Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Nexus 9 betekent terugkeer van HTC-tablets

Nexus 9 betekent terugkeer van HTC-tablets
Dennis de Vries

Voor de nieuwe Nexus-tablet heeft Google aangeklopt bij HTC. Een opvallende keuze, aangezien HTC weinig ervaring heeft op het gebied van tablets. Maar uiteindelijk is een tablet ook gewoon een grote, onhandige smartphone. En smartphones maken, dat kunnen ze wel bij HTC.

De Nexus 9 heeft, ook hier verklapt de naam het al een beetje, heeft een beeldscherm van 9 inch groot. 8,9 inch om precies te zijn, een formaatje dat Google nog niet in het portfolio had. Opmerkelijk is daarbij de beeldschermverhouding. In plaats van een breedbeeld 16:9 verhouding zoals andere Google-tablets altijd hadden, is er bij de Nexus 9 gekozen voor een 4:3 verhouding. Net als de iPad. En laat die laatste nou morgen op het programma staan voor een presentatie van nieuwe exemplaren.
 

Google Nexus 9 specs

 

  • Formaat: 228,3×153,7×7,9 millimeter
  • Gewicht: 425 gram
  • Scherm: 8,9 inch LCD
  • Resolutie: 2048×1536 QuadHD
  • Processor: 2,3Ghz dual-core Nvidia Tegra K1
  • RAM: 2GB
  • Opslag: 16/32GB
  • Camera: 8MP, 1,6MP front
  • Accu: 6700mAh
  • OS: Android 5.0 Lollipop

nexus-9-specs

Het frame van de tablet is gemaakt van geborsteld aluminium, de achterkant van een soft-grip materiaal. Dat klinkt fijn, maar als we de foto’s zien kunnen we ons toch niet aan de indruk onttrekken dat hij wel erg lijkt op een uit de kluiten gewassen LG Nexus 5. Toch heeft HTC kosten noch moeite gespaard bij het vervaardigen van de tablet. “Het ontwerp van het apparaat is dun en door de expertise en ervaring die HTC heeft met metalen behuizingen, zijn de randen van de tablet gepolijst”, aldus het persbericht. Wij hebben ook geen idee wat dat betekent, maar het klinkt chique.
 
keayboard-folio-nexus9 
De Nexus 9 is door HTC voorzien van de nieuwe Nvidia Tegra K1 processor en draait Android Lollipop, Google’s nieuwste besturingssysteem voor mobiele apparaten. Waarom staan die twee zaken in één zin? Omdat de Nexus 9 daarmee de eerste Android tablet is die een 64bit processor heeft, én draait op software die dat ook daadwerkelijk ondersteunt. Eerdere 64bit Android-toestellen klonken leuk, maar hadden weinig zin omdat de software er niets mee deed. Nu kunnen we dus écht ervaren wat de voordelen zijn van deze nieuwe technologie.

Nexus 9 kopen

In Nederland gaat alleen de wifi-only versie van de Nexus 9 in de verkoop. Die komt er in drie varianten. De 16GB kun je krijgen in zwart en wit, de 32GB versie alleen in het zwart (De zandkleurige versie is niet voor Nederland). Adviesprijs van de tablet is 489 euro, vanaf 3 november kun je ‘m kopen. Mocht je interesse hebben, dan kun je er verschillende covers bij kopen. De normale, recht-toe-recht-aan cover is verkrijgbaar vanaf 39 euro, maar meer heb je aan de Keyboard Folio, met ingebouwd toetsenbordje. Kost je wel 129 euro.
 

Strakke reclame video over de Nexus 9

 
>> Ook gepresenteerd, de Google Nexus 6
>> ….en de Google Nexus Player mediaspeler