Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Fairphone 2 teardown door iFixit: een 10 met een plaatje

Fairphone 2
Dennis de Vries

Altijd een dingetje om naar uit te kijken na de lancering van een nieuwe gadget: een teardown van iFixit. De reparatieboer laat in gelikte foto’s en guitige bijschrijftjes zien wat er binnenin de gadget zit, en deelt cijfers uit voor hoe goed het eventueel te repareren is. In het geval van moderne smartphones is dat doorgaans niet geweldig. Tot vandaag. De Fairphone 2 heeft een 10 op het rapport gekregen.

Dat is totaal geen verassing. In de eerste plaats omdat het hele toestel is gemáákt met het idee dat je ‘m zelf gemakkelijk kunt repareren. Sterker nog, Fairphone is daarvoor regelmatig bij iFixit te rade gegaan en beide partijen werken regelmatig samen. Alles lager dan een perfecte score zou dus een beetje teleurstellend zijn, maar goed om te zien dat Fairphone in die opzet is geslaagd. Komt nog eens bij dat zelfs Ger ‘m uit elkaar en – niet onbelangrijk – weer in elkaar wist te zetten.

 

Zelfs Ger kan de Fairphone 2 repareren

 

Dikke onvoldoendes voor Samsung en HTC

De Fairphone 2 is de eerste smartphone met een perfecte iFixit score. Jaren geleden kwamen de Motorola Bionic en Atrix 4G al eens heel dichtbij, maar bleven steken op een 9. Modernere toestellen zoals de Samsung Galaxy S6 Edge en de HTC One M9 scoren diep onvoldoende door het veelvuldig gebruik van glas en door het feit dat praktisch alles aan elkaar gelijmd zit. Absoluut dieptepunt voor iFixit was de HTC One uit 2013. Die kregen ze niet eens open zonder de boel compleet uit elkaar te moeten trekken.

 

“Een apparaat met een perfecte score is relatief goedkoop te repareren, omdat het gemakkelijk te demonteren is en er een handleiding voor beschikbaar is. De score is afhankelijk van hoe moeilijk het is het apparaat te openen, hoe alles aan elkaar bevestigd is en hoe ingewikkeld het is belangrijke onderdelen te vervangen. Punten worden toegekend voor mogelijkheid tot upgraden, het gebruik van niet-merkgebonden gereedschappen voor onderhoud en modulaire opbouw van componenten.” – iFixit –

Wachtlijst voor Fairphone 2

De originele Fairphone kreeg overigens een 7 van iFixit. Het feit dat het glas van het beeldscherm vast zat aan het frame en het beeldscherm kostte punten. In de Fairphone 2 is het beeldscherm zelfs te vervangen zonder enig gereedschap, zoals ook in onze video preview te zien is. De Fairphone 2 is nog te bestellen, maar wordt niet direct thuisbezorgd. De eerste batch wordt in december uitgeleverd, maar de wachtlijst loopt al tot in het volgende jaar.