Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Blackberry Passport officieel; ik lach niet

Blackberry Passport officieel; ik lach niet
Dennis de Vries

De Blackberry Passport hebben we al zo vaak voorbij zien komen de afgelopen maanden, dat we bijna dachten dat het ding allang in de winkels lag. Binnenkort is dat ook écht het geval, want het toestel is nu officieel gemaakt.

“Begin maar met lachen”, schreef collega Ger toen de Blackberry Passport voor het eerst getoond werd. Nu valt er om de Blackberry Passport inderdaad genoeg te lachen. Het vierkante 4,5 inch grote beeldscherm en het gedrongen toetsenbordje daar onder zorgen voor een toestel van krankzinnig formaat – even groot als een paspoort – en even gekke verhoudingen. Maar heel eerlijk: ik lach niet. Bij elke foto van de Passport die ik voorbij zie komen, vind ik ‘m er toffer en toffer uitzien.

Het vierkante scherm van de Blackberry Passport is ronduit ongelukkig voor een potje Diamond Digger, maar ideaal om veel tekst op weer te geven. En het toetsenbord is lekker om er de hele dag mailtjes uit te rammen. Daarnaast is het toetsenbord ook aanraakgevoelig, dus door over de toetsjes te vegen kun je scrollen of de cursor verplaatsen. Daar heb je ook een touchscreen voor, maar wellicht is dit fijner. Verder heeft de Passport een enorme accu een aardige camera en Blackberry’s eigen versie van Siri of Cortana. Blackberry Assistent kan je helpen met het maken van afspraken, voltooien van taken of zoeken naar zaken.

Specificaties Blackberry Passport


Formaat: 128x90x9,3 millimeter
Gewicht: 194 gram
Scherm: 4,5 inch IPS LCD
Resolutie: 1440×1440 pixels
Opslag: 32GB
RAM: 3GB
Processor: 2,3Ghz quad-core Snapdragon 801
Camera: 13MP, LED flits
Accu: 3450mAh
OS: Blackberry 10.3

passportspecs

Misschien is het omdat er stiekem toch niets gaat boven een fysiek toetsenbord, en het feit dat Blackberry dat nu heeft weten te combineren met ‘gestures’ en een groot toetsenbord. Misschien omdat het gewoon eens ‘iets anders’ is dan de massa aan 4 tot 5 inch grote breedbeeldschermen die smartphones tegenwoordig zijn geworden. Hoe dan ook, het intrigeert. Ik wil ‘m eens proberen.

Nu is Nederland een van de 30 landen ter wereld waar het toestel nog dit jaar in de verkoop gaat, dus wie weet krijgen we ‘m ooit op de redactie. Maar dan nog wordt het voor ons lastig om dit toestel op waarde te schatten. Blackberry liet er tijdens de presentatie weinig aan het toeval over door eindeloos door te zagen over de zakelijke toepassingen van dit toestel. Het is een smartphone voor business powerusers die leven in Excel en Powerpoint en dagen achtereen ingewikkelde berekeningen maken. Het dichsttbij dat wij de afgelopen tijd zijn gekomen, is toen we er achterkwamen dat als je 7083170 intikt op een moderne rekenmachine, het helemaal niet meer lijkt op ‘oliebol’.

Vroeger was alles beter.

Vroeger was alles beter.

Kortom, we weten nu al dat het geen toestel voor ons is. De eerste reviews van Amerikaanse media, die al een tijdje rondlopen met het apparaat, bevestigen dat. “A Phone Only a BlackBerry User Will Love”, kopt Recode. “Be prepared for a few odd stares from those around you.”, merkt Engadget op. “I’m sure there are a few people who would love a device like the Passport” concludeert The Verge. Die ‘few people’ zullen wij vast niet zijn, laten we heel eerlijk wezen. Maar dat maakt de Passport niet minder interessant.

Ben jij wel één van de ‘few people’, dan kun je de Blackberry Passport nog dit jaar in Nederland verwachten. Adviesprijs is nog niet bekend, maar in de VS is dat $599. Voor een zakelijke poweruser als jij moet het omrekenen een koud kunstje zijn.

Om het af te sluiten: kijk die mensen een zakelijk doen in deze video

Reacties

  1. albertams

    wie koopt er tegenwoordig nog een BB ?

  2. Sianto

    Interessant. Maak maar een review. Misschien koop ik hem.