Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Asus GX700 gaming-laptop met WTF-koeling [IFA 2015]

Asus GX700 gaming-laptop met WTF-koeling [IFA 2015]
Dennis de Vries

Waterkoeling in een computer is doorgaans voorbehouden aan de meest enthousiaste casemodders en hardcore gamers. Waterkoeling in een laptop is voorbehouden aan…helemaal niemand. Door de ingewikkelde constructies van waterkoelsystemen bleef je in laptops zitten met lullige ventilatortjes. Tot Asus zijn GX700 Republic of Gamers laptop introduceerde.

Water in je laptop

Het is de eerste laptop met waterkoeling, zo doet Asus het geloven. En hoewel ze technisch gezien gelijk hebben, spreken ze daarmee ook niet helemaal de waarheid. Want hoewel de GX700 klinkt als een superdope laptop waarin in de behuizing allerlei buisjes met vloestof de boel heerlijk koel houden, is de werkelijkheid anders. De GX700 is meer…de eerste laptop waar je een enorme vloeistof-koel-unit aan vast kunt klikken. Dat ziet er dan dus zo uit:

 

GX700

Die boggel, dat is de waterkoeling. Haal je die eraf, dan heb je een gewoon gekoelde laptop terug. Dat is nog altijd geen kinderachtig ding hoor. Asus is heel spaarzaam met de details over het apparaat, maar we weten wel dat het een 17 inch beeldscherm met 4K resolutie heeft en is voorzien van Intels nieuwe Skylake processor, aangevuld met een gloedjenieuwe Nvidia GeForce graphics card. Dat zou al redelijk rap moeten gaan. Maar als je de koeling aanklikt, kun je de boel pas echt opvoeren.

De boggel

Het Hydro Overclocking System, door ons liefkozend dus ‘de boggel’ genoemd, laat de GX700 de boel moeiteloos overclocken waardoor alle remmen los kunnen voor beter-dan-goede prestaties. Dat niet alleen, je krijgt ook gegarandeerd handenvol geek-creds op elke LAN-party waar je binnestapt. Hoeveel handenvol euro’s je daarvoor eerst aan Asus moet geven om zo’n unit te bemachtigen is alleen nog niet duidelijk.

 

De boggel, zonder de laptop. Echt compact kun je 't niet noemen. (foto, TheVerge)

De boggel, zonder de laptop. Echt compact kun je ’t niet noemen. (foto, TheVerge)