Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Episch papieren vouwvliegtuigje vliegt en streamt als een drone

Episch papieren vouwvliegtuigje vliegt en streamt als een drone
Dennis de Vries

Kickstarter is een verzameling van kansloze soon-to-fail projecten en fantastische ideeën die je moet hebben. En soms kom je een combinatie van beide tegen. PowerUp FPV is een papieren vliegtuigje. Maar dan eentje die beelden livestreamt en te besturen is met een VR-headset.

Het daadwerkelijke product is een kleine hub met sensoren en een cameraatje, en twee heel kleine propellertjes. Als je een knap vliegtuigje hebt gevouwen, kun je de PowerUp FPV er op schuiven. Mik ‘m vervolgens weg zoals je met een normaal vouwvliegtuigje zou doen. In plaats van na een paar meter de grond in te duiken, blijft deze dankzij de propellertjes lekker doorvliegen. Een klein cameraatje filmt waar je heen vliegt, en streamt dat rechtstreeks naar je smartphone.

powerup-fpv-specs

Zo kun je vanaf de grond jouw papieren vliegtuigje besturen. Dat niet alleen, je ziet op je telefoon ook precies wat het vliegende stuk origami ziet. Door je smartphone een beetje te kantelen kun je sturen. Als je dreigt te crashen, schakelt de boel snel uit om te voorkomen dat de propellers beschadigen. Maar wacht, het wordt nog beter.

Racen in VR

Bij de PowerUp FPV wordt namelijk ook een Cardboard VR-headset geleverd en dan weet je wel welke kant het opgaat. Bind je smartphone voor je ogen en bestuur het papieren vliegtuigje door je hoofd te bewegen terwijl jij alles ziet alsof je zelf meevliegt. Gekkigheid. Zie jij jezelf al staan in het park, met je vrienden? Allen met een stuk karton voor je gezicht, om met zelfgevouwen papieren vliegtuigjes tegen elkaar te racen? Stomme vraag. NATUURLIJK WIL JE DAT?

PowerUp FPV nu op Kickstarter

De PowerUp FPV is overigens nog geen werkelijkheid, momenteel proberen de makers via Kickstarter genoeg geld bij elkaar te krijgen om het product werkelijkheid te maken. Dat gaat overigens gerust lukken, met nog 51 dagen voor de deadline hebben ze al veel meer dan het dubbele opgehaald van wat ze nodig hebben. Daarbij helpt het wellicht dat ze hulp hebben van drone-maker Parrot, die heeft gezorgd dat het videostream-gedeelte soepel loopt. Als je zelf wilt vliegen, dan kan dat al vanaf $149, maar dan moet je zelf een stuk papier regelen om je vliegtuig te vouwen. Voor $179 zit dat erbij, inclusief Cardboard viewer. In juni 2016 worden ze uitgeleverd. Wie geen zin heeft om daarop te wachten, kan de tijd doden met de veel simpelere Powerup 3.0, zonder camera.