Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Nexus 6: Wat we al weten over Google’s nieuwe smartphone

Nexus 6: Wat we al weten over Google’s nieuwe smartphone
Dennis de Vries

Na de iPhone 6 is er een nieuwe smartphone waar we heel erg naar kunnen uitkijken. De nieuwe Nexus gaat vermoedelijk Nexus X heten en wordt waarschijnlijk nog deze maand gepresenteerd. Tijd om je alvast in te lezen, dus. We zetten even op een rijtje wat de Nexus X zeer waarschijnlijk te bieden heeft.

Hou wel in gedachte dat er officieel nog helemaal niets bekend is over het toestel. We baseren ons op geruchten, roddel, achterklap en hier en daar wat zinnige informatie. Maar alles bij elkaar lijkt het een aardig beeld te geven van Google’s nieuwe smartphone.
 

Wat zijn de specificaties van de Nexus 6?

Gelukkig zijn er benchmarks. Als de hard- en software van een prototype telefoon getest en vergeleken wordt met andere smartphones, dan verschijnt dat wel eens online. Dat niet alleen, er wordt allerlei informatie over de hardware meegestuurd. Op die manier kun je een aardig beeld krijgen. Het lijstje hiernaast klinkt in ieder geval om je vingers bij af te likken, laten we daar duidelijk over zijn.:

  • Scherm:5,9 inch, Quad HD
  • Processor: 2,7Ghz quad-core Snapdragon 805
  • RAM: 3GB
  • Opslag: 32GB
  • Camera: 13 megapixel
  • OS: Android L

Een 6 inch beeldscherm?! Is dat niet wat groot?

Ach, wat is groot tegenwoordig? Daar verschillen de meningen over. Maar een kleine jongen wordt het zeker niet. Overigens wordt er ook gesproken over een tweede variant, met een 5,2 inch beeldscherm. Nog steeds niet heel klein, maar wel wat handzamer.

Wil je een goed idee krijgen van het mogelijke formaat van het toestel, check dan even deze link. Een paar gasten hebben – ik verzin dit niet – met een stukje handenarbeid een houten mockup van de mogelijke Nexus 6 in elkaar geknutseld. Kun je alvast een idee krijgen hoe groot dat ding is. Of check het uiterst gezapige filmpje hieronder voor een meer virtuele vergelijking met het formaat van andere populaire toestellen.

Video: zo groot wordt de Nexus 6

Hoe gaat het toestel nou heten? Nexus 6 of Nexus X?

Dat weten we eigenlijk nog helemaal niet. ‘Insiders’ weten dat het toestel achter de schermen de codenaam ‘Shamu’ heeft, maar fabrikanten gebruiken bijna altijd codenamen voor nog niet gepresenteerde toestellen die later een totaal andere naam krijgen. Momenteel doen de namen Nexus 6 en Nexus X de ronde.Nexus 6 misschien de meest voor de hand liggende naam. Net als bij de Nexus 4, 5, 7 en 10 zou dat een rechtstreekse verwijzing zijn naar het beeldschermformaat. Aan de andere kant wordt de term ‘Nexus 6’ ook al gebruikt in sci-fi boeken van een schrijver waar Google al eerder mee overhoop lag vanwege het gebruik van de naam Nexus.
Het zou dus heel goed kunnen dat de naam wordt gebaseerd op het toestel dat als inspiratie gediend heeft. Net als bij de Nexus S en Galaxy Nexus zou dit toestel, als het nauw verwant is aan de Moto X, dan best eens Nexus X kunnen heten. Het is ons om het even.

Hoe zit het toestel er uit?

Zoals bijna elke smartphone die de afgelopen drie jaar is gelanceerd, maar dan nog iets groter. Je wilt het specifieker? Het lijkt er op dat de nieuwe Nexus gemaakt wordt door Motorola (inderdaad, nog steeds niet door LG). Stel je een Motorola Moto X voor, dat lijkt aardig in de buurt te komen. Alleen de plaatsing van de knoppen is iets anders. Dat is ook een beetje het enige wat we konden zien op de foto’s die van het toestel zijn genomen in het Amerikaanse openbaar vervoer. Er zat een dik hoesje om, dus details over het design blijven nog even gissen.

Dit is een foto van een smartphonehoesje. Oh, daarin zit trouwens de Nexus X.

Dit is een foto van een smartphonehoesje. Oh, daarin zit trouwens de Nexus X.

Ik dacht dat er geen Nexus toestellen meer gemaakt zouden worden?

Dat verhaal deed een paar maanden geleden de ronde. De Nexus-lijn liep op zijn einde en zou worden vervangen door Android Silver; high-end toestellen met stock Android die begin 2015 zouden moeten verschijnen. Het laatste wat we over Android Silver hebben gehoord is dat het plan ‘op ijs‘ staat. Kortom, voor nu even niet interessant, wellicht dat we er in de toekomst meer over horen.

Wanneer wordt de nieuwe Nexus gelanceerd?

Dat is het grootst stuk informatie dat momenteel nog ontbreekt. Het moet deze maand gaan gebeuren, zo rommelt het. Maar Google noch Motorola hebben uitnodigingen verstuurd voor een evenement. Er is nog niets bekend over een eventueel evenement, laat staan dat er een datum is.

Een prototype van de 'Shamu' op een hoogpolig tapijt, naast de LG G3. (bron)

Een prototype van de ‘Shamu’ op een hoogpolig tapijt, naast de LG G3. (bron)

Dan weet je zeker ook nog niet wanneer hij te koop is?

Nope, die dingen gaan meestal hand in hand. Ook nu kunnen we weinig meer doen dan koffiedik kijken en zeggen dat het aan het eind van het jaar is. Voor de feestdagen is dan commercieel het handigst. Overigens betekent dat niet automatisch dat de Nexus 6 ook meteen in Nederland te koop is. Als we iets hebben geleerd van de Nexus 4 en 5, dan weten we wel dat dat nog maanden kan duren. Hopen dus dat een handige webwinkel ‘m voor die tijd importeert en te koop aanbiedt.
 

En wat kost zo’n Nexus 6…of Nexus X?

Over het algemeen laat Google geen Nexus-toestel maken om daar rijk van te worden. Ze zijn dus vaak wat vriendelijker geprijsd dan hun concurrenten. Er wordt gemompeld over een prijsje van rond de €450. Kijk eens wat je daarvoor krijgt.