Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Nokia Lumia 1020 doet Microsoft vergeten

Dennis de Vries

Inline skaters en BMX-ers vlogen door de lucht terwijl tech-journalisten een borreltje deden. Vreemde combinatie? Misschien wel. Maar een betere manier om te laten zien waar de Nokia Lumia 1020 goed in is, konden wij ook zo snel niet bedenken. Terwijl de coole gasten ruige trucs deden op de schans, stonden de nerds aan de zijkant foto’s te maken met Nokia’s nieuwe smartphone. Want daar ging het om. Foto’s maken met de 41 megapixel camera.

Toen enkele jaren terug de Nokia 808 PureView uitkwam was iedereen het unaniem eens over de camera. Die was fantastisch. Maar helaas draaide dat toestel nog op besturingssysteem Symbian, terwijl Nokia toen al mooie Windows Phone toestellen maakte. De grote vraag was destijds: wanneer rusten jullie de Lumia’s uit met zo’n camera? Het antwoord had ’25 september 2013′ moeten zijn. Want de voor de Lumia 1020 heeft Nokia op camera-gebied alles uit de kast getrokken.

Zelfs een fotografisch kneus als ondergetekende kon de indruk wekken dat hij wist wat hij deed

Natuurlijk is er die 41 megapixel sensor. Nee, foto’s van 41 megapixels ga je niet maken. De bedoeling is juist dat de foto’s van 5 of 8 megapixels veel beter worden nadat alle informatie van de grote beeldsensor is verwerkt. Maar ook optische beeldstabilisatie (OIS) is aanwezig, wat we eerder zagen op de Nokia Lumia 920. Die zorgt voor scherpere, beter belichte foto’s in de schemering, maar vooral ook voor rustige filmpjes zonder trillingen. Voor de zekerheid gaven we de Lumia 1020 even mee aan de inline skater des huizes, met het verzoek een filmpje te maken terwijl hij over de kicker sprong. Het resultaat….zie je in het filmpje hier boven.
Maar de echte ster van de show is Nokia Pro Cam. Helemaal uniek voor de Lumia 1020 is het niet. Mocht je bijvoorbeeld een Lumia 920 hebben, dan kun je dit gewoon als app installeren. Het stelt je in staat om de camera grotendeels handmatig in te stellen. Van ISO tot sluitertijd en witbalans tot belichtingswaarde. De manier waarop is ronduit briljant, met een erg tof menu. Zelfs een fotografische n00b als ondergetekende kon de indruk wekken dat hij wist wat hij deed.

Het toestel draait op Windows Phone 8. Maar daar ging het niet over. Het ging ook niet over de overname van Nokia door Microsoft. Niet over Elop, niet over het feit dat er straks geen Nokia telefoons meer zijn.
De Nokia Lumia 1020 is vanaf heden verkrijgbaar in het zwart, wit en knalgeel. Er is een camera grip hoesje met ingebouwde extra accu. Het toestel heeft een adviesprijs van € 700. Dan krijg je er een hoesje bij dat draadloos opladen mogelijk maakt, maar die maakt je Lumia 1020 wel meteen weer wat dikker en zwaarder.

Voor het idee: foto’s uit de Nokia Lumia 1020