Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

MWC 2014: Huawei goochelt met cijfers en letters

MWC 2014: Huawei goochelt met cijfers en letters
Bart
 • Op 25 februari 2014

Je denkt dat het leven van een techredacteur bestaat uit het spelen met gadgets en daar guitige stukjes over tikken? Dan ken je Huawei nog niet. Na goochelwerk waar Hans Kazan nog een puntje aan kan zuigen hebben we eindelijk de volgende cryptische e-mail ontcijferd: ‘Huawei kondigt de G6, X1, M1, B1 en de E5786 aan.’ Wat nu volgt is onze interpretatie van deze letter- en cijferbrij.

G6

Laten we beginnen met de G6, die voluit HUAWEI Ascend G6 blijkt te heten. Moment, ik pak even het persbericht erbij en noteer dat de G6 een “stijlvolle, kleurrijke en razendsnelle telefoon is, speciaal ontworpen – en nu komt het – ’to break down barriers’.” Wat dat moet betekenen? Geen flauw idee. Stiekem hoop je dan op een telefoon die zo robuust is dat je er muren mee om kunt beuken, maar gezien de afmetingen (slechts 7,85 mm dik) en gewicht (115 gram) lijkt dat ijdele hoop.

 

huawei ascend g6 2

 

Misschien is het de 1,2GHz quad-core processor die als de brandweer zou gaan? Niet de snelste cpu ooit, dus ook dat lijkt me sterk. De nieuwste versie van Huawei’s Emotion UI dan, versie twee punt nul, inclusief duizend thema’s die te downloaden zijn? Klinkt leuk, ziet er ongetwijfeld mooi uit, maar ‘breakt‘ nog geen ‘barriers down.’ Is het de voice photo-optie die tien tellen audio toevoegt aan je foto? Nee, een stilstaande video, leuk bedacht, maar niet vernieuwend genoeg. Blijft alleen nog de prijs over. De G6 komt in mei uit en gaat 199 euro kosten. Kijk, nou komen we ergens. Met een beetje geluk zakt deze adviesprijs nog en blijkt ‘break down barriers’ aan het einde van de rit te staan voor een betaalbaar Android-telefoontje. Next!

X1

Volgende in de lijst is de X1. Voluit: HUAWEI MediaPad X1. Laten we gelijk beginnen waar het op staat. De X1 is een 7 inch tablet en met een tablet maak je GEEN foto’s. Misschien thuis, even snel voor het familiealbum, maar niet op straat. Van de tekst ‘push the boundaries of photography‘ krijg ik dan ook direct jeuk.

 

huawei x1
Goed. Even krabben bleek genoeg om de ergste frustratie te stillen. On-topic weer: de X1 heeft een 7 inch scherm met full-hd resolutie, draait op Android 4.2 en heeft 2GB werkgeheugen. Er zit een – rustig blijven nu – een 13 megapixel camera op en kan in 1080p filmen. De 5000 mAh batterij moet de 1,6GHz quad-core processor in leven houden en het geheel weegt 239 gram. Het apparaat ziet er wel mooi uit, maar niet zo tof als de M1, dus laten we snel daar even naar kijken.

M1

Dat de M1 voluit HUAWEI Ascend M1 heet zal je niet verbazen. Wel opvallend is dat de tekst ‘Style-up with sleek and chic design‘ deze keer wel de lading lijkt te dekken. De M1 is een 8 inch tablet (800×1280 pixels), draait op Android 4.2 en heeft 1GB werkgeheugen. Wat mindere specs dus dan de X1, maar deze tablet ziet er een stuk toffer uit. Ergens in de verte horen we iemand heel zachtjes ‘HTC One’ fluisteren en dat klopt als een bus. De M1 krijgt een prijskaartje van zo’n driehonderd euro en daarvoor krijg je een 1,6GHz quad-core processor en een accu van 4800 mAh. Dat er een 5 megapixel camera op zit vermeld ik, voor mijn eigen gemoedstoestand, maar even niet.

 

huawei m1

 

B1

De B1 blijkt de HUAWEI TalkBand B1 te zijn en is geen telefoon, maar kek fitnessbandje. Het apparaat heeft een flexibel 1,4 inch oled-scherm, weegt 26 gram en kan via bluetooth aangesloten worden op je telefoon. Het leuke is dat het scherm losgekoppeld kan worden van het bandje en daarna – in je oor gepropt! – als bluetooth headset werkt.

 

huawei b1

Naast de grappige belfunctie meet de B1 ook je calorieverbruik, de afstand die je hebt afgelegd en het aantal stappen dat daarvoor nodig was. Komt nog bij dat de ingebouwde wekker je nachtritme volgt en je op het juiste moment wakker maakt. En voor extra veiligheid begint het bandje te trillen als de gekoppelde telefoon meer dan tien meter uit de buurt is. De B1 zou zes dagen mee moeten gaan op één acculading en voor het laden zou twee uur moeten worden uitgetrokken. Ergens in het tweede kwartaal van dit jaar wordt deze wearable naar Europa verscheept en moet dan zo’n honderd euro gaan kosten.

E5786

Laatste in deze enerverende brij van rare letters en getallen is de E5786, of HUAWEI E5786 voor intimi. Laat ik hier vooral kort over zijn: het is een mobiele hotspot voor ‘fast uninterrupted connectivity on-the-go.’ Vage kreet, lekker belangrijk, gaan we niet gebruiken, dus vooral geen woorden aan vuil maken. Zijn we eerder klaar en kunnen we allemaal wat anders doen. Groetjes!

Meer MWC? Check:

> MWC 2014: Samsung Galaxy S5 preview
> HTC toont grote middenklasser Desire 816
> Sony presenteert Z2 en Z2 Tablet
> Nokia X kaapt Android
> Alle berichten over het MWC

Reacties

 1. Julian

  Mooi stuk! 🙂

  Wat vinden jullie van nieuwe apparaten met oude Androidversies? Ik vind dat zo achterlijk. Ik wil gewoon 4.4 als ik nu iets nieuws koop, duh!

  • Thanks Julian! Wat betreft de oude versies van Android. Dat is een kwestie van tijd en (dus) geld. Bij elke update, al is het een relatief kleine stap van 4.3 naar 4.4, moet de telefoonfabrikant de code nalopen, nieuwe functies in Android verwerken in de eigen interface etc. en daarna ook nog eens testen. De ene fabrikant trekt daar meer tijd en manuren voor uit (wederom: dus geld) en kan daardoor sneller de update aanbieden dan de andere fabrikant. Wellicht dat ze bij Huawei deze telefoons snel willen uitbrengen en nu achter de schermen aan een update werken (4.3/4.4) die wordt uitgerold als het toestel in de winkels ligt.

   Natuurlijk, wij hebben ook het liefst direct het nieuwste van het nieuwste. Alle telefoons die nu uitkomen zouden 4.4 moeten hebben, maar aan het einde van de rit komt die wens neer op duurdere toestellen en dat willen we ook niet 🙂

   Op het blog van Sony staat een artikel van een paar jaar terug (2011) waarin ze uitleggen wat er precies moet gebeuren voor een update uitgebracht kan worden. http://developer.sonymobile.com/2011/12/07/ice-cream-sandwich-from-source-code-release-to-software-upgrade/

  • Julian

   Ja… dat zal best. Maar zelfs bij groten der aarden duurt het allemaal ontzettend lang. Zal allemaal wel met geld, moeite en weet ik niet wat te maken hebben. Interesseert me eigenlijk geen f*ck..

   Het is toch gewoon typisch dat Google Android 4.4 maanden geleden introduceert en een van de speerpunten is dat het zo lekker met goedkope hardware draait. Is er al goedkope hardware met Android 4.4? Goedkope hardware krijgt sowieso nooit updates… want niet interessant voor de maker. En alle nieuwe goedkope modellen (zoals bovenstaande) krijgen gewoon lekker Android 4.2…

   Tsja. Ik vind het stom.