Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

iPhone SE gepresenteerd: de 5S kan met pensioen

iphone se
Dennis de Vries

De ruim twee jaar oude iPhone 5S kan anno 2016 natuurlijk écht niet meer. Tijd voor een opvolger dus. Dat is exact wat Apple ons vandaag gepresenteerd heeft: de relatief kleine Apple iPhone SE. Daarmee krijgt de iPhone 5S een knappe opvolger.

De ruim twee jaar oude iPhone 5S was tot vandaag nog te koop en bood door zijn 4 inch beeldscherm een uitstekende alternatief voor de veel grotere iPhone 6(S) met 4,7 inch beeldscherm, of zelfs de 6(S) Plus met 5,5 inch beeldscherm. Niet iedereen heeft nu eenmaal zin om met een halve iPad rond de lopen. De iPhone SE moet de 5S opvolgen en doet dat met eenzelfde formaat, een redelijk overeenkomend design maar, godzijdank specificaties die helemaal van deze tijd zijn.

iPhone SE volgt 5S op

De iPhone SE was lange tijd in de volksmond bekend als iPhone 5se en als je ‘m ziet weet je waar die naam vandaan komt. Hoewel Apple claimt ‘m helemaal van de grond af aan opnieuw te hebben ontworpen, is de SE duidelijk geïnspireerd op het design van de iPhone 5 of 5S. Dat is niet erg, dat was namelijk geen lelijk toestel.

 

Video: dit is de iPhone SE

 

iPhone SE specs

De interne hardware komt namelijk deels overeen met de iPhone 6S. Zo heeft het toestel een 12 megapixel camera die in 4K video’s en live photo’s kan opnemen. Ook is het voorzien van de A9 en M9 processor en zit er een NFC chip in voor Apple Pay (of andere zaken. Net wat je ermee wilt doen natuurlijk). TouchID is natuurlijk aanwezig in de homeknop, maar 3D Touch zit er dan weer niet in. Je kunt niet alles hebben tenslotte.

 

  • Formaat: 123,8 x 58,6 x 7,9 mm
  • Gewicht: 113 gram
  • Beeldscherm: 4 inch Retina
  • Resolutie: 1136 x 640 pixels, 326 ppi
  • Processor: 64bit A9 chip met M9 co-processor
  • Opslag: 16 of 64 GB, geen MicroSD
  • Camera: 12 MP iSight / 1,2 megapixel
  • OS: iOS 9.3

iphone se specs

iPhone SE kopen

De iPhone SE is een welkome aanvulling, maar er zit ook een kleine teleurstelling tussen: Apple blijft maar aanmodderen met een 16GB model. Die moet in Nederland ook nog eens €489 kosten. Een 32GB model komt er ditmaal niet, wel eentje met 64GB aan opslag. Die gaat in Nederland €589 kosten. Bestellen kan vanaf 29 maart, maar in de eerste instantie zit Nederland niet bij de landen waar de iPhone SE geleverd wordt. Duitsland wel, dus we kunnen weer massaal bij een Apple Store net over de grens in de rij staan. Of we moeten even wachten op de Nederlandse launch, waarschijnlijk tot mei.

Tijdens hetzelfde evenement kondigde Apple ook een nieuwe, eveneens kleinere iPad aan. Over de 9,7 inch iPad Pro lees je hier alles.