden op. Hoe hoger de resolutie, hoe groter de videofiles die het geheugen van je smartphone vullen. Sony probeert een 4K-videodienst voor Playstation van de grond te krijgen, maar dreigt gebruikers wel op te zadelen met downloads van meer dan 100GB. En we hebben het hier over smartphones, waarbij je al blij mag zijn als je er een geheugenkaartje van 64GB in hebt. En wat denk je dat er gebeurt met je databundel als je zulke filmpjes op Youtube wilt zetten? Of wilt syncen naar een cloudopslagdienst? Dan wordt je telefoonrekening voortaan in een doos geleverd, dat is wat er gebeurt.

Laten we ook niet vergeten dat ‘meer pixels’ niet gelijk staat aan ‘mooiere filmpjes’. Het blijven smartphones met kleine sensoren en trage beeldverwerking. Er zijn ook anno 2013 nog genoeg camphones die snelle bewegingen in een ‘normaal’ HD filmpje niet kunnen bijbenen, met wiebelend en scheef getrokken beeld tot gevolg. Ultra HD maakt dat alleen maar erger.

En waar ga je die filmpjes van je smartphone op bekijken? Als het antwoord luidt: “Voornamelijk op de telefoon zelf” dan is 4k ook kansloos. De beste telefoons hebben momenteel een schermresolutie van 1920×1080. Daar een 4K-filmpje op bekijken is alsof je in een Ferrari over een grindpad rijdt. En al zou je wel thuis op tv willen bekijken; wie van jullie heeft een Ultra HD-tv thuis? Nee, wij ook niet.

Sony dreigt gebruikers op te zadelen met downloads van meer dan 100GB

….maar we juichen het toe

Maar toch, we zijn blij met de ontwikkeling, omdat het precies dát is: ontwikkeling. TV-fabrikanten maken grote stappen met het aanbod Ultra HD-tv’s. De dag dat 4K de standaard wordt, is de dag die we weten dat gaat komen. En uiteindelijk zal dat wel degelijk leiden tot mooiere, betere videokwaliteit. Maar voor we op dat niveau zitten moet er nog veel gebeuren. TV-fabrikanten moeten kleinere modellen aan gaan bieden die geen modaal jaarinkomen kosten. En er moeten beelden zijn om op die tv’s te laten zien.

De geschiedenis herhaalt zich. Enkele jaren geleden zijn we dit proces ook doorgegaan toen HD TV in opkomst was. De eerste telefoon met HD-camcorder, de Samsung Omnia HD, was een draak met precies bovenstaande problemen. Voor die tijd enorme videobestanden konden geen kant op in het matige toestel en de filmpjes zagen er niet eens zo heel goed uit. Maar ook dat was een kleine stap richting de bredere acceptatie van de HD-resolutie. Inmiddels willen we niet meer terug.

Samsungs en Acers 4K-filmfunctie is er niet eentje die je dagelijks zult gebruiken. Het is zelfs goed mogelijk dat ze gedurende de levensduur van de toestellen niet ingeschakeld worden. Momenteel is Full HD meer dan genoeg. Maar dat Acer en Samsung de functie in hebben gebouwd is gewoon lekker. Niet zozeer omdat het kán, maar juist zodat het binnenkort kan.

 

De eerste ‘4K smartphones’
note3thumbSamsung Galaxy Note 3
Ergens konden we dit ook wel verwachten. De Galaxy Note is altijd al het toestel geweest waarmee Samsung los gaat op gebied van vette specs. Bij de derde versie staat dus ook ‘Ultra HD’ video op het lijstje. De 13 megapixel camera neemt filmpjes op met een resolutie van 3840×2160 pixels op 30FPS. Een voorbeeldje van hoe dat er uit ziet, kun je hier boven zien. Zorg wel dat je de beeldkwaliteit op ‘Origineel’ zet, en kijk uit dat je computer geen vlam vat tijdens het afspelen.
liquids2thumbAcer Liquid S2
Nee, wij denken ook niet aan Acer als het om gloednieuwe technieken gaat. Maar we laten ons graag verbazen door Acers poging om de Galaxy S4 van de troon te stoten. Dikke specs met dus een 13 megapixel camera die filmt in Ultra HD-resolutie. Ook de Liquid S2 kan zijn eigen filmpjes niet in volle resolutie laten zien, het toestel heeft een 6 inch beeldscherm met ‘gewone’ Full HD-resolutie. We zijn benieuwd naar de nieuwe LED-flits die in een ring om de lens heen zit. Betere belichting? Acer zegt het.