Nokia dat een Android-toestel uitbrengt: we moeten nog steeds een beetje aan het idee wennen. Volgens de fabrikant zelf wil het hiermee een groter marktaandeel krijgen in opkomende smartphone-landen. Met de voordelige X-serie willen de Finnen gebruikers binnenharken die toe zijn aan hun eerste smartphone, maar ze tevens stiekem verleiden om veel Microsoft-diensten te gebruiken. Een geniaal plan, of juist een rare laatste stuiptrekking? Draadbreuk testte een knalrode Nokia X, de voordeligste uit de serie, om dat uit te vogelen.
Lumia + Asha = Android
Het idee van een Lumia-telefoon met Android KitKat hebben we al uit ons hoofd gezet. De Nokia X die wij hebben, is de voordeligste uit een serie van drie voordelige toestellen. Het voelt en ziet er uit als een Asha-telefoon, met een felgekleurde, plastic behuizing. Hij weegt weinig, voelt daarom alsof hij weinig om het lijf heeft en dat klopt ook. De matige camera moet het opknappen zonder flitser. De 1Ghz dual-core processor heeft zo nu en dan moeite om de boel bij te benen.
Simpele dingen, zoals het wegdrukken van de browser, geven je al een seconde lang een wachtscherm, iets wat we steeds minder zien op Android toestellen. Ook de 1500mAh accu heeft weinig om het lijf. Wees blij als je het een dag vol houdt. Op de één of andere manier lijkt de standby-stand zelfs flink stroom te verbruiken. Je zou willen dat je wat apps kunt afsluiten in een multitask-menu ofzo. Heeft Android dat niet?
[divider]Specificaties Nokia X[/divider]
[one_third]
[two_third_last]
- Formaat: 115,5 x 63 x 10,4 millimeter
- Gewicht: 128 gram
- Camera: 3 megapixel zonder flits
- Beeldscherm: 4 inch LCD
- Resolutie: 800×480 pixels
- Processor: 1GHZ dual-core
- Werkgeheugen: 512MB RAM
- Opslaggeheugen: 4GB met MicroSD
- Accu: 1500mAh
- Dual-sim
[/two_third_last]
Normaal wel, maar Nokia heeft zijn best gedaan om Android zo min mogelijk op Android te laten lijken. In de interface wordt pijnlijk duidelijk dat het toestel in een spagaat zit tussen de Asha-toestellen en de Lumia-lijn. Twee startschermen, waarvan eentje onmiskenbaar geïnspireerd is op Windows Phone, met fel gekleurde tegels. Het zijn geen ‘live tiles’, ze geven geen informatie weer, maar kunnen wel versleept worden. Een hoofdmenu is er niet: dit is het scherm waar al je apps op staan. De mogelijkheid om mappen te maken is dus onmisbaar, maar zodra je er ook nog flink wat widgets aan gaat toevoegen wordt het al snel een janboel.
En dat multitask-menu is vervangen voor Nokia’s Fastlane, wat je misschien wel eens op recente Asha-toestellen hebt langs zien komen. Een chronologische opsomming van alles wat er op je telefoon gebeurt of gaat gebeuren (zoals komende afspraken). Hier kun je snel schakelen tussen de laatst bezochte apps, maar kun je ook meteen gemiste oproepen, nieuwe berichten of andere meldingen bekijken. Erg fijn is dat je per applicatie kunt aangeven of ze in de Fastlane terecht moeten komen. Suffe spelletjes die jengelen om een vijfsterrenbeoordeling kunnen er dus lekker in zakken.
Android zonder Google, hoe is dat?
Alle aanpassingen aan Android betekenen dat Nokia zelfs zijn eigen naam aan het besturingssysteem heeft gegeven. Nokia X OS, gebaseerd op de open source versie van Android. Dat betekent: geen Google-diensten. Dat hoeft geen drama te zijn, want Microsoft en Nokia hebben in veel gevallen prima alternatieven. De standaard zoekmachine is Bing, de mail-app heeft een voorkeur voor Outlook, maar Google en Gmail instellen is een fluitje van een cent. Google Maps heeft met HERE Maps een uitstekende vervanger. Voor Google Drive kun je terecht bij Microsoft OneDrive. Alleen voor Hangouts is geen alternatief: Skype is prima, maar dient een ander doel. O ja, en dan is er natuurlijk nog de Google Play Store. Of eigenlijk, die is er niet.
[two_third]Nokia wil beginnende gebruikers het voordeel geven van de grote hoeveelheid Android Apps, maar daar mogen ze met deze versie van Android géén Play Store voor gebruiken. Geen nood, Nokia heeft zijn eigen store met een brede selectie aan Android apps. Mocht dat niet genoeg zin – en dat is het bij lange na niet – dan geven ze de optie om via die store andere applicatiewinkels te installeren. In ons geval 1Mobile, Aptoid, SlideME en Mobango. Dat maakt het aanbod aanzienlijk breder. Maar dan begint de ellende.[/two_third][one_third_last]
Mocht je als beginnende smartphonegebruiker nog niet afgehaakt zijn, dan doe je dat op dit moment wel
[/one_third_last]Ook met vijf verschillende applicatiewinkels blijft de Nokia Store de meest prominente plek om apps te downloaden, maar het aanbod is beperkt. Neem Spotify, toch een begrip op menig Android-smartphone. Die staat niet in de Nokia Store (gek genoeg wel allemaal hulp-apps die alleen werken als je Spotify hebt). Vreemd, maar geen probleem. De Nokia Store raadt je aan om even in één van de andere geïnstalleerde applicatiewinkels te kijken. Doe je dat, dan ga je naar die betreffende winkel…waar je weer opnieuw zelf kunt zoeken naar Spotify. Dat is al een paar stappen meer dan op elke andere willekeurige smartphone. En als je ‘m dan gevonden hebt in de applicatiewinkel naar keuze en je wilt ‘m installeren….dan krijg je een beveiligingmelding dat apps uit ‘onbekende bronnen’ geblokkeerd zijn. Mocht je als beginnende smartphonegebruiker nog niet afgehaakt zijn, dan doe je dat op dit moment wel.
Toch zijn er ook pluspuntjes. HERE Maps kwam al even voorbij. Op de Lumia’s is het de gewoonste zaak dat je landkaarten download en vervolgens onbezorgd kun navigeren, op deze Android is dat niet anders. Zeker qua gesproken navigatie, ook offline, is dit tien keer beter dan Google Maps. Daarnaast is de Nokia X voorzien van Nokia Music met Mix Radio, ook bekend van de Lumia’s. Urenlang luisterplezier, zonder kleine lettertjes. Het zou mooi zijn als dit beschikbaar wordt voor andere Android-toestellen, maar tot die tijd kunnen Nokia X-gebruikers er van genieten. Handig als je Spotify wilde installeren, maar het gefrustreerd hebt opgegeven. Dat brengt ons op het laatste pluspunt: dit toestel wordt niet in Nederland verkocht. Te weinig beginnende smartphonegebruikers. Daarbij: als we een Nokia voor rond de €100 willen, dan hebben we in de Nokia Lumia 520 al een prima ‘echte’ smartphone.
Conclusie: drie keer niks
Een rare interface die een rotzooi wordt als je veel apps en widgets wilt gebruiken. Matige hardware die regelmatig zorgt voor een stotterende interface waar andere fabrikanten al lang iets op hebben gevonden. Een accu met een 9-tot-5 mentaliteit en een prijs waar je iets veel beters voor kunt krijgen. Maar het ergste is nog de chaos aan applicatiewinkels waar de Nokia X je mee opzadelt. Zelfs voor gevorderden is de lol er snel van af, en dan willen ze hiermee beginnende smartphonegebruikers mee overtuigen? Wij hebben de Nokia X getest en vermoeden dat Nokia en Microsoft heimelijk andere motieven hebben. Want als dit je eerste smartphone is, ben je meteen genezen van zowel Android als Nokia. En die laatste bestaat straks toch niet meer…
Ik vind zulke ‘reviews’ echt heel leuk! Ga zo door! Ik kan niet wachten op de Samsung Galaxy S5 en de HTC ONE (M8) reviews van jullie!