Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Nexus 6: groot, compleet en waterdicht

Nexus 6: groot, compleet en waterdicht
Dennis de Vries

Geen persconferentie, geen livestream. Geen musical en geen celebs op het podium. Google gooit gewoon een blogpostje online om hun nieuwe product te presenteren. Wat dat product is? Oh, gewoon een van de meest gewilde smartphones van dit moment, weetje. De Google Nexus 6.

De geruchten die de afgelopen weken in de wandelgangen waren te horen, kloppen allemaal. De Nexus 6 is gemaakt door Motorola en het is een beest van een smartphone. Hij dankt zijn naam deels aan het grote beeldscherm van 5,96 inch – afgerond 6, voor wie niet oplet. Verder heeft Motorola niet beknibbeld op het scherm. We hebben het hier wel even over een Quad HD AMOLED scherm.
 

Google Nexus 6 specs

  • Formaat: 83×159,3×10,1 millimeter
  • Gewicht: 184 gram
  • Scherm: 5,96 inch AMOLED
  • Resolutie: 2560×1440 QuadHD
  • Processor: 2,7Ghz quad-core Snapdragon 805
  • RAM: 3GB
  • Opslag: 32/64GB
  • Camera: 13MP, 2MP front
  • Accu: 3220mAh
  • OS: Android 5.0 Lollipop

nexus-6-specs

Dat zijn specificaties waar een phablet tegenwoordig mee aan kan komen. Voor een Nexus-toestel zitten er nog wel een aantal opvallende zaken tussen. De toestellen zijn oorspronkelijk bedoeld om Android-ontwikkelaars een toestel te geven waar hun software goed mee uit de voeten kon. Dat betekent: krachtige toestellen, maar zonder goede camera, zonder knappe speakers en met matige accu’s. Die trend is nu doorbroken, de Nexus 6 lijkt opvallend compleet.

Waterdichte Nexus

Zo biedt het toestel twee speakers aan de voorkant van de smartphone en iedereen die eens een HTC One in handen heeft gehouden, weet hoe fijn dat is. De 13 megapixel camera is voorzien van een f2.0 lens en optische beeldstabilisatie, wat volgens Google heel aardige (duh) resultaten oplevert. De flitser is lekker onconventioneel, door twee LED-jes in een cirkel rond de lens te laten lopen. GPS, accelerometer, gyroscoop, kompas, lichtsensor en zelfs een barometer zijn aanwezig. Maar het meest opvallende is wel dat de Nexus 6, volgens de site van Motorola, ook waterdicht is. Ondanks dat er niets staat over de ip-rating, waaruit blijkt hoe diep en hoe lang hij onder water kan, is het toch alleen maar goed nieuws.
 
nexus-6-frontback
 
De Nexus 6 is het eerste toestel dat voorzien is van Android 5.0. Dat ging tot voor kort door het leven als Android L, maar voor de gelegenheid is dat omgedoopt tot Android Lollipop, de traditie van mierzoete namen in ere houdend. Het bijbehorende standbeeld staat al bij Google in de tuin. Zoals we al tijdens de preview van Google konden zien is het design flink op de schop gegaan, staan de notificaties nu ook op het vergrendelscherm en ziet het multitaskmenu er heel anders uit. Lollipop is niet alleen voorbehouden aan de Nexus 6, ook de Nexus 4, 5, 7 en 10 krijgen een update. Andere nieuwe toestellen volgen ongetwijfeld snel.

Nexus 6 in Nederland te koop

De Nexus 6 is vanaf eind oktober in ieder geval in de VS te bestellen. Of hij dan ook meteen in Nederland te koop is, is niet bekend. Importeren kan natuurlijk, houdt er dan wel rekening mee dat de Amerikaanse versie in Europa geen 4G heeft. De adviesprijs is $650,- en aangezien telefoonfabrikanten hun eigen wisselkoersen aanhouden, kun je er op rekenen dat hij in ons land gewoon 650,- euro gaat kosten. Mocht de Nexus 6 trouwens te groot zijn; de Nexus 5 blijft gewoon te koop.

>> Ook door Google gepresenteerd vanavond; de Nexus 9 tablet
>> …en de Nexus Player met Android TV