Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Commodore PET-smartphone brengt jaren 80 terug

Commodore PET-smartphone brengt jaren 80 terug
Bart
  • Op 15 juli 2015

Het in de jaren tachtig populaire computermerk Commodore zal dit jaar nog terugkeren in de techwereld. Niet als pc, maar als smartphone. Twee ondernemers hebben de merkrechten gekocht en gaan telefoons uitbrengen onder de naam, die bij veel oude gamers nostalgische gevoelens zal doen opborrelen.

Eerst een trip down memory lane: Commodore was in de jaren tachtig van de vorige eeuw een toonaangevend merk in de computerwereld. Zo staat de Commodore 64, de 8-bit computer die in januari 1982 werd gepresenteerd, nog altijd in het Guinness Book of Records als meest verkochte computermodel aller tijden. Naar schatting werden er tussen de 10 en 17 miljoen (fijne schatting, trouwens) pc’s verkocht, met een processor van bijna 1 MHz (geen typo) en 64kB aan werkgeheugen.

 

De Commodore 64

De Commodore 64

 

De fabrikant bracht onder de naam Amiga ook nog verschillende populaire (spel)computers uit. Machines die destijds een fortuin kostte, behoorlijk log waren, maar wel bijzonder tof. Zo debuteerde het gaafste voetbalspel ooit, Sensible World of Soccer, in 1994 op de Amiga. Hetzelfde jaar overigens waarin Commodore failliet ging.

Commodore komt terug

Een goede 21 jaar later keert de naam Commodore terug in de techwereld, met dank aan twee Italiaanse ondernemers. Het duo heeft de merkrechten gekocht en gaat in 38 landen smartphones uitbrengen onder de nostalgische naam. Volgens Wired moet deze week al het eerste model gepresenteerd worden in Europa, de Commodore PET, vernoemd naar een ander klassiek computermodel.

 

Commodore PET

 

De PET wordt een Android Lollipop-toestel met een 5,5 inch full hd-scherm en 1,7GHz 64-bit octa-core processor en zal er in twee edities verschijnen. Een model van ongeveer 300 dollar met 16GB opslagruimte en 2GB werkgeheugen en een editie met 32GB en 3GB geheugen, die zo’n 365 dollar moet gaan kosten.

Emulators om oude games te spelen

Het beste nieuws is eigenlijk wel dat de telefoon standaard geleverd zal worden met twee vooraf geïnstalleerde emulators. Zo wordt het dankzij de aangepaste versie van VICE C64 en de 4All2-SDL Amiga mogelijk om oude games te spelen en wordt achter de schermen gewerkt aan een deal om een aantal titels uit de jaren tachtig ook mee te kunnen leveren. (Sensible World of Soccer spelen op een telefoon, ik krijg bij het idee alleen al weke knieën)

Hosin is de route naar succes?

Toen ik het idee las moest ik overigens gelijk denken aan de Chinese telefoonfabrikant Hosin, die we op het Mobile World Congress tegen het lijf liepen. Dat bedrijfje – de site werkt niet meer dus wellicht zijn ze failliet – maakte het mogelijk om je eigen telefoon te ontwikkelen, geheel met eigen logo en speciale software. We droomden zelf al over een Draadbreukfoon, maar werden afgeschrikt door het feit dat je er minimaal een paar duizend moet afnemen en daar is onze naam nou weer niet groot genoeg voor. Welke naam wél groot genoeg is? Juist. Commodore. Het lijkt me dan ook de route die deze twee ondernemers hebben gevolgd: in China voor een prikkie tienduizend telefoons laten produceren en met een nostalgische merknaam erop met flinke winst verkopen. Slimme zet! Of het hele project gaat slagen moet nog blijken, maar we houden de boel in de gaten.

Reacties

  1. Megantonneke

    Zoals te verwachten is het een simpele rebrand van een generieke Chinese smartphone. In dit geval de Ortec Waphone: http://www.androidpolice.com/2015/07/14/commodore-is-not-back-baby-company-slaps-commodore-brand-on-back-of-generic-smartphone-gets-attention/