Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Zwaaien naar Lytro: refocus op je smartphone

Zwaaien naar Lytro: refocus op je smartphone
Dennis de Vries

Voor wie dacht dat Nokia zomaar in de vergetelheid zou verdwijnen, die heeft het mis. Gisteren lanceerde de Finse fabrikant, die op het punt staat op te gaan in Microsoft, nog even wat interessante gadgets. En er werd weer oeverloos gepraat over hoe goed die PureView-camera’s allemaal wel niet zijn. En passant presenteerde Nokia ook een aantal vernieuwingen in de camera-app en de mogelijkheid om foto’s achteraf scherp te stellen. Heey….waar hebben we dát eerder gehoord?

Inderdaad, daar is de Lytro lichtveldcamera weer. Vorige week bewonderden we nog de techniek in de camera, die er voor zorgde dat iedereen de focus van de foto’s altijd kon verleggen naar de voor- of achtergrond. Werkte ontzettend tof, was heel bijzonder om te doen en is prima uitgewerkt. Maar die Lytro was een gekke camera, je kon niet zo heel veel met die foto’s en daarbij: het apparaat was nog best prijzig ook. Maar als je zo’n functie nou ook eens op de smartphone in je broekzak zou hebben? Kijk, dan wordt het een stuk interessanter.

Dat is precies wat Nokia Refocus doet. Je maakt een foto en daarvan kun je dan eindeloos aangeven of je de voorgrond of juist de achtergrond scherp wilt hebben. Of toch de voorgrond weer. Nee, liever de achtergrond! De smartphonefabrikant maakt gebruik van ‘slimme algoritmes’ om ervoor te zorgen dat je de 5 megapixel foto’s later nog kun scherpstellen. De werkwijze verschilt dus volledig van die van Lytro, die met ingenieuze hardware de richting van lichtstralen vangt. Maar het resultaat is redelijk hetzelfde, zo blijkt uit een aantal Refocus-foto’s die Nokia online heeft gezet.

 

Sinds vorig jaar staat er al een Refocus-app in de Windows Market Place die precies doet wat Nokia belooft

 

Nokia Refocus wordt beschikbaar gesteld als app en zal als eerste verschijnen op de gisteren gelanceerde Lumia 1520 ‘phablet’. Daarna volgen waarschijnlijk de Lumia 1020 en 925. Maar waarom wachten als je nu al lekker kunt refocussen? Sinds vorig jaar staat er al een Refocus-app in de Windows Market Place die precies doet wat Nokia belooft. Nee, het is niet de app van Nokia, dus hoe ze dat gaan oplossen met de namen moeten ze zelf even uitvogelen. De app is gratis te proberen en kost € 0,99 als je ‘m wilt hebben. Enig nadeel: de ‘levende foto’s’ kun je niet als zodanig exporteren. Als je ze deelt, worden het platte plaatjes met een focus naar keuze.

 

Oooh…levende foto’s. Klik er op om de focus te verleggen

Ha! Moet je dus toch een Lytrocamera hebben. Nou, niet helemaal. Ook voor iPhones is er al een tijd lang zo’n app beschikbaar en daar komen bovenstaande levende plaatjes vandaan. Zoek even op FocusTwist en ook jouw iPhone wordt een Lytro. Blijft alleen Android nog over. Daar hebben we nog niet zo’n app voor kunnen vinden. Het lijkt er op dat je dus even moet wachten op de Nexus 5, die -als de geruchten waar zijn- een speciale camera heeft waarmee je achteraf scherp kunt stellen.

Hoe dan ook, we kunnen afscheid nemen van de Lytro camera. Adieu! Het was leuk je gekend te hebben, maar ook daarvoor hebben we nu gewoon onze telefoon.

Reacties

  1. Sianto

    Lytro is nu waardeloos XD