Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

InnJoo: onbekend pareltje op het MWC (gastblog)

InnJoo: onbekend pareltje op het MWC (gastblog)
Redactie

Als Ger je uitnodigt voor een ‘Uitdaging op Draadbreuk‘ dan zeg je volmondig ja. Zo kwam het dat ik, freelance journalist Tijs Hofmans, de uitdaging aanging om elkaar op het Mobile World Congress in Barcelona naar de meest zinloze, achterlijke stand te sturen die we op de beursvloer konden vinden, om daar vervolgens een feature over te schrijven. 

De uitdaging was simpel: om de overkill aan nieuwe aankondigingen van miljardenbedrijven tegen te gaan en de underdogs op de beurs hun verdiende aandacht te geven, gaven Ger en ik elkaar de opdracht om een stand te vinden die je normaal nooit in het (tech)nieuws ziet. Een stand met een belachelijk product. Met een ‘oplossing’ (bedrijven houden van oplossingen) voor problemen die je niet had. Met presentaties die niemand normaal gesproken bijwoont. Ik mocht naar een bedrijf waarvan ik aanvankelijk alleen het standnummer wist: Hal 7, booth 12. Ik had geen idee wat het was.

De beurshal, in vogelvlucht

Misschien is het handig om voor die anderhalve man en een paardenkop in de techindustrie die nog nooit op de beurs zijn geweest, even geografisch te schetsen hoe de Fira Gran Via eruitziet. Dan snap je namelijk meteen waarom onze opdracht tegelijk zo hilarisch als moeilijk was.

De beurshal in Barcelona, met het Mobile World Congress als nog enige relevante evenement, bestaat uit 7 hallen die in het midden worden gescheiden door een grote loopbrug waarmee je makkelijk naar de volgende hal kunt. Een beetje journalist begint vooraan en werkt zichzelf systematisch door naar de allerlaatste hal, zodat je ook alle booths op de beursvloer te zien krijgt – inclusief de meuk die Ger en ik moesten bekijken.

Door de corporate enterprise-oplossingsbagger

Een beetje mindere journalist hoeft half 1, 2 en 3 echter niet te verlaten. Dat is waar het gebeurt. Dit zijn de hallen waar de grote namen staan: De Samsungs, LG’s, Intels, en als ze nog een eigen mobiel OS hadden, Microsoft. In hal 4 en 5 staan de meer corporate bedrijven. Dit zijn de stands waar je in je sjofele techjournalisten-tshirt van de vorige avond uit de toon valt, waar termen als ‘KPI’s’ en ‘interconnected solutions for corporate enterprises’ de boventoon voeren. Hier check je bedrijven die in security doen, of in analytics, marketing, dat soort dingen. Best interessant, maar niet voor het gros van de mensen.

Alles verder dan hal 6 is goedkoop. Dit is waar de bedrijven komen die niet genoeg geld hebben voor een grote stand tussen het grote publiek, maar die desalniettemin hun waar tentoon willen stellen. Dit zijn doorgaans kleine stands, met een tafeltje en twee barkrukken en heel misschien een waterkoeler. Hier vind je de stands van telefoonmerken als Kazam, van goedkope Chinafoons, en van selfiestickfabrikanten uit Shenzhen.

En uiteraard is dat waar Ger me naartoe stuurde.

Hal 7, booth 12

In tegenstelling tot mijn eigen puike uitzoekwerk naar de meest insignificante stand over ‘Be Different! Three Mobile Operator Stories‘ deed Ger aan zijn bekende impulsiviteit: hij pakte een willekeurig nummer en stuurde me daarheen. Twee dagen lang had ik hal 7, stand 12 op m’n to-do-lijst staan, en op dag 3 van het evenement speurde ik het bedrijf op waarvan ik vermoedde dat het zo oersaai was dat ik daarna meteen genezen was van m’n MWC-koorts.

Niets bleek minder waar.

InnJoo

InnJoo blijkt een smartphonefabrikant uit Dubai te zijn met toestellen die waanzinnig doorsnee en saai zijn maar tegelijkertijd wel verdomd veel waar voor je geld geven. De InnJoo Pro 2 (zelfs de naam is saai) is het vlaggenschip van het bedrijf, en wat moet je erover zeggen? We kunnen het standaard riedeltje afdraaien over een telefoon met een metalen behuizing die wel wat weg heeft van LG en dat vooral de dunne bezels opvallen en blablabla, maar check gewoon even dat lijstje met specs:

5,5″ full-HD IPS-scherm, dual sim, 2,3 GHz decacore-cpu van MediaTek, 6 GB RAM, 64 GB opslaggeheugen, micro-sd-kaart, Android 7

Prima telefoontje

Best een prima telefoontje zo! Het steekt absoluut niet boven het maaiveld uit, en verdrinkt in de zee van nieuwe vlaggenschipaankondigingen zoals de Nokia 3310, maar een doorgewinterd techjournalist leert daar op een beurs als het MWC doorheen te kijken. En dan zie je dat de Pro 2 of de midrange-modellen met wat minder goede specs van InnJoo best prima telefoons zijn. Niet veel meer dan prima, maar zeker niet minder.

 

 

Eigenlijk vat InnJoo meteen de essentie samen van het Mobile World Congress in 2017. Oersaaie telefoons zonder enige poespas, zoals de LG G6. Geen geëxperimenteer met dubbele schermen, geen modulaire fratsen, geen ‘extra aandacht voor security’. Gewoon telefoons. Zoals de InnJoo.

Maar dan voor een normale prijs, want dat willen we.