Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Omgaan met illegale downloaders: zo doe je dat

Omgaan met illegale downloaders: zo doe je dat
Dennis de Vries

Megaboetes, celstraffen of klungelige DRM. Ondanks maatregelen van ‘de industrie’ tegen illegaal kopiëren van software blijft de wereld er lustig op downloaden. De ontwikkelaars van de game ‘This war of Mine’ kwamen met een totaal andere oplossing: zij gaven illegale downloaders een gratis exemplaar.

Balen natuurlijk. Heb je als game-ontwikkelaar jaren van bloed, zweet en tranen in je game zitten, zetten onverlaten het kort na de lancering stiekem op ThePirateBay. Maar de Poolse gamestudio 11bit maakte van de nood een deugd. Onder een torrent waarmee je de game op ThePirateBay kunt downloaden, plaatsten zij een reactie met daarin codes om een versie via Steam te kunnen downloaden. “If because of some reasons you can’t buy the game, it’s ok. We know life, and we know, that sometimes it’s just not possible”, schrijft onwikkelaar Karol Zajaczkowski onder de gestolen versie van zijn eigen game. “Here are some codes for the steam copy of the game, so some of you can take a look at it. And if you like the game after spending few hours in, then just spread the word, and you’ll help us a lot.”

Gratis games voor mensen die anders je game gratis downloaden. Sympathiek. (via Antyweb)

Gratis games voor mensen die anders je game gratis downloaden. Sympathiek. (via Antyweb)

Goed, zo’n sympathiek gebaar zal niet voor elke gamestudio zijn weggelegd. Maar de achterliggende gedachte kan wel van belang zijn. Hoe hard de maatregelen tegen illegaal downloaden ook zijn, blijkbaar is het een blijvend probleem. En uiteindelijk zijn ook de mensen die jouw spel downloaden je fans, of kunnen dat in ieder geval worden. Je kunt ze als ontwikkelaar dus uitschelden en aanklagen, maar misschien is het best een idee om ze gewoon te vriend te houden. Het legt 11bit in ieder geval geen windeieren. Verschillende gamers die op zoek waren naar een illegale versie van This War of Mine geven in de comments aan het gebaar te waarderen en uiteindelijk toch een officiële versie aan te schaffen.

Een bijkomend voordeel voor 11bit Studios, is dat het ze aardig wat publiciteit oplevert. De kans dat we This War of Mine anders op deze site besproken hadden, was vrij klein geweest. Eigenlijk zonde, want het ziet er bijzonder indrukwekkend uit. In het oorlogsspel speel je eens geen supersoldaat die schietend en exploderend alles verrot schiet wat beweegt. In plaats daarvan ben je een inwoner van een door oorlog verscheurde stad en moet je zorgen dat je in leven blijft, met alle morele kwesties en ingewikkelde dillema’s die daarbij horen. Wie geïnteresseerd is kan het spel dus van TPB trekken, maar kom op; doe het juiste, gun de ontwikkelaars hun zuurverdiende centen en koop ‘m dan gewoon.
 

Video: trailer This War of Mine