Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Draadbreuk’s verdict: 4K op de Sony Xperia Z5 Premium

Draadbreuk’s verdict: 4K op de Sony Xperia Z5 Premium
Ger
  • Op 3 september 2015

Gisteren werd de Sony Xperia Z5 Premium gepresenteerd. De nieuwste telg uit de Xperia-lijn heeft een 4K-display. Daarmee is Sony het eerste merk die zo’n toestel op de markt brengt. Vraag: is dat nou wat?

De Xperia Z5 Premium is een 5,5 inch smartphone voorzien van een beeldscherm met een resolutie van 3840×2160 pixels. Daarmee heeft de telefoon een scherper beeldscherm dan bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S6 Edge+ en LG G4. 806 ppi maar liefst! En hoewel wij 4K erg tof vinden, roept dit bij een smartphone wel wat vragen op.

Want hebben al die pixels wel zin op zo’n klein scherm? En is er wel genoeg 4K-content beschikbaar om de ongetwijfeld Premium-prijs van deze telefoon te rechtvaardigen?

premium_Db

Draadbreuk stelt de vraag en geeft in een verdict zelf het antwoord:

4K op een smartphone: doen of niet?

db-verdict-01-01

Paul
Als er ergens nog ontwikkeling in zit, is het wel beeldtechnologie. Want hoeveel pixels je ook op een vierkante centimeter propt, het blijft altijd digitaal en dus anders dan onze ogen zien. Daarom geld nog altijd: hoe scherper, hoe beter. Prima dat Sony daarmee experimenteert op smartphonebeeldschermen, al geloof ik wel dat het momenteel vooral een gimmick is in de strijd der specs. Maar ach, als dat verbetering oplevert, wie ben ik dan om te klagen?
Dennis
Er is een heel goede reden om erg blij te worden van het 4K-beeldscherm in een kleine smartphone: virtual reality! Toen ik de Gear VR met de Samsung Galaxy Note 4 voor het eerst opdeed, vond ik dat erg tof. Maar ik kon toch niet doen alsof ik geen pixels zag. Sorry, maar als je een scherm op anderhalve centimeter van je ogen houdt, dan volstaat een 2K-resolutie gewoon nog steeds niet. Sony snapt dat. Nu nog een Xperia VR headset erbij en ze zijn klaar.
Ger
Ik heb dus een 4K-tv thuis staan. Daarop kijk ik weleens 4K-content viia Netflix. De grap is echter dat mijn draadloze netwerk soms net niet snel genoeg is om die 4K-content te streamen. En Netflix heeft ervoor gezorgd dat mijn favoriete serie dan niet sneu aan het bufferen is, maar simpelweg in iets mindere kwaliteit (lees: Full HD) wordt getoond. Ik heb dat bijna nooit door. Alleen bij extreme landschappen of sterke close ups zie ik het verschil, mits ik mijn bril op heb. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat 4K op een display van 5,5 inch vooralsnog echt wat toevoegt, maar aan de andere kant: wat boeit dat? Sony probeert wat nieuws en dat is ook weleens fijn.

Bart
Vernieuwing is prima, maar het moet niet ten koste gaan van de prestaties. En dat is volgens mij waar het nu wringt. Ik wil niet op de zaken vooruit lopen – misschien hebben ze bij Sony iets geniaals bedacht – maar de basisregel ‘meer pixels = meer batterijverbruik’ gaat hier behoorlijk op. Voorlopig hebben we nog niet veel aan 4K, zeker niet op zulke relatief kleine schermen, dus wat mij betreft liever een 1080p scherm en betere accuduur dan al die extra pixels.