Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Project Ara is dood, Google kapt met modulaire smartphone

Project Ara
Dennis de Vries

Hij klonk zo mooi. Té mooi misschien wel. De modulaire smartphone Project Ara, was een fantastisch nieuwe benadering van de bestaande telefoon. Helaas blijkt het project zelfs voor Google een stapje te ver. De ontwikkeling van Project Ara wordt per direct stop gezet, zo meldt persbureau Reuters.

IJscowagens

Grootste reden voor Google om Project Ara de nek om te draaien, is het feit dat zich willen concentreren op bestaande projecten zoals smartphones, Chromebooks en Google Home. Een modulaire moonshot past daar niet tussen, ondanks dat het bedrijf redelijk op weg was om het toestel af te krijgen. Op een speciale Project Ara conferentie eerder dit jaar werd verteld dat ontwikkelaars in de herst van dit jaar een exemplaar konden bestellen. Dat is niet gelukt. Net zomin is het plan doorgegaan om het toestel als proef in Puerto Rico te verkopen, vanuit een rondrijdende ijscowagen.

Van Phonebloks naar Project Ara

Project Ara was gebaseerd op de futuristische LEGO-telefoon Phonebloks, van Nederlandse designer Dave Hakkens. Het idee was dat je alle onderdelen van de smartphone op elk moment als LEGO-blokjes kon toevoegen of verwijderen. Op die manier is het mogelijk om een telefoon aan te passen op elke gewenste situatie en om de levensduur van de elektronica te verlengen. Google had daarvoor een speciaal frame ontwikkeld waar de smartphonecomponenten met een slim magneetje in vast klikten. Dat was althans het originele plan. Eerder dit jaar bleek dat Google de opzet al flink had aangepast, wat ze op kritiek kwam te staan van Hakkens.

Wachten op de Puzzlephone

Helemaal het einde is het nog niet voor Project Ara. Google zelf gaat er niet mee verder, maar het is niet uitgesloten dat een derde partij de handschoen oppakt. Tot die tijd blijft het aanbod van modulaire smartphones dus nog even beperkt tot de Fairphone 2 (aangezien we de LG G5 en de Moto Z niet als dusdanig meetellen). Ondertussen wordt in Finland nog altijd gewerkt aan de Puzzlephone, die dit jaar beschikbaar moet komen.

 

Om het af te leren: onze kennismaking met Project Ara