Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

7 punten waarop de HTC One A9 totaal niet op de iPhone 6S lijkt

7 punten waarop de HTC One A9 totaal niet op de iPhone 6S lijkt
Dennis de Vries

HTC heeft vanavond zijn nieuwe vlaggenschip telefoon onthuld, de HTC One A9. Nog nooit was de tech-wereld het zo eens over het design van een telefoon. De HTC One A9 is een regelrechte iPhone 6S rip-off. Dat kan wel zijn, maar wij zien toch wat verschillen.

“Ons designteam heeft hard gewerkt aan een telefoon die zich niet langer richt op standaarden, maar op de intuïtie van de gebruiker”, zo zegt Mark Moons, General Manager Western Europe bij HTC in het persbericht. En hard gewerkt hebben ze, daar op de designafdeling. Zo hebben ze namelijk het woord ‘metalmorphics’ bedacht, en daarmee vonden ze het vermoedelijk welletjes. HTC brengt het zelf als volgt onder woorden.

“De HTC One A9 is de vervolgstap in de evolutie van het ontwerp van de HTC One-familie. Dat het hier een nieuwe generatie telefoon betreft, springt meteen in het oog door het gebruik van diepe, opvallende kleuren en de unieke afwerkingen – door HTC ook wel “metalmorphics” genoemd. Nieuwe rondingen, verfijnde randen en de met laserprecisie gesneden richels op de aan/uit-knop in combinatie met het ultradunne aluminium frame, zorgen voor een natuurlijke en lichte uitstraling. De gepolijste zijkanten geven het toestel extra diepte, een nieuwe dimensie in de mobiele-telefoonmarkt.”

Het zal gerust. Maar uiteindelijk zullen ze ook bij HTC niet ontkennen dat er hier en daar wel wat gelijkenissen zijn. Is niet erg, beter goed gejat dan slecht bedacht. En bij Draadbreuk zijn we de beroerdste niet, en willen we HTC best even tegemoet komen. Tuurlijk is de HTC One A9 geen exacte kopie van de iPhone 6S. Kijk maar eens naar deze verschillen.

 

Goed, hier en daar, als je goed kijkt, lijken ze vanuit de verte misschien iets op elkaar. (Fotootje, van The Verge)

Goed, hier en daar, als je goed kijkt, lijken ze vanuit de verte misschien iets op elkaar. (Fotootje, van The Verge)

 

Android 6.0. Niveautje hoor.

Open deur, maar de HTC One A9 draait niet op iOS maar op de nieuwste versie van Android. Even eerlijk nou, die iPhone is best een lekker ding. Dat zal ook de meest verstokte Android-fanboy niet kunnen ontkennen. Wat nou als dat gelikte design ook verkrijgbaar is met Android 6.0? Dan zeg je daar niet direct nee tegen toch? Nou…bij deze.

MicroSD. Goud!

Ken je die grap van die iPhone 6S, met 16GB aan opslaggeheugen? Waarvan ongeveer 12GB beschikbaar is als je ‘m in gebruik neemt? En waarvan je het geheugen niet kunt uitbreiden? Anyway, de HTC One A9 heeft ook 16GB aan opslaggeheugen. Maar als je wilt kun je dat dus met een MicroSD kaartje uitbreiden en ‘m zo 2TB extra geven….mochten ze ooit zulke grote MicroSD-kaartjes uitvinden natuurlijk.

Dotview. Shinen!

Dit zagen we ook al op de vorige versies van de HTC One serie, maar ik blijf ’t best tof vinden. En in dit geval niet onbelangrijk, het is iets wat Apple niet in het assortiment heeft. De Dotview cover is de beeldscherm-hoes met gaatjes, waarop lekker retro met oplichtende puntjes een boodschap wordt weergegeven, is ook voor de HTC One A9 verkrijgbaar. Suck on that, Cupertino!

 

 

Quickcharge. Bloedtopper!

De accu van de HTC One A9 (2150mAh) is kleiner dan die van de One M9 (2840mAh). Schiet mij maar lek, maar dat gaat dus hopeloos de verkeerde kant op. Maar HTC volgt daar in ieder geval het voorbeeld van Apple, dat in de 6S een kleinere accu stopte dan in de iPhone 6. Wat HTC dan weer anders doet, is quickcharge 3.0 ondersteuning inbouwen. Daar heb je wel een (optionele) speciale oplader voor nodig, maar dat geeft je dan ook 75% tijdswinst.

Het beeldscherm. Knallen!

De iPhone 6S is verkrijgbaar met twee schermformaten: 4,7 inch en 5,5 inch diagonaal. Voor de mensen die 4,7 inch te klein vinden en 5,5 te groot: HTC heeft jullie rug. De One A9 zit er net lekker tussenin met een 5 inch beeldscherm. Oh, en nog een verschilletje is dat HTC een AMOLED scherm heeft. Voor die lekkere zwartwaardes.

Audio. Ik ben op die shit

Als er één ding is waar HTC heeft bewezen goed in te zijn, dan is het een takkeherrie uit de telefoons te laten komen. De Boomsound speakers die pontificaal op eerdere modellen zaten lieten je broekspijpen trillen. Goed, met het verhernieuwde design van de HTC One A9 moesten de speakers naar de onderkant van het toestel, maar HTC wil wel dat je weet dat het verder nog altijd materiaal is voor audiofielen. “De ingebouwde 24bit/192kHz DAC biedt audio die de kwaliteit van een cd overstijgt. Een krachtige high-output koptelefoonversterker, met het dubbele vermogen van andere toestellen, biedt power en dynamiek.” Kom daar bij een iPhone maar eens om.

Prijs. BAM!

Hier kunnen we kort over zijn. De iPhone 6S krijg je voor €749. En iPhone 6S met Android krijg je voor €599. Tenminste, dat is de adviesprijs. Maar de praktijk leert dat de daadwerkelijke winkelprijs van de HTC One A9 al snel wat lager ligt. Het is toch crisis, niet?

** UPDATE ** Nog even over die adviesprijs hè? In de VS betaal je $399 voor een 32GB-model. Waarom moeten wij dan €599 lappen? Dat vroegen we even aan HTC.

Reacties

  1. Dave Zeegers

    Laten we eerlijk zijn, de iPhone 6 is een samenraapsel van Nokia (gebolde glas aan bovenzijde) en HTC (de m8 heeft zelfde lijnen op achterzijde is alleen wat minder plat). Dus kopiëren is het zeker, maar laten we wel eerlijk zijn over wie de mogelijke rotte appel is.
    Sterke pluspunten voor de HTC, ben benieuwd of deze telefoon ze van de ondergang gaat redden. Erg jammer dat ze weer gekozen hebben voor zo’n “uitstekende” camera.

  2. stijn van brummelen

    Ik vind die prijs juist wel gedurfd. Al die toestellen die veel waar voor hun geld bieden, HTC doet het lekker omgekeerd in Nederland. Een soort tegenreactie.