Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Flickr: ‘iPad Mini populairder als camera dan de iPhone 5S’

Flickr: ‘iPad Mini populairder als camera dan de iPhone 5S’
Dennis de Vries

Het is half januari, en dan mag het nog: lijstjes over het vorige jaar. Zoals wat de populairste camera’s waren van 2014. Fotowebsite Flickr.com kan daar wel iets over zeggen. Zij lezen zogenaamde exif-data uit van miljoenmiljard foto’s die op hun site geplaatst worden en dat geeft een heel aardig beeld. Zou je zeggen.

Flickr maakt in een blogpost onderscheid tussen camera’s in het algemeen, maar deelt ze ook op in categorieën als mobiele telefoons, DSLR’s en spiegelloze exemplaren. Het populairste cameramerk van 2014 is Canon, net als vorig jaar, maar de meest populaire camera’s komen bij Apple vandaan. In de top 10 ‘camera overall’ staan drie iPhones op het podium. De iPhone 5 is de populairste camera in de Flickr-wereld, gevolgd door de 4S en de 4. Ook dat is hetzelfde als vorig jaar overigens. Ergens is dat wel een beetje opmerkelijk. Met de jaarlijkse upgrades van Apple zou je misschien verwachten dat de iPhone 5S daar ook tussen zou staan. Maar nee. Die zal dan wel net buiten de top 10 vallen, right?

 

 

Geen iPhone 5S? Wacht eens even…

Nee. Ook in de top 10 van meest populaire cameratelefoons staat de iPhone 5S niet op nummer 4. En niet op 5. Het toestel redt het sowieso niet in de top tien en moet dus toestellen als de Samsung Galaxy S3, de HTC One en de iPad Mini (als camera!) in populariteit voor zich dulden. Op de vierde plek van meest populaire camphones staat overigens de iPhone 5C. Lol.

smartphones-2014

Nu willen we Flickr geen woorden in de mond leggen, maar dat strookt toch niet helemaal met het beeld dat wij hadden van de smartphonemarkt. Hoewel Apple geen uitspraken doet over verkoopaantallen van hun specifieke telefoonmodellen (alleen iPhones in het algemeen) mag je verwachten dat van de 169 miljoen toestellen die Apple in het (fiscale) jaar 2014 verkocht, een groot deel uit iPhone 5S’en bestaat. Zeker omdat de andere opties, de iPhone 4S en de 5C, in het begin niet heel lekker liepen en de iPhone 6 en 6 Plus maar heel eventjes meegeteld werden. Toch halen al die apparaten de top 10 van populaire camphones…behalve de iPhone 5S.

‘Hey, Flickr! Hoe zit dat nou?’

Op naar Flickr dus, om te vragen of alles wel in orde is. Dat is het, zo legt Flickr woordvoerder Lauren Whitehouse via de mail uit. “While the 5s is currently popular, when considering it’s overall ownership over 2014 in total it doesn’t really stand out against other models, and so it didn’t make it to the top 10.” En voor de duidelijkheid voegt ze er nog aan toe: “Another way of looking at it is that camera ownership on Flickr goes over periods measured in years, not months (even for cameraphones!), so it takes a while for newer models to displace older ones (see, for example: the ongoing popularity of the Canon 7D)

Kortom: de iPhone 5S is misschien op dit moment heel populair, maar er wordt gemeten over een heel jaar en daarin deed het toestel bar weinig. Aldus Flickr. Dat is echter totale onzin, aldus….Flickr.

 

In tegenstelling tot wat Flickr zegt, deed de iPhone 5S het best goed volgens Flickr

In tegenstelling tot wat Flickr zegt, deed de iPhone 5S het ’t afgelopen jaar best goed volgens Flickr

 

De fotowebsite geeft namelijk het hele jaar door wat eenvoudige statistieken over cameragebruik in zijn ‘Camera finder‘. Uit de kleurige lijntjes zijn weinig keiharde cijfers te halen, maar het geeft wel een heel ander beeld dan de eindejaarslijstjes van dezelfde website. De iPhone 5S is momenteel heer en meester. De meest populaire camera op de site. Hoewel dat volgens Whitehouse dus een momentopname is, is ook duidelijk te zien dat het toestel ergens rond de helft van het jaar de toppositie overneemt. Voor die tijd moest het alleen de iPhone 5 en korte tijd ook de iPhone 4S voor zich dulden als populairste camera.

Vreemd verhaal. Hoe zit dat nou écht, Lauren? Lauren? Hallo? Helaas antwoordt Flickr niet meer op onze mail. We weten dus niet waarom de tientallen miljoenen iPhone 5S’en – waar het hele jaar door zoveel foto’s mee gemaakt worden volgens hun eigen statistieken – niet in hun 2014-lijst staat. We moeten ze dus blijkbaar op hun woord geloven: in 2014 namen we liever foto’s met de iPad Mini dan met de 5S.

En 2015 wordt het fotojaar van iPads op belfiesticks. Flickr maakt er alvast een top-10-lijstje van.

 

 

Foto bovenaan: Flickr.com (waar ze dus wel van het bestaan van de iPhone 5S afweten), gemaakt door Kārlis Dambrāns