Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Na HTC One (M8): welke apparaten verdienen ook Windows Phone?

M8 Windows Phone
Dennis de Vries

Een van de mooiste smartphones die je kunt krijgen, de HTC One M8, krijgt binnenkort misschien een nieuw besturingssysteem. Volgens verschillende bronnen is HTC bezig een versie met Windows Phone 8 te maken. Dan slaat bij ons de fantasie meteen op hol. Welk apparaat zouden we nog meer willen voorzien van Windows Phone 8?

HTC en Windows Phone, dat is bijzonder nieuws. Zeker omdat HTC sinds de 8X en 8S niets meer met Microsoft te maken heeft gehad. Windows Phone was tot voor kort Nokia’s feestje, met één laffe poging van Huawei daar tussendoor. Wat variatie zou fijn zijn. De HTC One M8 zal intern wel iets aangepast moeten worden om het mobiele besturingssysteem van Microsoft te kunnen draaien, maar dat zijn details. Verder zijn we vooral benieuwd naar hoe Microsoft uit de verf komt op HTC’s vlaggenschip.

Maar wat HTC kan, kunnen anderen vast ook. Iedereen aan de Windows Phone. Te beginnen met:

Samsung Galaxy S5, Alpha, iphone 6

Als het begint bij de HTC One M8, dan kunnen die andere mooie smartphones ook niet achterblijven. Samsung en LG hebben in het verleden wel eens iets gedaan met Windows Phone, geen enkele reden waarom we geen Samsung Ativ S5, waterdicht en mét hartslagmeter, of LG W3 – live tiles in Quad-HD – kunnen verwachten. Als we toch aan het dromen zijn, waarom dan niet meteen een iPhone 6 met Windows Phone 8.1? Of zijn verwachte concurrent de Samsung Galaxy Alpha? Kom maar door.

Samsung Galaxy K Zoom

Iets realistischer is misschien de Samsung Galaxy K Zoom, die we voor de gelegenheid omdopen tot Samsung Ativ W Zoom (want Windows). Heel vreemd is het niet. Mede door de inspanningen van Nokia’s camera-afdeling is er één aspect waar Windows Phones in ieder geval flink boven de rest uitsteken: foto’s maken. De Nokia Lumia 1020 is met zijn 41 megapixelcamera daar een uitstekend voorbeeld van. Maar ook de applicatie Nokia Camera, waarmee zelfs n00bs een beetje met de wat meer geavanceerde beeldinstellingen overweg kunnen, speelt daarin een belangrijke rol. De optische zoomlens van de K Zoom zou daar een welkome aanvulling op zijn, hoe ongelukkig dat soort half-camera’s half telefoons over het algemeen ook zijn.

Nokia Lumia 2520

Hmm, wacht eens even. De Nokia Lumia 2520, dat is toch al een Microsoft-apparaat? Correct. Windows 8.1 RT om precies te zijn. Ook wel bekend als ‘het besturingssysteem waar niemand blij van wordt”. Het is de net-niet-desktop versie van Windows 8 of de net-niet-mobiele versie van Windows Phone 8. Hoe je er ook tegenaan kijkt, Windows RT is vooral heel impopulair. Kan een échte Windows Phone-tablet daar iets aan veranderen? Geen idee, maar slechter zal het niet worden. Daarnaast zou het ook een goede stap in de richting zijn van het verenigen van de wirwar aan verschillende soorten Windows waar gebruikers nu tussen verdwalen. En het scheelt app-ontwikkelaars weer kostbare tijd als ze hun mobiele app niet hoeven te porten naar tablets. Hoe minder hoe beter. Wat we eigenlijk willen zeggen: we zijn niet zo’n fan van Windows RT.

Moto 360

Wearables! Microsoft mag niet achter blijven wat dat betreft. En als we de geruchten moeten geloven doen ze dat ook niet. Een smartwatch is in de maak. Hij meet stappen, hij meet hartslag en hij synced net zo gemakkelijk met Android en iOS als met Windows Phone. En ongetwijfeld krijgt Cortana een grote rol binnen het geheel. Allemaal keurig, maar als er momenteel één smartwatch onze aandacht verdient, dan is dat wel de Moto 360. Het is de enige smartwatch waarmee je er niet uitziet alsof je elektronisch huisarrest hebt, voornamelijk door zijn grotendeels ronde beeldscherm. Eén probleem: de tegels van de Metro-interface van Windows lenen zich misschien prima voor kleine beeldschermpjes; het werkt voor geen meter op een rond schermpje. Dan toch maar een vierkante Moto 360? Naaah.

Goophone Lamiu 1020

Je kunt lacherig doen over de Chinese kopieerdrang, bij Goophone nemen ze het uiterst serieus. Het bedrijf heeft het kopiëren van bekende smartphones bijna tot kunst verheven. Samsung Galaxy S5-en en Notes die op het oog niet van echt te onderscheiden zijn, maar dan voor een fractie van de prijs. De GooPhone S5 Pro bijvoorbeeld: compleet met pleisterachterkant én hetzelfde startscherm-achtergrondje. Maar ook waterdicht en met hartslagmeter ingebouwd. Ze gaan nog een stapje verder met de GooPhone i6S. Een kopie van de iPhone 6 vóórdat de iPhone 6 bestaat? It ain’t even mad. Zitten we dan echt te wachten op een GooPhone Lamiu 1020 of iets in die richting? Niet bepaald. Maar het feit dat zo’n apparaat niet te krijgen is – al is het maar een Android 2.3 toestel met Windows-skin – zal Microsoft toch niet lekker zitten. Imitation is the sincerest form of flattery. Je hoort er pas bij als GooPhone een nepperd maakt.

Als de geruchten kloppen, dan wordt de HTC One (M8) Windows Phone al in augustus of september gelanceerd. Over de beschikbaarheid gaan allerlei verhalen de ronde. Zo zou hij in de eerst instantie exclusief voor de Amerikaanse provider Verizon zijn. Maar als hij naar Europa komt, dan kunnen we er vast even naar gluren op de IFA elektronicabeurs.

(afbeelding bovenaan: HTCSource)

Reacties

 1. IkBenBrian

  Ik zal wel lekker een Sony Xperia Z3 als windows phone variant zien. Of de One Plus.

 2. BroodjeKaas

  De HTC Ons M8 lijkt mij inderdaad zeer interessant, met Windows Phone – met name dankzij de bouwkwaliteit en speakers. De dubbele camera mag van mij achterwege blijven, maar wie ben ik. Semi-offtopic: ik ben van plan om over een dikke maand over te stappen van kamp Android naar kamp Windows Phone. Volledig. Dus mijn Google agenda gaat plaatsmaken voor een Outlook agenda, mijn Gmail komt op de tweede plaats naast Outlook en zoeken doe ik voortaan met Bing (ja echt. Hoe lang zou ik dat volhouden…?). Lijkt het jullie leuk als ik hier verslag van doe?

  • Dennis de Vries

   Cool. En dapper. Stuur anders ff een mailtje naar dennis [a] draabreuk.nl als je wilt.