Het verdict van Draadbreuk: ingebouwde hartslagmeter
Het Mobile World Congress bracht een hoop nieuwe toestellen met bijbehorende gekke functies, maar wat het meest in het oog sprong, was toch wel de ingebouwde hartslagmeter van de Samsung Galaxy S5. Is dat nou iets tofs waar we vanaf nu niet meer omheen kunnen of – om Ger’s gevleugelde woorden nog maar eens van stal te halen – een kwestie van authentieke paniekinnovatie? Draadbreuk velt een oordeel.
Mocht je het gemist hebben: we maken geen grap. De Samsung Galaxy S5 heeft echt een hartslagmeter. Onder de lens van de camera zit een kleine sensor, die – wanneer je er een vinger op legt – je hartslag meet. We hebben geen flauw idee hoe accuraat het is, maar het kan dus het is iets wat we gaan testen.
De hartslagmeter zit overigens niet alleen in de Galaxy S5, maar ook in de nieuwe fitnessbandjes zoals de Gear Fit. Alle informatie komt bijeen in de health-apps van Samsung, waardoor je een overzicht krijgt van je gezondheid.
Allemaal leuk een aardig, maar het gaat nu even om die nieuwe telefoon. En dat levert de volgende vraag op waar wij een verdict over gaan vellen:
Wat vinden we van een ingebouwde hartslagmeter in de S5?
Poeh, wat gaat deze functie zorgen voor een vrachtlading nieuwe slechte openingszinnen in de kroeg. “Hé meisje, kom eens hier. Leg je vinger hier eens op. Zie je wel dat je me leuk vindt?” Dat werk. Maar goed: er zullen ongetwijfeld apps voor worden bedacht. Voor tijdens het sporten, maar misschien ook om muziek aan te passen op je hartslag. Of kleuren op je opwinding. Tja, daar heb je natuurlijk niks aan, maar het kan. Overigens: gaat de accu van de S5 al langer dan een dag mee?
Toen de iPhone een gyroscoop bleek te hebben, wist niemand echt waarom. Maar inmiddels zijn er talloze apps die profiteren van de nauwkeurige bewegingssensor. En toen de SGS4 een barometer kreeg, wist niemand precies waarom. Nu nog niet. Nieuwe functies zijn niet per definitie gedoemd te mislukken, maar ik gok toch dat de hartslagmeter dezelfde kant als de barometer op gaat.
Sinds ik in Thailand ben en op onbestemde plekken veel te goedkope Hong Tong-cola drink, is de inname van andere substanties op dusdanige wijze gestegen, dat ik haast niet anders kan dan stellen dat zoiets helemaal geen slecht idee is. Maar goed, ik woon of begeef me dan ook niet in Hoogezand-Sappemeer of Zierikzee.
Wanneer gebruik je een hartslagmeter? Ik kan twee scenario’s bedenken: als je aan het sporten bent of als je denkt dat je ter plekke bent overleden. In het laatste geval is een telefoon handig, maar dan vooral om 112 te bellen. En tijdens het sporten je telefoon meenemen? Dat is al suf, laat staan als ie meer dan vijf inch groot is. De ingebouwde hartslagmeter in de fitnessband Gear Fit is niet meer dan logisch, maar waarom die functie ook in de Galaxy S5 moet zitten is me een raadsel.
-
Ik zie het nut er ook niet van in. Wat ik in jullie verhaal mis, is dat het meten van je hartslag al lang mogelijk is op toestellen met een camera en led-flitser. Bijvoorbeeld met apps als Instant Heart Rate (op Android). Ik wacht met smart op de Galaxy S6 – er gaan geruchten dat dat toestel naast mijn hartslag ook mijn oogdruk, gezondheid van mijn tandvlees en de samenstelling van mijn ontlasting kan beoordelen.
-
ik zie ook het nut er niet van in want als je aan het hardlopen bent als je dan je hartslag wil weten zou je moeten stoppen, stil zijn en niet bewegen.Er zijn weinig tot bijna geen momenten waarop je je hartslag in gaat meten als je stil staat.Dit is dus gwn een functie in een toestel die nog niet goed af is gewerkt.
Comments