Echt draadloos opladen met uBeam zorgt vooral nog voor veel vragen

Echt draadloos opladen met uBeam zorgt vooral nog voor veel vragen

Al jaren kijken we bij Draadbreuk uit naar een goede manier om draadloos je smartphone, tablet of ander apparaat op te kunnen laden. Niets zo vervelend als in een kroeg te zijn met een bijna lege batterij en geen stopcontact in de buurt. De start-up uBeam zegt nu de oplossing te hebben en komt met een prototype van een oplaadsysteem, waarmee je energie verstuurt via ultrasoon geluid. Dat klinkt interessant, maar wij hebben er nog wel onze vraagtekens bij.

Draadloos opladen. Om maar meteen met een woordgrap te beginnen: het hangt al een tijdje in de lucht. Hoe fijn zou het wel niet zijn dat je je woonkamer, kroeg of trein binnen wandelt en de batterij van je smartphone automatisch vol begint te stromen? Zo ver zijn we echter nog niet. Wil je nu nog opladen zonder snoertje, kom je uit bij een soort oplaadmatje. Daar leg je je telefoon op en het opladen kan beginnen. Maar goed, dat matje moet alsnog in verbinding staan met een elektriciteitsbron, dus echt handig is het nog niet – al scheelt het wel gepriegel met een snoertje. Meredith Perry (Hallo!) vond dat dat anders kon en moest. Ze is een van de oprichters van uBeam, de start-up die met een totaal andere manier komt: opladen via ultrasoon geluid.

Plaatje in de woonkamer

uBeam werkt als volgt: een verzender, die het formaat van een plaat van een halve centimeter dik heeft, zet de elektriciteit om in ultrasone geluidsgolven. Deze kunnen worden opgevangen door een ontvanger die bijvoorbeeld in je smartphone, tablet of, pak ‘m beet, in je bluetoothspeaker zit. Daar wordt het geluid weer omgezet in stroom. Het lijkt dus een beetje op de manier waarop je apparaten een wifi-signaal oppakken, met een groot verschil: het ultrasoon signaal kan niet door muren of ander vast materiaal. Stel, je hebt een verzendplaat in je woonkamer hangen, zal je apparaat met ontvanger overal in de ruimte automatisch opladen, maar zodra je de keuken inloopt stopt het. Daar zul je dus een andere plaat moeten ophangen. Engadget maakte een paar jaar geleden al eens een filmpje over de werking van dit systeem, toen nog met belachelijk uit de kluiten gewassen apparatuur. Zie hieronder.

 

Met een volle batterij de kroeg uit

Om eerlijk te zijn spreekt dit idee van opladen ons wel aan. Wat zou het heerlijk zijn als we niet meer dat gezeik hebben van altijd onze oplader bij ons hebben, als dit soort oplaadplaten overal en nergens hangen! Dat je na een dag lang met je telefoon gespeeld te hebben ’s avonds een kroeg binnen loopt en hij ’s nachts bij het verlaten van de toko weer helemaal vol zit! Geen gelul dat je in de trein zit met nog drie procent en dus de hele tijd als een zombie uit het raam moet gaan turen. Maar toch komen er ook een hoop vragen bij ons op.

Praktische vraagtekens

Allereerst een paar praktische. Laten we beginnen met het probleem rond het signaal, dat dus niet door een muurtje heen kan. Of hand. In de foto’s die we nu hebben gezien, wordt de receiver, waarmee je het ultrasoon signaal mee ontvangt aan de achterkant van je apparaat geplakt. Dat is bij een bluetooth-speaker niet zo’n probleem, maar als je een smartphone in de hand hebt, kan hij dus niet opladen. Dat is natuurlijk niet zo handig, want dat zou betekenen dat je je telefoon alsnog moet neerleggen om op te laden en je ‘m dus niet kunt gebruiken. En hoe zit het met stof? Kan het signaal wel door een broekzak heen?

Daarbij heeft geluid (of dat nu ultrasoon is of niet) het nadeel dat het signaal minder wordt naarmate je verder van de bron afgaat. De vraag is in hoeverre dit oplaadmechanisme daar last van heeft. Als je smartphone vijf dagen nodig heeft om vol met energie te stromen als je ‘m toevallig in een uithoek van je kamer hebt liggen, dan lijkt dat ons niet handig. En dan hebben we het nog niet eens over alle energie die hierdoor wordt verspild.

Hond in de gordijnen?

Een ander punt van aandacht is de reactie op onszelf. Ultrasoon geluid is voor de mens (meestal niet) hoorbaar, maar het kan wel invloed hebben op het lichaam. Er zijn ultrasone wapens. Niet dat we denken dat je hoofd ontploft als je tussen de verzender en ontvanger staat of dat men niet heeft nagedacht over de sterkte van het signaal, maar toch: wat zijn de invloeden van dit op onze gezondheid. En ultrasoon geluid kan vaak wel worden gehoord door dieren zoals honden. Het lijkt ons een beetje zielig als je Duitse herder telkens in de gordijnen hangt als je je smartphone aan het opladen bent.

De oplader van uBeam is natuurlijk nog maar een prototype en ongetwijfeld zullen op heel veel vragen binnenkort antwoorden komen en problemen worden opgelost. Goed, we zijn nog een beetje sceptisch, maar als het systeem tot in de puntjes wordt uitgewerkt, kan dit best wel eens interessant worden.

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.