Fairphone 2 preview: doe-het-zelf smartphone [video]

Fairphone 2 preview: doe-het-zelf smartphone [video]

De Fairphone 2 is één van de eerste modulaire Android smartphones die je kunt krijgen. Het toestel zo gemaakt dat hij heel eenvoudig zelf te repareren of te upgraden is. Op die manier moet de Fairphone 2 de enorme afvalberg van afgedankte elektronica minder snel laten groeien. Draadbreuk.nl kon er al mee knutselen en heeft als eerste een video van het bijzondere toestel.

De meeste smartphones worden zo in elkaar gezet dat ze in ieder geval de twee jaar van je telecom-contract kunt volmaken. Alles daarna is mooi meegenomen en gaat er iets stuk, dan moet je een professional de boel uit elkaar laten trekken. Amerikaans bedrijf iFixit plaatst van nieuwe gadgets regelmatig ’teardowns’ waarin ze stap voor stap uitleggen hoe een telefoon in elkaar zit. Hun conclusie is soms dat alles binnenin met klodders lijm aan elkaar hangt. Gaat er iets stuk, dan is reparatie moeilijk en is het makkelijker het complete toestel in de kliko te mikken.

Modulaire smartphone

Fairphone is vol gegaan voor een goede reparatie-score. Maar dat was nog niet genoeg. “De onderdelen die het vaakst stuk gaan in een telefoon, hebben we zo gemaakt dat je ze zelf kunt vervangen”, legt Bibi Bleekemolen van Fairphone ons uit. In een vloek en een zucht ligt het hele toestel in onderdelen voor haar op tafel. En minstens zo snel zit alles weer in elkaar. Check de video hieronder: je hebt niet eens gereedschap nodig om het complete beeldscherm van de telefoon te vervangen.

 

[divider]Video: Fairphone 2 eerste indruk[/divider]

 

Deze modulaire aanpak zorgt er voor dat de Fairphone niet twee, maar vijf jaar mee moet gaan. En als er toch eens iets stuk gaat, dan hoef je alleen dat onderdeel te kopen in de webshop van Fairphone. Maar het hoeft niet perse stuk te zijn: als er een betere camera uitkomt, is dat niet langer een reden om een nieuw toestel te overwegen. Klik je telefoon uit elkaar en schroef er een nieuwe camera in. Klaar.

Draadloos opladen

Volgens Bleekemolen moet de Fairphone 2 zo lekker bij de tijd blijven. Ze wijst op een grote connector op de rug van het kale toestel: “We hebben het nu nog niet gedaan, maar ontwikkelaars kunnen dit gebruiken om een cover te maken waarmee je het toestel draadloos op kan laden. Of eentje met zonnepanelen.” Kortom: als iemand iets tofs bedenkt voor de Fairphone 2, dan kun je dat er aan je eigen keukentafel aan toevoegen.
[divider]De cijfertjes[/divider]
[one_half]

Fairphone 2 specs*

  • Scherm: 4,95 inch
  • Resolutie: 1080×1920 Full HD
  • Camera: 8 megapixel
  • Accu: 2420 mAh
  • CPU: 2,2Ghz quad-core
  • 4G Dual-sim
  • MicroSD
  • Android 5.1
  • Adviesprijs: € 525
  • Beschikbaar: Herfst 2015

*prototype, specs onder voorbehoud. [/one_half][one_half_last][/one_half_last]

En zo komt de droom van een modulaire Android-telefoon ineens heel dichtbij. Want we kwijlen al jaren over het futuristische concept Project Ara. Google’s modulaire telefoon die gemaakt is naar het voorbeeld van het – eveneens Nederlandse – Phonebloks. Maar die wordt pas ergens later dit jaar verkocht vanuit, en dit is geen grap, een ijsco-kar in Puerto Rico. De Fairphone is een stuk realistischer. Die kan later dit jaar op je deurmat liggen.

>> Ook cool: video review van de Fairphone First Edition

 

Fairphone 2 kopen

Het toestel krijgt een adviesprijs van 525 euro. Aangezien de specificaties ongeveer vergelijkbaar zijn met een Samsung Galaxy S5 is dat stevig aan de prijs. Maar dan ben je wel voor de komende vijf jaar klaar. Vanaf oktober of november moet het toestel beschikbaar komen en kun je ‘m zelf lekker uit elkaar halen. En weer in elkaar zetten.

 

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.