Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

CES-update: Blackberry gaat het anders doen!

CES-update: Blackberry gaat het anders doen!
Ger
 • Op 8 januari 2014

Kennen jullie Blackberry nog? Die van die telefoons waar heel Amsterdam-West in de metro mee zat te spelen. Druk typen enzo. Je kon er mee pingen. Dat was, zeg maar, een soort van WhatsApp maar dan anders. Nee, dat merk kennen jullie natuurlijk niet meer. Jullie hebben nu zo’n vermaledijde iPhone of Android-toestel met touchscreen.

Jullie willen niet meer typen. Swypen, vegen of schuiven – dat is het devies. Gevolg: Blackberry is zo goed als dood. Met een miljard verlies en een stortvloed aan mislukte producten is er weinig meer over van wat ooit zo populair was. Zelfs Alicia Keys heeft onlangs besloten het arme Blackberry de rug toe te keren. Wat blijkt nu? Blackberry gaat het helemaal anders doen! Een koerswijziging die zijn weerga niet kent. De grootste verandering sinds de inauguratie van Wim-Lex.

‘Meer touchscreens!’

In 2011 tekende collega Dennis en ik op een ander podium het bericht op dat Blackberry meer touchscreentelefoons ging maken. Het hele bedrijf was in rep en roer. Binnen een half uur hadden we een PR-mevrouw aan de lijn. Of we het bericht even wilden rectificeren. De geïnterviewde persoon, de schier onverstaanbare Luxemburger Arnout Bret, zei namelijk dat ‘we meer konden verwachten op het gebied van touchscreentelefoons’, maar niet dat er ‘nieuwe touchscreentelefoons kwamen’. Een uiterst belangrijke nuance, vonden ze daar bij RIM Blackberry. Prima, passen wij dat bericht wel aan. We zijn de beroerdste niet.

Achteraf een hilarische eis. Want in de jaren erna regende het touchscreentelefoons van Blackberry. Maar een succes werden de Torches, Curves en Bold’s nimmer. Zelfs de introductie van een compleet nieuw OS hielp het bedrijf geen flikker. Onhandige bediening, weinig functionele applicaties en vooral een oubollig imago zorgden ervoor dat Blackberry al jaren door het techjournaille aangemerkt wordt als ‘slechtste merk’.

‘Meer toetsenborden!’

Maar dat is verleden tijd, als we interim-CEO John Chen mogen geloven. Tijdens de CES had de beste man een lang interview met Bloomberg. Na wat oninteressant geleuter over Blackberry en The Enterprise Space – ik moet om een of andere reden dan altijd denken aan Star Trek – flapte Chen er iets uit. “Ik hou van fysieke toetsenborden. Nu wil ik niet zeggen dat Blackberry exclusief smartphones met fysieke toetsenborden gaat maken, maar laten we zeggen dat ze pre-dominantly gaan terug komen in onze lijn.”

Met andere woorden: het gaat weer regenen bij Blackberry. Alleen dan telefoons met qwerty-toetsenbordjes. De metro in Amsterdam-West zal nooit meer hetzelfde zijn.
Check ook:
> CES Update: Sharp, Toshiba en Teufel
> CES Update: Nikon, Canon en Logitech
> Het brekende nieuws dat Alicia Keys kapt bij Blackberry

Reacties

 1. stijn v brummelen

  Ze doen dus waar ze goed in zijn. Het is na mijn mening een gat in de markt. De Q10 was leuk bedoelt, mooie materialen, maar de prijs verpeste het denk ik. Ik denk dat ze snel (2jaar) failliet gaan of worden overgenomen.

 2. Sianto

  Komt nog wel goed met BlackBerry! Ik heb er wel vertrouwen in.

 3. Niels J. Nijenhuis

  Ik ben benieuwd hoe die eruit gaan zien. Ik heb zelf nog een BlackBerry Bold 9000. Deze gebruik ik voor e-mail, WhatsApp en Twitter. En heeft ook nog steeds een goede accuduur.

 4. BlauweVogel

  Blackberry is uitgespeeld. Ze hebben net als Nokia de boot gemist, maar Nokia heeft zich beter weten te herpakken. Ze moeten of met een gamechanger komen, of zich laten verkopen aan de giganten van de smartphone markt.