Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

LG Q6 review: verdient middenklasser spetterende lichtshow?

LG Q6 review: verdient middenklasser spetterende lichtshow?
Mart Opdam

Reviewoverzicht

Display
8.5
Camera
7.5
Hardware
8
Micro USB-lader
3

Fijn, ondanks Micro USB

Een fijne telefoon met zo-goed-als-bijna-geen schermranden.

Meer van hetzelfde of een goede middenklasser? Dat is de eerste vraag die je moet stellen als je een net iets goedkopere versie van de grote merken in je handen krijgt. Laat ik nou net de LG Q6 als één van de eerste in Nederland in mijn handen hebben. Zo rollen wij bij Draadbreuk. De LG Q6 krijgt dan wel geen spetterende lichtshow, maar gewoon een ontbijtsessie, het blijft wel leuk om verse phones te testen. Een dikke review op je beeldscherm dus. Lezen die handel.

Ons aller Ger, de razende (veel te ervaren) reporter van Draadbreuk was uitgenodigd om lekker informeel bij te kletsen bij LG. En wat kreeg hij mee? De spiksplinternieuwe LG Q6. Ger is Ger niet als hij gelijk een oordeel klaar heeft. Wellicht heeft de smartphoneguru wel gelijk:

Oh, en die Q6 smartphone valt samen te vatten in een zin: prima ding, lekker goedkoop, maar met een Micro USB-poort en oordopjes uit het jaar nul niet direct een innovatief model. Onderscheid je je dan nog steeds?

Goed: wat betreft die oordopjes: maakt me geen zak uit. Een goed stel oortjes bij je telefoon is dan misschien wel chill, maar er gaat niets boven een goede koptelefoon. Maar: een micro USB poort in een smartphone van augustus 2017, dat kan toch niet LG? Nou ja, eerst de volledige specs en een stukkie gebruikerservaring naar de consument maar om te kijken of het eerste oordeel een beetje hout snijdt.

Specs LG Q6

Veel meer middenklasse wordt het niet met deze specs. Dat klinkt negatief, is het niet. Het is gewoon niet zo spannend. De LG Q6 komt namelijk met een 3 GB RAM geheugen, Snapdragon 435 chipset (van vorig jaar) en heeft 32 GB geheugen. Je kunt dus flink wat apps draaien en meuk opslaan.

Draadbreuk op de LG Q6. Ziet er best prima uit.

Wel leuk: het scherm is een 1080P OLED scherm met bijna geen randen. Dat wil zeggen – er zitten wel randjes om, maar het scherm lijkt net iets groter en is mooi scherp. De Li-ion batterij heeft een capaciteit van 3000 mAh en kun je er helaas niet uit halen. Verder is de camera op de achterkant een 13 MP camera en kun je selfies knallen met een 5MP camera. Tot zover de droge specs, gebruikersgemak dat willen we.

LG Q6: prima apparaat, beetje duur

Elke Jan Lul (de man met de korte achternaam) wil om de zoveel jaar een nieuwe mobiel. Is dit niet omdat z’n abo verloopt dan wel omdat je genoeg hebt van je iPhone 3S. Als je nou niet knoepertje veel wil uitgeven, dan kom je uit bij een telefoon als de LG Q6. Een stuk goedkoper dan de vlaggenschepen en eigenlijk best prima. Nu kan hieronder een unboxingvideo plaatsen, maar dat doe ik niet omdat ik daar geen zin in heb. Kijk anders onderstaande Russische hitje als je dan toch wat wil kijken. Praat ik daaronder rustig verder.

Ik moet zeggen, het flashy edge display is best mooi. Doordat het scherm net iets groter lijkt dan zijn 5,5 inch daadwerkelijk is, leest het net iets makkelijker en zijn de verhoudingen van filmpjes net wat strakker. Ook het OLED maakt dat het beeld kraakhelder is. Om even de positieve vibe te blijven: de telefoon voelt wat zwaar aan en dat is eigenlijk wel relaxt. Hierdoor ligt de LG Q6 gewoon net wat beter in je hand. Klinkt als een verkooppraatje misschien, ik vind het fijn.

Nu het positieve gehad te hebben, zal ik eens wat noten kraken. De mobiel heeft een fucking micro USB aansluiting. Ik was net gewend aan het snelle opladen van het nieuwere USB-C en de makkelijke aansluiting daarvan. Goed, als je een middenklasser maakt moet je natuurlijk ergens op inleveren.

Verder is de achterkant van een soort plastic waardoor je vingerafdrukken snel ziet. Dit moet ik er bij zetten omdat mensen zich er klaarblijkelijk aan storen. Als je dat 50 of 100 piek scheelt dan ben je of te rijk of niet goed bij je hoofd. Kies maar. Waar ik over struikel bij mobieltjes is de accuduur. Na een kleine 2 weken de LG Q6 gebruikt te hebben kom ik er wel achter dat deze een goede 15 uur meemaakt. Prima zou je zeggen, maar ik vind eigenlijk van niet. Zeker als je bedenkt dat er  nieuwe telefoons zijn, die de anderhalve dag halen zonder een keer op te laden.

LG Q8 kent een vingervlekgevoeilige achterkant.

Kijk, natuurlijk kun je iets economischer omgaan met je telefoon. Alleen wanneer je een OLED scherm in een telefoon stopt weet je dat het meer energie gaat kosten. Wanneer ik dan de helderheid lager zou zetten gaat de telefoon langer mee. Probleem is: echt ‘genieten’ kun je dan niet meer van je mooie schermpie. LG heeft wel een batterij-management-app dingetje erin gezet zodat je wat beter hier mee kunt omgaan. Met nuttige tips als: ‘ laad de accu niet helemaal leeglopen voordat u deze oplaad.’ – Doet iemand dat ooit?

Conclusie en prijs LG Q6

Dames en heren, de telefoon kost los een goede 349 euro. Met een abo komt hij rond de 30 euro per maand uit, afhankelijk wat je allemaal wil. Zou je de smartphone moeten kopen? Ik zou zeggen van wel, als dit een beetje de prijs is die je zoekt. Het scherm is echt een plus-, de accuduur (vooralsnog) een minpunt.

Maar jongens, meisjes en anderszins, het is geen miskoop en je overleeft het wel met dit leuke middenklassertje. De camera maakt puike kiekjes, je kunt allerhande bestanden opslaan door het grote geheugen en de micro USB-aansluiting overleeft u echt wel. Alleen al door het mooie scherm kun je in een oogopslag verliefd worden.  Ben je nou ondersteboven van zijn slechte kanten, dan koop je ‘m toch lekker niet. Sukkel.