Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

‘MicroSD is een must op moderne smartphones’ | stelling

Dennis de Vries

Bij Draadbreuk komen we alleen ons bed uit voor baanbrekende technologieën en dan kom je al snel bij Sandisk uit. Ger ging deze week bij de opslagboer langs om te zien hoe ze hun nieuwste gadget presenteerden. De Sandisk iXpand laat je het geheugen van je iPhone of iPad uitbreiden. Handig, voor mensen met iPhone of iPad. De rest van de wereld heeft MicroSD.

MicroSD kaartjes zijn retehandig. Flink wat GB’s op een kaartje ter grootte van je kleine teennagel. Niet alleen ideaal om het geheugen van je smartphone flink mee uit te breiden, maar ook om snel data over te zetten door het kaartje gewoon in een ander apparaat te duwen. En MicroSD is goedkoop, zeker als je het vergelijkt met een iPhone-upgrade voor wat extra geheugen. Toch zijn er los van Apple steeds meer telefoonfabrikanten die dit wonder van techniek de koude schouder geven. De Nexus-smartphones van Google zijn goed uitgeruste alleskunners bij uitstek. Maar als het interne geheugen vol is, is het opruimen geblazen. Datzelfde geldt voor strakke toestellen met een lekkere metalen unibody behuizing, zoals de Samsung Galaxy Alpha.

Zonde dat je daarmee als smartphonegebruiker niet gebruik kunt maken van alle voordelen die MicroSD biedt. Aan de andere kant, hoeveel van die voordelen benut je echt? Hoe vaak haal je een MicroSD kaartje uit je telefoon om data over te zetten? Ik nooit. Sinds ik ‘m geplaatst heb, is hij zo goed als vaste opslag geworden. En misschien had ik ‘m wel helemaal niet nodig gehad als ik gebruik zou maken van die vele GB’s aan cloud-opslag die tegenwoordig bij elk account dat je aanmaakt worden weggegeven. Toch luidt de stelling, for the sake of argument:
 

MicroSD is een must op de moderne smartphone

 

 
Eens of oneens? Is het ontbreken van een MicroSD-gleuf voor jou een dealbreaker, of heb je genoeg aan de GB’s die de fabrikant jou schenkt? Staat alles al in de cloud of hou jij je telefoon netjes schoon? Laat het even weten in de comments!

Reacties

 1. Vince

  Dat vind ik helemaal niet nodig. Zorg voor een telefoon met hoog geheugen. Zelf heb ik een Nexus 5. En ik kom niks tekort. Een ander argument is het feit dat een MicroSD moelijk is in te bouwen in een mooie aluminium behuizing. Dan worden alle telefoons weer plastic…

 2. Eenmothafuckingkaasschaaf

  Ik beschik zelf over een iPhone, en merkte een tijdje geleden dat ik de 32GB interne opslag voor mij niet genoeg is, en dat er nog maar 1,5 GB beschikbaar is.
  Ik had toen ik hem aankocht niet verwacht dat mijn geheugen zo snel vol zou zijn.
  Wel jammer als je dan zo’n dure telefoon koopt, en nog erger is dat je 100 euro bijbetaald voor 64GB. Bij een micro-SD kaartje betaal je dan veel minder.
  Toch zitten er naar mijn mening ook wel een paar nadelen aan het gebruik van zo’n kaartje. bijvoorbeeld bij Android waarbij je altijd, bij elke App die je download die moet overzetten naar het kaartje, en soms de ene helft van je bestanden op de interne opslag worden opgeslagen, en de andere op de kaart. En het fenomeen dat je je smartphone opstart, een App opent en dat hij vervolgens aangeeft “dat de app niet geïnstalleerd is”.
  ik wil gewoon één geheugen, wat gewoon gemakkelijker is, wel jammer dat je deze dan niet kunt uitbreiden, en direct een nieuwe telefoon moet kopen als je een tekort hebt aan opslaggeheugen. Een alternatief waarbij je gemakkelijk en goedkoop je intern geheugen zou kunnen verwisselen, dat zou mooi zijn…

 3. IkBenBrian

  Licht er aan wat voor persoon je bent. Als je een 50+er bent, dan heb je geen trek in veel opslag geheugen, of weet je niet eens wat dat is.

  Maar als je jong bent, dan maak je vaak, meer foto’s en download je veel muziek. Dan is 8GB interne opslag sneller op dan je dacht.

  Maar alles op een cloud zetten, dat kan dus alleen als je internet verbinding hebt. En als je dingen dan op een cloud zet, zijn het vooral foto’s. En die zijn niet zo opslag-slurpend.

 4. memberobject

  Stel je telefoon word gejat dan is die code echt nutteloos alles staat namelijk opgeslagen op je sd kaart en daar kan iedereen bij daar gaat je privé.

 5. KungFuPanda

  Ja, dat is belangrijk; maar ik zal er waarschrijnlijk wel niet een andere smartphone voor kiezen. Een top notch smart phone moet gewoon alles aanbieden, en micro sd hoort daarbij. En HTC bewijst met de M8 trouwens dat Unibody en micro sd wel degelijk samengaan. Gewoon intern geheugen blijft altijd sneller dan micro sd, dus de bedrijven moeten daar maar op hopen dat mensen toch nog smartphones met grote geheugens kopen.
  ps. De link op youtube werkt niet, er staat een / te weinig achteraan

 6. Ik gebruik al drie jaar lang geen microSD kaarten meer (Galaxy Nexus, Nexus 7 2013, OnePlus One).

  Mijn OnePlus One heeft bijvoorbeeld 64 GB intern geheugen: meer dan genoeg (voor mij). Ik zie niet in waarom een microSD kaart handig zou zijn. Ook vind ik één opslagplek overzichtelijker (i.p.v. intern geheugen én een SD kaart).

  Daarnaast gebruik ik Dropbox, Google Drive en een 2 TB NAS (waar ik via OpenVPN altijd bij kan).

 7. Sjurm

  Niet per se nodig, als de fabrikanten er maar genoeg geheugen in hun smartphone stoppen. En dan niet zoals Apple 100 euro meer vraag voor een verdubbeling van de opslagcapaciteit, want dat slaat natuurlijk nergens op.

 8. koentje

  Het is voor mij een must tenzij je bv 64gb hebt zoals oneplus one daar ga je niet zo snel nog 32gb bijprikken. Bij 16gb of minder moet het er gewoon inzitten! Cloud is voor mij geen optie omdat ik geen internet abbenement heb en niet afhankelijk wil zijn van wifi om bestanden bij me te hebben of niet

 9. DHR. Ruben

  Ja altijd handig interne opslag apps en op dat SDkaartje muziek e.t.c ben daarom voor stander van Samsung die dat in (bijna) elk toestel ondersteund. Maar als je honderd + over heb om het perse intern geheugen te hebben geef ik je geen ongelijk de unibody toestellen zie er wel strakker…

 10. BroodjeKaas

  Het kan inderdaad best handig zijn – maar zoals je zelf ook al aangeeft: je haalt dat kaartje er toch nooit uit. Dus kan je beter een telefoon uitzoeken met een groter intern geheugen. Groot voordeel van MicroSD kaartjes is dat ze lekker goedkoop zijn (dat is precies waarom veel fabrikanten dit niet leveren).

 11. Broodje saté op de tv

  Een sdkaartje is voor MIJ geen must. Ik heb een OnePlus One, en aangezien die 64gb heeft is dat meer dan genoeg. Verder gebruikik wel google drive. Bij telefoons met minder dan 32gb heb ik liever wel een sdkaartje…

  Broodje saté heeft gesproken.

 12. Plaki

  Zolang een smartphone 64 GB of meer aan interne geheugen heeft, hoeft er geen SD kaart poort in te zitten. Nadeel van een SD kaartje gebruiken ipv interne geheugen is ook dat iemand anders het kaartje eruit kan halen en al je porno kan bekijken op een andere apparaat.