Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

iPad Air en retina Mini laten genoeg ruimte voor geruchten

iPad Air en retina Mini laten genoeg ruimte voor geruchten
Dennis de Vries

Kom dat zien, komt dat zien! Apple heeft nieuwe iPads aangekondigd. Géén iPad 5, neen het apparaat heet ‘iPad Air’. Dat zegt iets over de dikte en het gewicht van de nieuw ontworpen tablet. De kleine, fijne iPad Mini heeft de felbegeerde retina-behandeling gekregen. Mooi spul, maar de gehoopte knaller bleef toch een beetje uit.

Is Apple hiermee dan toch dertien in een dozijn geworden, zoals we vorige week stelden? Want achteraf ging het natuurlijk uitgebreid over de nieuwe iPads (en ook een beetje over de updates van de Macbooks Pro en de nieuwe Mac Pro), maar ook heel veel over datgene wat er níet was aangekondigd. Alle geruchten, alle blogs met betrouwbare bronnen en alle analysten met kennis van zaken ten spijt; van een smartwatch of televisie was geen spoor te bekennen. En ook de gouden iPads en vingerafdrukscanners gaven geen acte de presence. Gelukkig maar, we zouden niet weten waar we anders de komende maanden hijgerige geruchten over moeten schrijven.

 

Wat werd er dan wel gelanceerd?

iPad Air

ipadair

Zijn naam doet al vermoeden dan het hier om een vederlicht apparaat gaat. De iPad Air weegt zo’n 500 gram. Ter vergelijking: die van Nokia weegt 615 gram, de iPad 4 662 gram. Hij heeft een nieuwe design en is ontzettend dun, slechts 7,5 millimeter. Maar aan prestaties heeft de iPad niets ingeleverd, drukt Apple ons op het hart. Net als de nieuwe iPhone heeft de iPad Air een 64-bit chip en is hij voorzien van een M7 coprocessor. Uiteraard heeft ie een retina display, ditmaal met een veel smallere ‘bezel’. Ondanks dat hij plat, dun en licht is, is er aan accuduur niets ingeleverd. Apple belooft – en dat geloven we natuurlijk direct, toch? – dat de accu net zo goed is als bij de iPad 4.

De iPad Air is vanaf 1 november verkrijgbaar in zilver en in het ongelukkig klinkende ‘spacegrijs’. Vanaf € 479, maar meer geheugen of 4G kan de prijs flink oplopen.

 

iPad Mini retina

ipadairthumb2

We hoopten er al op sinds…. sinds de originele iPad Mini eigenlijk. Een 7,9 inch retina beeldscherm! In dit geval betekent dat een resolutie van 2048 x 1536 pixels in een handzaam formaatje. Meer pixels betekent dat er ook meer rekenkracht nodig is om het een en ander soepel weer te geven, dus is de processor ook wat krachtiger geworden: net als in de iPad Air een A7 64-bit processor. We zijn benieuwd wat dat voor gevolgen heeft voor de accuduur.

Meer pixels betekent ook meer euro’s om neer te leggen. Deze iPad Mini Retina begint bij € 389, maar ook hier geldt dat meer geheugen en meer 4G ook meer euro’s gaat kosten. De 128GB 4G versie doet € 779. Hij komt trouwens wel wat later in november.

 

Ook nog te gewoon te krijgen:

De iPad 4 is niet meer te krijgen in de Apple store. Maar voor wie de Air wat te prijzig vindt, blijft Apple nog steeds de iPad 2 verkopen. Ook lekker plat, maar weliswaar zonder retina-beeldscherm. Maar het is crisis en als je daarmee vanaf € 379 een volwaardige, nieuwe iPad in huis hebt is dat een prima optie. Ook voor de iPad Mini retina is een voordeliger alternatief. Voor wie het toch allemaal niet zo scherp ziet, is de originele iPad Mini nog verkrijgbaar vanaf € 289.

 


Maar waarom zou je ons geloven, als je ook naar de marketingmachine van Apple kunt luisteren?

Reacties

 1. BroodjeKaas

  Het filmpje werkt helaas niet (‘Deze video is door de gebruiker verwijderd’). Hoe dan ook vrees ik dat het wederom een huiveringwekkend Jony Ive-reclamespotje is (ik kijk het spotje van vorig jaar nog wel een keer).

  • Dennis de Vries

   Filmpje werkt weer. Spoiler alert: het is inderdaad Jony Ive ide in een witte ruimte en met een gezicht alsof hij moet popen uiteenzet waarom zijn designjob zo uitdagend is en hoe magisch het resultaat uiteindelijk is geworden. Net als vorig jaar inderdaad. En het jaar daarvoor…

 2. Sianto

  Inderdaad geruchten, *ugh* iPad Pro *ugh*