Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Nieuwe Fairphone 2.0 in maart 2015 gelanceerd

Nieuwe Fairphone 2.0 in maart 2015 gelanceerd
Dennis de Vries

Er komt een nieuwe Fairphone. Het Amsterdamse bedrijf, dat tot doel heeft een ethisch verantwoorde smartphone te maken, wil het toestel in maart 2015 lanceren. De smartphone wordt helemaal nieuw ontworpen, met duurzaamheid en de mate waarin het toestel te repareren valt als belangrijkste speerpunten, zo vertelt het bedrijf in een interview met Draadbreuk.nl. Over hoe de tweede generatie Fairphone er verder uit komt te zien is nog niets bekend.

**UPDATE: De Fairphone 2 is gepresenteerd. Check hier de video! **

“We willen een toestel ontwerpen met het ‘end-of-life‘ als eerste gedachte”, verklaart woordvoerder Tessa Wernink, die de nieuwe duurzame telefoon voorlopig de naam Fairphone 2.0 meegeeft. “Hoe kun je ‘m zo lang mogelijk behouden? Hoe zorgen we dat hij zo goed mogelijk te repareren is?”

Fairphone ging daarom eerder al een samenwerking aan met iFixit, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in het repareren van gadgets. De volledige uitwerking van de Fairphone 2.0 staat echter nog in de kinderschoenen.

Specialisten uit de smartphonewereld

Fairphone’s eerste smartphone, de Fairphone First Edition, werd eind vorig jaar geleverd. Het is een mid-range Android-toestel waarbij gebruik is gemaakt van conflictvrije tin en tantalium. Ook zet Fairphone zich in voor verantwoorde recycling, transparantie van het productieproces en goede werkomstandigheden voor fabrieksmedewerkers. De eerste Fairphone was nog een variant van de Chinese HonPhone V9. De Fairphone 2.0 wordt, in samenwerking met specialisten uit de smartphonewereld, helemaal nieuw ontworpen.

Van de eerste editie van de Fairphone waren 25.000 exemplaren verkrijgbaar en uiteindelijk ook verkocht. Vandaag start het bedrijf met een tweede batch van 35.000 toestellen, de webshop is alleen nog via een directe link te benaderen. Op de processor na is de nieuwe uitgave hetzelfde als de eerste editie. Wel is de tweede batch, met een verkoopprijs van € 310, iets voordeliger dan de eerste versie.

 

VIDEO: Fairphone First Edition door Draadbreuk.nl

>> Meer weten? Lees het uitgebreide achtergrondverhaal over de nieuwe plannen van Fairphone