Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Modulaire Project Ara dit jaar beschikbaar…in Puerto Rico

Modulaire Project Ara dit jaar beschikbaar…in Puerto Rico
Dennis de Vries

Project Ara, de modulaire smartphone van Google, komt in 2015 beschikbaar als test. Dat is het goede nieuws. Minder is dan weer dat ze alléén in Puerto Rico beschikbaar komen. Over bredere beschikbaarheid is nog helemaal niets bekend.

Op de Project Ara Module Developers Conference werd bekend gemaakt dat er een prototype van de smartphone getest wordt in Puerto Rico. Volgens Ara-topman Paul Eremenko is Puerto Rico, in Midden Amerika, uitermate geschikt voor een nieuw project als dit door de verscheidenheid aan gebruikers, aanwezige kennis, geografische ligging en internationale instelling van het land. Waarom Nederland dus niet is gekozen, is ons een raadsel. Wij willen ook mee doen!

De functies die momenteel in het Spiral-2 prototype zitten. (Foto: Gizmodo)

De functies die momenteel in het Spiral-2 prototype zitten. (Foto: Gizmodo)

Project Ara wordt een compleet nieuwe benadering van de smartphone waarbij alle delen afzonderlijk zijn te vervangen of te upgraden. Het is een voortzetting van een lekker gek idee dat Nederlandse designer Dave Hakkens eens had met Phonebloks. Dat de modulaire telefoon ooit beschikbaar komt, is zeker. In welke vorm dat precies gebeurt en wanneer, hangt ondermeer af van de pilot die dit jaar dus gaat beginnen.

Prototype Spiral 3

Project Ara wordt in Puerto Rico beschikbaar voor consumenten, maar het is wel duidelijk dat het om tests met een nog te ontwikkelen prototype gaat. Momenteel is het model Spiral-2 al beschikbaar voor ontwikkelaars, in Puerto Rico moet Spiral-3 te krijgen zijn. Tijdens de keynote bleek vooral dat Project Ara veel méér is dan een telefoon die anders dan normaal in elkaar zit. De makers proberen tegelijkertijd het complete proces, van idee tot uitwerking, productie, marketing en verspreiding, opnieuw uit te vinden. Het wiel opnieuw uitvinden en niet bang zijn om alles anders te doen. En daarbij hoort dan een pilot op een eilandje in de Atlantische Oceaan.